IFA 2018: από αύριο στο Βερολίνο η μεγάλη έκθεση τεχνολογίας

Τι αναμένουμε να δούμε;

Deasy @ 28.08.2018
IFA 2018: από αύριο στο Βερολίνο η μεγάλη έκθεση τεχνολογίας
Κάθε κλείσιμο του καλοκαιριού στην τεχνολογία σηματοδοτείται από τη μεγάλη έκθεση IFA, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο. Για τους δημοσιογράφους, που επισκέπτονται τη γερμανική πρωτεύουσα, η μεγάλη αυτή έκθεση είναι μια καλή ευκαιρία να ανιχνεύσουν τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν σε ένα μεγάλο εύρος κατηγοριών (όπως η τηλεόραση, ο ήχος, οι οικιακές συσκευές), να δουν νέα προϊόντα αλλά και να σπάσουν τον… τσαμπουκά της νέας σεζόν με ένα ακόμα ταξιδάκι. Για τους καταναλωτές η IFA φέρνει νέα προϊόντα που θα τα δουν στα καταστήματα και θα μπορούν να τα αποκτήσουν τους προσεχείς μήνες.

Επιχειρώντας μία προσέγγιση της έκθεσης λίγο πριν ανοίξει τις πύλες της ας προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι νέο θα δούμε τις επόμενες μέρες. Θα ξεκινήσουμε περισσότερο με μια διαίσθησή μας, χωρίς να έχουμε κάποιο χειροπιαστό στοιχείο που να μας οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Και η διαίσθηση αυτή λέγεται «τεχνητή νοημοσύνη». Έχουμε δει να μπαίνει όλο και περισσότερο στα χωράφια της κινητής τηλεφωνίας και εκτιμούμε ότι μάλλον ήρθε ο καιρός της να εξαπλωθεί και σε… άλλα χωράφια. Ποια θα είναι αυτά; Μπορεί οι οικιακές συσκευές, μπορεί τα consumer electronics, μπορεί το smart home συνολικά.

Στα smartphones δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά πράγματα. Άλλωστε η IFA δεν ήταν ποτέ το βασικό γήπεδό τους. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε ειδήσεις. Η Sony σίγουρα θα δείξει νέες προτάσεις, το έχει κάνει στο παρελθόν και αναμένεται να συνεχίσει και φέτος την παράδοσή της. Ειδήσεις θα έχουμε και από την Honor, που αναμένεται να παρουσιάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος το Honor Play, ένα smartphone για τους φίλους των παιχνιδιών, ενώ η μαμά της, η Huawei αναμένεται να δείξει τις δυνατότητες του νέου επεξεργαστή που ετοιμάζει, που μάλλον θα εμπλουτίζει τα ΑΙ χαρακτηριστικά, καταρχάς στο νέο Mate, που θα δούμε το Φθινόπωρο. Η Samsung δεν έχει κάτι καινούριο να δείξει, όμως το Galaxy Note 9 (που ήδη κυκλοφορεί στα καταστήματα) θα έχει και ξεχωριστή θέση στο περίπτερό της.

Εντελώς αντίθετη περίπτωση από τα κινητά είναι οι τηλεοράσεις, καθώς στην IFA είχαν πάντα κυρίαρχη θέση και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε φέτος. Κάποιοι ποντάρουν ότι θα δούμε περισσότερα 8Κ μοντέλα όμως όσα κι αν είναι αυτά μάλλον οι τιμές τους θα παραμείνουν τόσο υψηλές που μόνο σε λίγα και «εκλεκτά» σαλόνια θα είναι δυνατόν να μπουν τους προσεχείς μήνες. Από την άλλη πλευρά, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δούμε 4K OLED/QLED τηλεοράσεις σε πιο προσιτές τιμές, από όλους τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, οι οποίοι θα παίξουν μπάλα στο… γήπεδο της IFA.

Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά στο πρόσφατο παρελθόν της IFA, οι υπολογιστές και συγκεκριμένα τα laptops αναμένεται επίσης να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς λογικά θα δούμε αρκετά μοντέλα με τους επεξεργαστές της Qualcomm, η οποία μετά τα smartphones, όπου έχει κυριαρχήσει, επιχειρεί μια δυναμική είσοδο και στο συγκεκριμένο πεδίο.

 

Έξυπνο σπίτι και οικιακές συσκευές

Οι εταιρείες είχαν πάντα μια αδυναμία στην IFA για να δείξουν λύσεις και gadgets που κάνουν πραγματικότητα το (κάποτε όραμα, τώρα λίγο-πολύ πραγματικότητα) έξυπνο σπίτι. Αυτή η παράδοση θα συνεχίσει και φέτος, με πολύ περισσότερους φωνητικούς βοηθούς αλλά και πλήθος προϊόντων από μεγάλα ονόματα της αγοράς.  

Αντίστοιχη εικόνα θα έχουμε και από το χώρο των οικιακών συσκευών, που -όχι μόνο λόγω του όγκου τους- καταλαμβάνουν πολύ μεγάλο χώρο της έκθεσης. Αναμένουμε περισσότερα έξυπνα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, που θα συνδέονται με το υπόλοιπο σπίτι ή με κάθε λογής ψηφιακές υπηρεσίες με στόχο να διευκολύνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των καταναλωτών.

Μένουν μόνο μερικές ώρες και από τη στιγμή που θα ανοίξει τις πόρτες της η IFA θα αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα για το ποιες από τις προβλέψεις μας θα επαληθευθούν. Εμείς θα είμαστε εκεί για να σας μεταφέρουμε τις σημαντικότερες ειδήσεις (αλλά και εικόνες) από την έκθεση.

IFA,IFA 2018,ΕΚΘΕΣΗ,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home