Τα δεδομένα από fitness trackers αποκαλύπτουν στρατιωτικές βάσεις

Deasy @ 29.01.2018
Τα δεδομένα από fitness trackers αποκαλύπτουν στρατιωτικές βάσεις

Στην ανανέωση του παγκόσμιου χάρτη στον οποίο παρουσιάζεται δραστηριότητα από fitness trackers (smart bands κ.α.) και αντίστοιχες εφαρμογές των smartphones προχώρησε η Strava, αποκαλύπτοντας ωστόσο πληροφορίες που μάλλον δεν θα έπρεπε να γίνουν γνωστές. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στους χρήστες που φορούν τέτοιες συσκευές ή χρησιμοποιούν αντίστοιχες εφαρμογές είναι και στρατιωτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα η εμφάνιση της δραστηριότητάς τους να αποκαλύπτει σημεία που το πιθανότερο είναι να φιλοξενούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ειδικότερα, ο χάρτης περιλαμβάνει δραστηριότητα που προέρχεται από περίπου 1 δισ. διαδρομές που πραγματοποιήθηκαν το 2017. Διαδρομές που καταγράφηκαν από τις συσκευές που αναφέραμε προηγουμένως και περιλαμβάνουν όχι μόνο τη γυμναστική δραστηριότητα των χρηστών αλλά και πιθανότατα καθημερινές διαδρομές που ακολουθούν, εφόσον συνηθίζεται να έχουν πάνω τους αυτές τις συσκευές, εκτός των ωρών της γυμναστικής.

Ξεψαχνίζοντας το χάρτη διάφοροι χρήστες, κυρίως από τις ΗΠΑ, άρχισαν και τα… ωραία, καθώς διέκριναν τέτοιου είδους δραστηριότητα και σε ερημικές περιοχές, όπου κανονικά δεν θα έπρεπε να καταγράφεται. Όπως λοιπόν μπορούμε να δούμε από διάφορα μηνύματα που έχουν δημοσιευτεί στο Twitter και άλλα μέσα, έχει καταγραφεί σε περιοχές κοντά στη Συρία, στο Νίγηρα και άλλες χώρες, γεγονός που αποδίδεται ως αποτέλεσμα της παρουσίας στρατιωτικών βάσεων στα συγκεκριμένα σημεία. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία σε άλλα εδάφη, η έκθεση αυτών των στοιχείων εγκυμονεί και μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτές σε σχέση με άλλες, όπως η Γαλλία ή η Αγγλία.

Ωστόσο, αναλυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος δεν σταματάει εδώ αλλά προχωράει ένα ακόμα επίπεδο. Όποιος αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα της Strava μπορεί αν το θελήσει να παρακολουθήσει τις κινήσεις συγκεκριμένων ατόμων. Και αυτό ενδεχομένως να τον οδηγήσει στην αποκάλυψη νέων περιοχών, που παρέμεναν εκτός ενδιαφέροντος.

SMART BANDS,DATA,ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home