Huawei, Google, Τραμπ και η ιστορία συνεχίζεται

Πλήγμα για τη Huawei, πλήγμα όμως και για την αξιοπιστία του Android.

Deasy @ 21.05.2019
Huawei, Google, Τραμπ και η ιστορία συνεχίζεται

Χθες Δευτέρα που λες έγινε ένα μπάχαλο στο αμερικανικό χρηματιστήριο στον απόηχο της υπόθεσης Huawei και της ανακοίνωσης της Google πως ουσιαστικά “εξορίζει” την κινεζική εταιρεία από τον κόσμο των Android.

Μία διευκρίνιση εδώ αν έχεις Huawei ή Honor συσκευή: Η απόφαση της Google να κλείσει την πόρτα στην εταιρεία δεν αφορά υφιστάμενες συσκευές που λειτουργούν ήδη. Αυτές έχουν ήδη πιστοποιηθεί από την Google και θα συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα και να παίρνουν τις ενημερώσεις τους Huawei θελούσης.

Τελειώσαμε με τη διευκρίνιση μεν αλλά τι θέλαμε να πούμε με το “Huawei θελούσης”; Να, η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε ένα ασφαλές και βιώσιμο λογισμικό και οι πιο πονηρεμένοι κατάλαβαν πως η Huawei φτιάχνει ένα δικό της λογισμικό που θα λειτουργήσει ως (χρυσή;) εφεδρεία στο Android.

Βεβαίως και για προφανείς λόγους η Huawei έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να αρθούν οι απαγορεύσεις που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είναι ίσως πιθανό όταν υπέγραφε το διάταγμα με το οποίο απαγόρευε στις αμερικανικές εταιρείες να έχουν πάρε δώσε με επιχειρήσεις όπως η Huawei, να μην είχε υπολογίσει τις συνέπειες. Ποιες είναι αυτές; Η Huawei έχει συνεργασίες με αμερικανικές εταιρείες που της παρέχουν διάφορα πράγματα και οι οποίες βεβαίως τώρα δεν θα μπορούν να το κάνουν. Μικρό το κακό, ίσως πεις, αλλά χθες στην Wall την Street είχαν άλλη άποψη και τα τεχνολογικά “χαρτιά” ακολούθησαν καθοδική πορεία.

Βεβαίως εδώ η κατάσταση πάει να γίνει από εκείνες όπου όλοι χάνουν. Αν ο Τραμπ επιμείνει στην απαγόρευση (που θα επιμείνει) η Huawei χάνει από εδώ και πέρα το πλεονέκτημα του να χρησιμοποιεί ο,τιδήποτε αμερικανικής κατασκευής στις συσκευές της (φυσικά περιλαμβάνεται και το Android σε αυτά). Παράλληλα χάνουν οι προμηθευτές της Huawei στις ΗΠΑ, που ίσως στραφούν σε άλλους κατασκευαστές όμως η Huawei θα συνεχίσει να πουλάει στην Κίνα. Αλλωστε σε αυτές τις περιπτώσεις αναπτύσσεται ένα είδους οικονομικού εθνικισμού ή πατριωτισμού, οπότε οι Κινέζοι θα αποτελέσουν τη βασική αγορά της Huawei (όλα αυτά, αν δεν υπάρξει λύση στο μεταξύ). Σημαντικό όμως είναι το πλήγμα και για την ίδια τη Google αλλά και την αξιοπιστία της πλατφόρμας του Android. Με τον αποκλεισμό αυτό το Android δείχνει και στους υπόλοιπους κατασκευαστές (ειδικά σε εκείνους με κινέζικη "καταγωγή") ότι θα πρέπει να έχουν κατά νου ένα δεύτερο εναλλακτικό σενάριο για το λειτουργικό των συσκευών τους. To οποίο μπορεί να προβιβαστεί σε πρώτο είτε για λόγους πατριωτισμού (που αναφέραμε προηγουμένως) είτε γιατί αύριο η Lenovo ή η Xiaomi μπορεί να είναι τα επόμενα θύματα που πολιτικού παιχνιδιού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η φύση και ο καπιταλισμός απεχθάνονται το κενό αλλά δεν ξέρουμε αν κερδισμένοι θα είναι η Samsung ή η Apple και, επίσης, τι μπορεί να συμβεί αν παραζορίσουν τα πράγματα. Μην ξεχνάς πως σχεδόν ό,τι ηλεκτρονικό φτάνει στα χέρια σου (και τα δικά μας) είναι Made in China. Επειδή όταν όλοι είναι χαμένοι σε μια διένεξη πάντα βρίσκεται μία λύση έχουμε την εκτίμηση πως τα σύννεφα θα διαλυθούν σύντομα.

Χωρίς να προηγηθεί μεγάλη βροχή…

Αλλά αυτό είναι η εκτίμησή μας και αν πέσουμε έξω θα σου το πούμε…

ANDROID,ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,GOOGLE,HUAWEI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home