Παρακολουθούνται οι mobile εφαρμογές μας;

Αυξημένη ανησυχία των χρηστών έχει εντοπίσει η Kaspersky Lab, προτείνοντας απλά μέτρα ασφάλειας.

Deasy @ 12.07.2018
Παρακολουθούνται οι mobile εφαρμογές μας;

Την αύξηση της ανησυχίας των χρηστών για τις δυνατότητες παρακολούθησης των mobile εφαρμογών που χρησιμοποιούν αναδεικνύει μια πρόσφατη έκθεση της Kaspersky Lab. Σύμφωνα με αυτή, το 61% των ανθρώπων δεν αισθάνεται άνετα να μοιράζεται τις πληροφορίες θέσης τους με ιστότοπους και εφαρμογές - ποσοστό που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 39% το 2016. Επιπλέον, περίπου οι μισοί (56%) ανησυχούν ότι κάποιος μπορεί να δει οτιδήποτε κάνουν ή παρακολουθούν στις συσκευές τους και ένα παρόμοιο ποσοστό (50%) φοβάται ότι κάποιος θα μπορούσε να τους εντοπίσει χρησιμοποιώντας πληροφορίες γεωγραφικής κατανομής από τη συσκευή τους. Αριθμοί που δείχνουν ότι οι ανησυχίες μεταξύ των καταναλωτών αυξάνονται όλο και περισσότερο σχετικά με τις πιθανότητες παρακολούθησης των δραστηριοτήτων τους στο Διαδίκτυο και εντοπισμού τους μέσω του ηλεκτρονικού αποτυπώματος τους.

Όπως σημειώνει η Kaspersky Lab, oι ανησυχίες αυτές είναι βάσιμες. Οι ειδικοί της εταιρείας έχουν διαπιστώσει ότι οι εφαρμογές δεν έχουν πρόσβαση μόνο σε τεράστιο όγκο δεδομένων (όπως κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκονται οι χρήστες, πληροφορίες σχετικά με τις επαφές τους, δραστηριότητες κτλ.), αλλά συχνά εργάζονται στο παρασκήνιο, χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 83% των εφαρμογών Android έχει πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα των κατόχων τους και το 96% των εφαρμογών Android μπορούν να μπουν σε λειτουργία, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πρόσβαση αυτή μπορούν να αποφευχθούν με ορισμένα απλά μέτρα ασφάλειας, που δυστυχώς δεν εφαρμόζουμε. Για παράδειγμα, ο έλεγχος των δικαιωμάτων των προεγκατεστημένων εφαρμογών στις συσκευές Android και iOS, όπου το 47% των χρηστών παραδέχονται ότι δεν ελέγχουν. Αντίστοιχα, ένας στους πέντε (21%) δεν ελέγχει τα δικαιώματα κατά τη λήψη ή την εγκατάσταση νέων εφαρμογών στις φορητές τους συσκευές.

 Η Kaspersky Lab μπορεί να προστατεύσει τους χρήστες από την ανεπιθύμητη δραστηριότητα mobile εφαρμογών. Για παράδειγμα, η εφαρμογή Kaspersky Internet Security for Android προστατεύει τις φορητές συσκευές των χρηστών από δυνητικά επιβλαβείς mobile εφαρμογές που έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα για κακόβουλους σκοπούς. Επιπλέον, το Kaspersky Battery Life αναλύει όλες τις εφαρμογές στη συσκευή του χρήστη και εντοπίζει εκείνες που εργάζονται στο παρασκήνιο και καταναλώνουν την ενέργεια της συσκευής, επιτρέποντας στους χρήστες να διακόπτουν τις εφαρμογές που «κατατρώνε» τη μπαταρία τους με ένα πάτημα.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home