Το Pnoe εκδημοκρατίζει τις μετρήσεις

Η πρωτοποριακή συσκευή μίας ελληνικής startup κάνει προσιτές μετρήσεις που κάνουν οι πρωταθλητές.

Το Pnoe εκδημοκρατίζει τις μετρήσεις

Η παρακολούθηση του πνευμονολογικού και καρδιοαγγειακού συστήματος είναι ένα σημείο – κλειδί για όποιον θέλει όχι μόνο να αισθάνεται υγιής αλλά και να είναι υγιής και να είναι σε θέση να κάνει τις κινήσεις εκείνες -όσον αφορά την άσκηση και τη διατροφή του- που θα του επιτρέψουν να παραμείνει υγιής. Όμως, τέτοιου είδους μετρήσεις κοστίζουν γιατί απαιτούν ακριβά ιατρικά μηχανήματα που υπάρχουν μόνο σε ειδικά κέντρα. Και αυτός είναι ο λόγος που τέτοιου είδους μετρήσεις κάνουν προληπτικά συνήθως αθλητές και για να είμαστε πιο ακριβείς πρωταθλητές.

Αυτό, όμως, θέλουν να αλλάξουν ο Απόστολος Ατσαλάκης και ο Πάνος Παπαδιαμάντης, η οποία έχουν ξεκινήσει την παραγωγή της PNOE, μία φορητής, χαμηλού κόστους και υψηλής ακρίβειας συσκευή, η οποία αναλύει την ανθρώπινη αναπνοή και επιτρέπει την παρακολούθηση της απόδοσης του πνευμονολογικού και καρδιοαγγειακού συστήματος. Στόχος τους, όπως αναφέρουν στο deasy, είναι ο εκδημοκρατισμός των μετρήσεων αυτού του τύπου καθώς το κόστος της PNOE, όταν θα αρχίσε να διατίθεται μαζικά στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά, θα είναι σε επίπεδα ιδιαίτερα προσιτά.

Προκειμένου να δημιουργήσουν την PNOE, το όνομα της οποίας προέρχεται από τη λέξη «πνοή», ο Απόστολος και ο Πάνος έχουν ιδρύσει την Endo Medical, ένα startup το οποίο έχει μεν την έδρα στο Πάλο Άλτο στη Σίλικον Βάλεϊ, αλλά η ανάπτυξη και η παραγωγή της συσκευής γίνεται στην Αθήνα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 με την αρχική χρηματοδότηση από έναν angel investor να ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3 εκατ. δολαρίων.

Οι Απόστολος Ατσαλάκης και Πάνος Παπαδιαμάντης.

Η PNOE βασίζεται σε μία ιδέα που είχε ο Απόστολος κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών του στο πανεπιστήμιο του Cambridge. Η ιδέα έγινε προϊόν το 2016 και ο Απόστολος ζήτησε τη βοήθεια του Πάνου, με τον οποίο είναι φίλοι από παιδιά. Ο τελευταίος σπούδαζε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και εργαζόταν σε μία αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, όταν τον προσέγγισε ο Απόστολος. Οι δύο φίλοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν την εταιρεία, έχοντας βρει και τη χρηματοδότηση. Τον Σεπτέμβριο του 2016, όμως, αποφασίζουν να γυρίσουν στην Ελλάδα, καθώς όπως λένε «είναι αρκετά δύσκολο να δημιουργήσεις μία καλή ομάδα στη Σίλικον Βάλεϊ ή σε όποια αγορά υπάρχει έντονος ανταγωνισμός όσον αφορά την εξεύρεση καλών μηχανικών». Στην Ελλάδα στήνουν αρκετά γρήγορα μία ομάδα από 10 εξειδικευμένους επαγγελματίες στους τομείς της Κλινικής Διατροφολογίας, της Αναπνευστικής και Καρδιοαγγειακής Λειτουργίας, της Μηχανολογίας, της Ηλεκτρολογίας, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και του Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Το πλάνο είναι να προχωρήσουν σε επιπλέον προσλήψεις καθώς πλέον το προϊόν τους είναι έτοιμο για να γίνει διαθέσιμο στην αγορά. «Στόχος μας είναι η Ελλάδα να λειτουργήσει ως πιλότος και σε επόμενο στάδιο να πάμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχουμε ήδη ξεκινήσει τις επαφές μας» αναφέρουν οι ιδρυτές της Endo Medical.

Πρακτικά, η PNOĒ είναι μία φορητή, χαμηλού κόστους και υψηλής ακρίβειας συσκευή, η οποία αναλύει την ανθρώπινη αναπνοή και επιτρέπει την παρακολούθηση της απόδοσης του πνευμονολογικού και καρδιοαγγειακού συστήματος. Το δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση, που είναι γνωστή ως Καρδιοπνευμονική Δοκιμασία Άσκησης (CPET), είναι απολύτως χρήσιμα για τη διαμόρφωση του βέλτιστου και εξατομικευμένου πλάνου διατροφής και άσκησης του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτή. Συγκεκριμένα, η PNOĒ®  αναλύει μια σειρά βιοδεικτών και εξάγει συμπεράσματα σχετικά με τη διατροφή και άσκηση που πρέπει να ακολουθεί κάθε άνθρωπος σε καθημερινή βάση, εκτελώντας παράλληλα μια γενική ανάλυση του πνευμονολογικού και καρδιοαγγειακού συστήματος. Το ενδιαφέρον είναι πως η διαδικασία απαιτεί μόλις 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί, ενώ μπορεί να γίνει ακόμη και σε πραγματικές συνθήκες, δεδομένου ότι πρόκειται για μία φορητή συσκευή!

Όσον αφορά τους ενδιαφερόμενους πελάτες, σύμφωνα με τα στελέχη της Endo Medical υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: η πρώτη είναι, φυσικά, οι οργανισμοί υγείας και τα ιατρικοδιαγνωστικά κέντρα. Η δεύτερη είναι αυτοί που ασχολούνται με το αποκαλούμενο competitive fitness, ήτοι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό αρκετά σοβαρά χωρίς, όμως, να είναι επαγγελματίες αθλητές και οι οποίοι χρειάζονται τέτοιου είδους μετρήσεις προκειμένου να βελτιωθούν. Φυσικά, η PNOE θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από επαγγελματίες αθλητές και αθλητικούς οργανισμούς.

Η γραμμή παραγωγής των συσκευών βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Endo Medical έχει ήδη ξεκινήσει τις επαφές με πιθανούς ενδιαφερόμενους στην Ελλάδα. «Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα κανάλια διανομής» σημειώνουν ο Πάνος και ο Απόστολος, τονίζοντας ότι το επόμενο βήμα μετά την Ελλάδα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η αγορά είναι κυριολεκτικά τεράστια, ιδίως στο κομμάτι του competitive fitness.

STARTUPS,PNOE,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΥΓΕΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home