Η Google αντιμέτωπη με ένα ακόμα μεγάλο πρόστιμο από την Ευρώπη

Μνήμες 1998 ξυπνάει η υπόθεση.

Deasy @ 07.06.2018
Η Google αντιμέτωπη με ένα ακόμα μεγάλο πρόστιμο από την Ευρώπη

Μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην υπόθεση μονοπωλιακών πρακτικών με τις οποίες κατηγορείται η Google στο λειτουργικό σύστημα Android. Η υπόθεση πάει δύο χρόνια πίσω, όταν τον Απρίλιο του 2016 στο κατηγορητήριό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο ότι η αμερικάνικη εταιρεία «ακολούθησε μια συνολική στρατηγική στο mobile περιβάλλον για να προστατεύσει και να επεκτείνει τη δεσπόζουσα θέση της στην αναζήτηση στο διαδίκτυο, προσθέτοντας ότι προχώρησε σε αδικαιολόγητους περιορισμούς προς τους κατασκευαστές για να παρεμποδίσει τον ανταγωνισμό.»  Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι η Google πίεσε τους κατασκευαστές με τους οποίους συνεργάζεται στο Android να έχουν προεγκατεστημένη την εφαρμογή Google Search, όπως επίσης και τον δικό της browser Google browser, ως προϋπόθεση της πρόσβασης των συσκευών στο ηλεκτρονικό κατάστημα εφαρμογών Play Store. Μία πρακτική που έδινε ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα στη Google έναντι του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico αλλά και των Financial Times το πρόστιμο που μπορεί να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Google μπορεί να είναι και μεγαλύτερο από το περυσινό πρόστιμο των 2,4 δισ. ευρώ για προνομιακή προώθηση της δικής της υπηρεσίας αγορών έναντι άλλων που ήδη λειτουργούσαν στο διαδίκτυο ή εμφανίστηκαν αργότερα.

Στους παλιότερους η υπόθεση ξυπνάει μνήμες του 1998, όταν στη θέση της Google είχε βρεθεί η Microsoft με τα Windows. Η τελευταία είχε κατηγορηθεί τότε ότι η πρακτική του προεγκατεστημένου browser Internet Explorer και του Media Player σε όλες τις συσκευές που “φορούσαν” Windows δημιουργούσε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης (για το ίδιο θέμα είχε επέμβει και η αρχή ανταγωνισμού στις ΗΠΑ). Για την ιστορία η Microsoft είχε κληθεί (το 2004) να πληρώσει πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ. Λέγεται μάλιστα ότι η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί σταδιακά ως τεράστιο μέγεθος η Google.

Στάσου μην φεύγεις, έχει και συνέχεια. Υπάρχει άλλη μια έρευνα σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί αν η Google υιοθέτησε αθέμιτες πρακτικές ώστε να αποκλείσει ανταγωνιστές της από sites που χρησιμοποιούν τις δικές της υπηρεσίες αναζήτησης και τη δική της πλατφόρμα διαχείρισης διαφημίσεων.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home