Βιολογία: η επιστήμη που θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα

Deasy @ 10.05.2018
Βιολογία: η επιστήμη  που θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε σήμερα

Βιολογία: Μελέτη της ζωής… Ελάχιστα επαγγέλματα και κατευθύνσεις σπουδών μπορούν να διεκδικήσουν ρόλο βασικού διαμορφωτή του αύριο της ανθρωπότητας. Ένα από αυτά είναι οι σπουδές στις Βιολογικές Επιστήμες.

Το μέλλον ανήκει σε αυτές, το μέλλον καθορίζεται από αυτές.

Αναμένεται πως τα επόμενα χρόνια, οι Βιολογικές επιστήμες θα «ξεκλειδώσουν» τα μυστικά της λειτουργίας των έμβιων οργανισμών και θα «φωτίσουν» περιοχές και γνώσεις που μέχρι τώρα παρέμεναν άγνωστες και αχαρτογράφητες. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις και μελέτες, η επόμενη δεκαετία θα χαρακτηρισθεί από κοσμογονκές αλλαγές που κλάδοι της Βιολογίας όπως η Βιοτεχνολογία, η Μοριακή Βιολογία, η Μικροβιολογία και η Νανοβιοτεχνολογία θα επιφέρουν στον τομέα της Υγείας και του Περιβάλλοντος. Τα επόμενα χρόνια η Βιολογία αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις μεθόδους αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων υγείας και σοβαρών ασθενειών  με την ανάπτυξη εξειδικευμένων και εξατομικευμένων ιατρικών / διαγνωστικών kits. Η πλήρης αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος ανοίγει το δρόμο για την επόμενη μέρα στις ιατρικές θεραπείες και λύσεις. Πλέον η θεραπεία θα βασίζεται στη σχετική έρευνα που θα αναπτύσσει εξατομικευμένες λύσεις, αναλόγως των γονιδίων και της κληρονομικότητας του κάθε ατόμου.  Η έρευνα στη βιολογία θα αποκτήσει ακόμα πιο ουσιαστικό ρόλο και λόγο στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων της ανθρωπότητας, όπως η προστασία των ειδών, η αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, η αναβάθμιση των παραμέτρων που αφορούν σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως η ουσιαστική ανάπτυξη του 21ου αιώνα και οι πιο δομικές αλλαγές που θα δούμε στο μέλλον θα προέρχονται από τις Βιολογικές Επιστήμες.

Είναι κατά συνέπεια βέβαιο ότι οι σπουδές στη Βιολογία και σε  συναφείς τομείς όπως η Μικροβιολογία, εξοπλίζουν τους απόφοιτους με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και ανοίγουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών επιλογών με την υπόσχεση της ενεργούς συμμετοχής σε έναν κλάδο που θα αλλάξει τον κόσμο έτσι όπως τον ζούμε και αντιλαμβανόμαστε σήμερα.. Η απασχόληση στον κλάδο της υγείας, στις βιομηχανικές εταιρείες τροφίμων, φαρμάκων ή καλλυντικών, στους ανάλογους Δημόσιους ή Ιδιωτικούς οργανισμούς, στις ερευνητικές μονάδες αλλά και στην Εκπαίδευση είναι λίγες από τις προτάσεις επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων. 

Βασιζόμενο στη συσσωρευμένη τεχνογνωσία στους τομείς των Επιστημών Υγείας και Ζωής, Ιατρικής και Οδοντιατρικής, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέχει ένα ολοκληρωμένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στις Επιστήμες της Βιολογίας.

Με διάρκεια 4 χρόνια, το πρόγραμμααυτό , είναι το πρώτο στην Κύπρο που παρέχει τη δυνατότητα εξειδίκευσης στη Γενική Βιολογία ή στη Γενική Μικροβιολογία με την  τελευταία να  στηρίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες του Αμερικανικού Συνδέσμου Μικροβιολογίας (ASM).   Δύο άρτια οργανωμένες, θεωρητικά και εργαστηριακά, κατευθύνσεις που συμβάλλουν στη μετέπειτα κατάρτιση των αποφοίτων σε όλα τα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα της Βιολογίας όπως η Βοτανική, η ζωολογία, η Μοριακή Βιολογία, η Ιατρική Γενετική, η περιβαλλοντική Μικροβιολογία, η Μικροβιολογία τροφίμων κλπ. Διδάσκεται στα Ελληνικά συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική άσκηση υπό την επίβλεψη αναγνωρισμένων επιστημόνων σε υπερσύγχρονες εργαστηριακές εγκαταστάσεις.

Ο τρόπος οργάνωσης του προγράμματος σπουδών της Βιολογίας αποσκοπεί στην πλήρη θεωρητική και πρακτική προετοιμασία των φοιτητών ώστε να μπορέσουν με ισχυρά εφόδια να διεκδικήσουν το μέλλον τους στην επαγγελματική αποκατάσταση ή σε μια  ακαδημαϊκή πορεία.  Εχέγγυο της υψηλής ποιότητας σπουδών αποτελεί το γεγονός πωςο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει αξιολογηθεί από τον QS TOP Universities (QS Stars™) με τον υψηλότερο δείκτη «5 Αστέρια» στους τομείς της Διδασκαλίας, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Προσβασιμότητας/Στήριξης των φοιτητών.

 

 

Πηγές

McKinsey «Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά»

journalhealthcare.com

medgadget.com

healthmanagement.org

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,ΒΙΟΛΟΓΙΑ,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home