Μια τρύπα να με το συμπάθιο στο Mac OS

Deasy @ 29.11.2017
Μια τρύπα να με το συμπάθιο στο Mac OS

Επί δεκαετίες οι κάτοχοι Macintosh είχαν να (την) λένε στους κατόχους PC για το πόσο ανασφαλή είναι τα Windows και πόσο "τρύπια" είναι και πόσο ευάλωτα στους ιούς.

Χθες αποκαλύφθηκε μια τεράστια τρύπα στην τρέχουσα έκδοση του Mac OS X High Sierra που έχει κάνει πολλούς στην Apple να κοκκινίσουν και θα έκανε ίσως τον μακαρίτη Στιβ Τζομπς να στριφογυρίζει με οργή στην τελευταία του κατοικία.

Όπως έγινε γνωστό το λειτουργικό της Apple για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές δίνει την ευκολία σε κάποιον να αποκτήσει πρόσβαση με όνομα χρήστη root και... κενό password, αφού πατήσει μερικές φορές με το ποντίκι στο κουμπάκι του login. Σαν να βρίσκεσαι μπροστά σε μια κλειδωμένη πόρτα που ανοίγει αφού ανεβοκατεβάσεις δυο τρεις φορές το πόμολο, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε για την γκάφα ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

Για τους αμύητους, ο χρήστης root είναι κατά κάποιον τρόπο ο χρήστης-Θεός για το Mac OS και για λειτουργικά συστήματα όπως το Linux, δηλαδή εδώ μιλάμε για το ενδεχόμενο να γίνει μεγάλη ζημιά. Αν έχεις Mac OS X Sierra μπορείς να ορίσεις έναν κωδικό πρόσβασης για τον χρήστη root. Αν έχεις Windows PC μπορείς να σταματήσεις να γελάς, ίσως όχι ακόμα, σε λίγο. Αν δουλεύεις στην Apple, μπορείς να ξεκοκκινήσεις.

UPDATE

Το απόγευμα της Τετάρτης (29 Νοεμβρίου) η Apple έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες να κατεβάσουν μια αναβάθμιση που λύνει το πρόβλημα ασφάλειας.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home