Οι πιο σημαντικές χθεσινές ειδήσεις της Apple

Οι πιο σημαντικές χθεσινές ειδήσεις της Apple

Ιδιαίτερα πλούσιο ήταν το χθεσινό μενού της Apple, με την αμερικανική εταιρεία να παρουσιάζει τις τρεις εκδόσεις του iPhone, νέο Apple Watch, νέο iPad στις 10,2 ίντσες, αλλά και να δίνει τις βασικές λεπτομέρειες για τις υπηρεσίες της, Apple Arcade και Apple TV+, που θα λανσαριστούν το Νοέμβριο.

Αφήνοντας πίσω για λίγο τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συσκευών της, που οπωσδήποτε έχουν τη σημασία τους, στις παρακάτω γραμμές θα εστιάσουμε σε αυτές τις ειδήσεις που εμείς θεωρούμε ως πιο σημαντικές. Όχι απαραίτητα για την ελληνική αγορά αλλά για την αμερικανική και διεθνή, όπου είναι στραμμένο το βλέμμα και της Apple.

 

Επιθετική τιμολογιακή πολιτική

Κάποιοι ίσως θα γελάσουν με τον παραπάνω τίτλο. Προφανώς η Apple δεν ήταν ποτέ η πιο φθηνή εταιρεία και δεν πρόκειται να γίνει στο μέλλον. Τα περυσινά iPhone της εταιρείας «απογοήτευσαν» σε ένα βαθμό τον κόσμο με τις τιμές τους, παρασύροντας τις πωλήσεις που κινήθηκαν αρνητικά. Η αμερικανική εταιρεία δείχνει να παίρνει το μήνυμα.  Προχώρησε σε μια μικρή μείωση τιμής του πιο προσιτού της μοντέλου, κατά 50 δολάρια και διατήρησε ίδιες τις τιμές στις δύο Pro εκδόσεις, μια κίνηση πρωτόγνωρη για αυτά που μας είχε συνηθίσει στο παρελθόν η εταιρεία. Ταυτόχρονα, κατεβάζει κατά περίπου 150 δολάρια τις τιμές των iPhone 8 και iPhone XR, κόβει τα iPhone 7, 7 Plus, όπως επίσης και τα XS και XS Max, όπου αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει λόγο παρουσίας με περισσότερες από δύο προτάσεις στα επίπεδα των 900+ δολαρίων.

Με τις κινήσεις αυτές έχει ένα line up προϊόντων από την περιοχή των 449 δολαρίων (αρχική τιμή του iPhone 8 με τη μικρότερη χωρητικότητα) έως τα 1099 δολάρια (αρχική τιμή του iPhone 11 Pro Max). Ενδιάμεσα και περίπου ανά 50-100 δολάρια παίζει όλο το υπόλοιπο portfolio. Ενδεικτικό είναι το slide από τη χθεσινή παρουσίαση που εμφανίζονται οι αρχικές τιμές του line up της αμερικανικής εταιρείες.

Περνώντας στις νέες συνδρομητικές υπηρεσίες, εκεί πιστεύουμε ότι η επιθετική πολιτική της Apple είναι ακόμα πιο εμφανής. Τα 4,99 δολάρια για τη μηνιαία συνδρομή του Apple TV+ και του Apple Arcade είναι σίγουρα μια πολύ ανταγωνιστική ταρίφα για τα δεδομένα της αγοράς, με την αίρεση βεβαίως ότι ακόμα δεν έχουμε δει την ποιότητα του διαθέσιμου περιεχομένου. Η συνδρομή για το Apple TV+ είναι οικογενειακή για έως 6 μέλη, τη στιγμή που οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες κυμαίνονται λίγο πιο ψηλά στα δικά τους πακέτα.

 

Δέσιμο συσκευών και υπηρεσιών, δέσιμο και των χρηστών

Εδώ έρχεται η πιο σημαντική είδηση. Η Apple επιχειρεί να δέσει τους κατόχους των τηλεφώνων της (και όχι μόνο) με τις συνδρομητικές της υπηρεσίες. Όπως ίσως θα διαβάσατε με την απόκτηση ενός iPhone, iPad, iPod Touch, Mac, Apple TV (δηλαδή όλων των συσκευών από τις οποίες μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει περιεχόμενο) η Apple προσφέρει δωρεάν συνδρομή ενός έτους στην υπηρεσία AppleTV+.

Ανεξάρτητα από τη μείωση των πωλήσεων την τελευταία χρονιά, το μέγεθος των χρηστών που προτιμούν να αγοράσουν ένα iPhone παραμένει ακόμα τεράστιο. Σ’ αυτό το κοινό (κατά κύριο λόγο) στοχεύει άμεσα η αμερικανική εταιρεία θέλοντας να τους δέσει στην υπηρεσία τους για ένα τουλάχιστον χρόνο. Αν τους κερδίσει, αν συνηθίσουν να βλέπουν περιεχόμενο από το AppleTV+ την επόμενη χρονιά θα πληρώσουν για να διατηρήσουν την υπηρεσία.

Σε μια περίοδος που το τηλεοπτικό περιεχόμενο δεν είναι ακόμα κερδοφόρο (ακόμα και το Netflix που είναι ο πιο παλιός παίκτης δεν παράγει κέρδη), έχει ιδιαίτερη σημασία (ακόμα περισσότερο ως καινούριος παίκτης) να δημιουργήσεις προσδοκίες στο χρηματιστήριο για να επενδύσει στο πλάνο σου. Αν η Apple σε ένα χρόνο από σήμερα μπορεί να πει στη Wall Street ότι «εγώ μέσα σε ένα χρόνο μάζεψα τόσες δεκάδες εκατομμύρια χρήστες του AppleTV+», ακόμα και αν κάποιοι είναι «δωρεάν» (θα έχουν ωστόσο πληρώσει για να πάρουν μια συσκευή της Apple) τότε θα έχει κερδίσει ένα σημαντικό στοίχημα.

APPLE TV+,IPHONE,APPLE ARCADE,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home