Σεισμός στο Μουσείο: μια διαδραστική ψηφιακή έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή

Σεισμός στο Μουσείο: μια διαδραστική ψηφιακή έκθεση στο Μουσείο Γουλανδρή

Διαδραστικά εκθέματα, βιωματικά σημεία ενδιαφέροντος και ψηφιακές εφαρμογές μετατρέπουν το σύγχρονο μουσείο χάρη στις νέες τεχνολογίες που σταδιακά ενσωματώνονται σε έναν μοντέρνο χώρο υψηλής εκπαιδευτικής αξίας για τον επισκέπτη, που συμμετέχει, πειραματίζεται, ενθουσιάζεται και τελικά έρχεται ακόμα «πιο κοντά» ή ακόμα μπορεί να ζήσει τα ίδια τα εκθέματα. Έτσι, επιτυγχάνεται μια βαθύτερη κατανόηση της μουσειακής συλλογής, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα παιδιά, αφού η νέα γενιά είναι εξοικειωμένη με τον χειρισμό της ηλεκτρονικής γνώσης.

Μια τέτοια πλούσια εμπειρία προσφέρει αυτές τις ημέρες και το Μουσείο Γουλανδρή, το οποίο φιλοξενεί τη διαδραστική ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο», με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και την υποστήριξη της ΑΧΑ. Πρόκειται για μία πρωτότυπη, εκπαιδευτική πρωτοβουλία που επιτρέπει στους επισκέπτες να περιηγηθούν και να γνωρίσουν καλύτερα το φυσικό φαινόμενο μέσα από καινοτόμες μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικά μοντέλα υδρογείων που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του Ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των σεισμών που γίνονται παγκοσμίως είναι μερικά από τα εκθέματα. Η διαδραστική εμπειρία της έκθεσης συμπληρώνεται με τη «σεισμική τράπεζα» και τις εφαρμογές «Σεισμός στην Πόλη» και «Γίνε Σεισμοειδικός», μέσα από τις οποίες το κοινό ενημερώνεται για το πώς μπορεί να προστατευθεί σε περίπτωση σεισμού. Τα βλέμματα, όμως, κάθε επισκέπτη επικεντρώνονται στην «καρέκλα εικονικής πραγματικότητας» που σχεδιάστηκε με στόχο να δώσει τη δυνατότητα μίας προσομοίωσης σεισμού!

Στόχος της έκθεσης είναι η ενημέρωση των επισκεπτών, και ειδικά των παιδιών, για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να το «εξερευνήσουν», να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατευτούν και να εξοικειωθούν με το αυτό το φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, καθώς χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα.

Η έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» θα φιλοξενείται στον χώρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας έως τον Ιούνιο του 2019.

 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home