Είσαι leacher και δεν το ξέρεις;

kostas-kun @ 18.07.2011

Επ' ευκαιρίας της πρόσφατης αναβάθμισης του μTorrent ας δούμε λίγο τι σημαίνει το καθετί. Να ξεχωρίσουμε τους leachers από τους seeders. Καταρχάς πως δουλεύει αυτή η ιστορία με τα torrents;

Είναι απλό, αντί να κατεβάζεις ένα αρχείο από έναν server μέσω μιας σελίδας το κατεβάζεις από χρήστες που το έχουν στο σκληρό τους δίσκο. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το που βρίσκεται το αρχείο περιέχονται μέσα στο αρχείο torrent. Ο διαμοιρασμός ή αλλιώς επικοινωνία γίνεται μέσω ενός προγράμματος όπως το μTorrent. Όσο είναι ανοιχτό είσαι συνδεμένος σε ένα δίκτυο με άλλους υπολογιστές ανά τον κόσμο όπου κατεβαίνουν και ανεβαίνουν ταυτόχρονα κομμάτια από ένα αρχείο. Seeder ονομάζεται αυτός που ανεβάζει ένα αρχείο και leacher αυτός που το απορροφά/κατεβάζει. ΤΟ health δείχνει τον αριθμό των seeders ανά leachers, δηλαδή αν είναι για παράδειγμα 4 σημαίνει ότι οι seeders είναι τετραπλάσιοι των leachers. Όπως μπορείς να καταλάβεις όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία υπέρ των seeders, τόσο καλύτερα είναι για εσένα που είσαι leacher. Οι αριθμοί που βρίσκονται μέσα στην παρένθεση (φωτό 2) δείχνουν πόσοι leachers ή seeders φαίνεται ότι υπάρχουν, ενώ δίπλα από αυτό είναι αυτοί που έχεις πραγματικά συνδεθεί.

Αν θέλεις μπορείς να θέσεις όριο στην ταχύτητα που κατεβάζεις ή ανεβάζεις, κάνεις δεξί click πάνω στο αρχείο που κατεβάζεις, επιλέγεις Κατανομή Εύρους και εμφανίζεται ένα μικρό μενού όπου μπορείς να ρυθμίσεις με την ταχύτητα. Το πλεονέκτημα όλης αυτής της ιστορίας είναι ότι μπορείς να κατεβάζεις αρχεία με υψηλές ταχύτητες χωρίς περιορισμούς. Το μειονέκτημα όμως είναι ότι πρέπει να υπάρχουν seeders που το στέλνουν σε αντίθεση με ένα server που έχει το αρχείο πάντα (σχετικό, εξαρτάται την υπηρεσία) διαθέσιμο. Οκ το ξέρω είναι και παράνομο αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι, με τη χρήση των προγραμμάτων (μTorrent, κτλ) και την ανταλλαγή αρχείων που έχουν δοθεί τα δικαιώματα για διαμοιρασμό δεν υπάρχει πρόβλημα, παράδειγμα Linux Ubuntu, mininova.org.

Εδώ μπορείς να βρεις μια λίστα με sites που διακινούν νόμιμα αρχεία μέσω torrent. Τέλος για να μη λες ότι μιλάω μόνο για το μTorrent, μπορείς να δοκιμάσεις το Vuze ή ακόμα τον Opera. Κι όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον Opera σαν πρόγραμμα για να κατεβάσεις torrent.

TORRENTS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home