Το Internet σε κίνδυνο. Πάλι

Deasy @ 04.07.2018
Το Internet σε κίνδυνο. Πάλι

Η 5η Ιουλίου είναι βεβαίως μια αξέχαστη ημέρα για την πατρίδα μας, αφού είναι η ημέρα του 2015 που πήγαμε στις κάλπες για το δημοψήφισμα που κέρδισε το Οχι αλλά νίκησε το Ναι και επειδή η ζωή λατρεύει όπως φαίνεται τις συμπτώσεις μια νέα εξίσου ενδιαφέρουσα 5η Ιουλίου ξημερώνει. Είναι η ημέρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει υπέρ ή κατά της νέας οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα που όμως έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στο διαδίκτυο, με την Wikipedia να δίνει και πάλι τον τόνο.

Το πρώτο σημείο κριτικής είναι εκείνο που δίνει στους εκδότες το δικαίωμα να περιορίσουν τη χρήση αποσπασμάτων από άλλους χρήστες του διαδικτύου. Στη Wikipedia για παράδειγμα πολλοί χρησιμοποιούν αποσπάσματα από άρθρα online εκδόσεων για να τεκμηριώσουν μία θέση, η νέα οδηγία θα δυσκολέψει (αν δεν οδηγήσει σε πλήρη απαγόρευση) τη χρήση αυτής της πρακτικής που μοιάζει λίγο με την αρχή της "δίκαιης χρήσης" που έχει περάσει στο αμερικανικό δίκαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η προτεινόμενη οδηγία αναφέρει επίσης πως online πλατφόρμες (όπως το Facebook, το Twitter, η Wikipedia κλπ) που φιλοξενούν μεγάλο όγκο περιεχομένου που ανεβάζουν οι χρήστες θα πρέπει να εγκαταστήσουν εξοπλισμό που θα "κόβει" τη δημοσίευση υλικού που προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Πρόκειται για μια πολύ προβλημαική ρύθμιση αφού θα πρέπει όλο το υλικό που επιχειρεί να ανεβάσει ένας χρήστης να περνά από έλεγχο και ακολούθως να δημοσιεύεται. Προφανή είναι εδώ τα προβλήματα σχετικά με την προστασία του προσωπικού απορρήτου. Επίσης, θέτει σοβαρά εμπόδια στην είσοδο νέων παικτών στις online πλατφόρμες, αφού οι "παλιοί" έχουν τα μέσα (εμπειρία, χρήματα, τεχνικούς, δικηγόρους) για να διαχειριστούν μια τέτοια -παλαβή λέμε εμείς- απαίτηση, αλλά το startup δεν έχει παρά να ελπίζει στο.... τζακποτ (ή το ΕΣΠΑ).

Οπως βλέπεις είναι άλλη μια προβληματική περίπτωση νόμου και ελπίζουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να κάνει αυτό που πρέπει και να μην υπερψηφίσει την οδηγία. Στο hashtag #SaveYourInternet μπορείς να παρακολουθείς όλες τις εξελίξεις.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home