Διαγωνισμός καινοτομίας

«Κοφτερά μυαλά παίρνουν στροφές για το καλό της φύσης»

Deasy @ 09.09.2009
Διαγωνισμός καινοτομίας

Παρουσιάστηκε σήμερα, σε εκδήλωση στον πολυχώρο «Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS», ο νέος Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός “xirafia.gr” (Ξυράφια). Ο πρωτότυπος διαγωνισμός υλοποιείται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας 2009» και αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ), το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο διαγωνισμός  αφορά στη δημιουργία καινοτόμου λογισμικού από φοιτητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων, των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (AEI/TEI), καθώς και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, με αντικείμενο την Ψηφιακή Προστασία του Περιβάλλοντος στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Τον διαγωνισμό παρουσίασαν ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΤ ΑΕ, καθηγητής Παναγιώτης Τσανάκας.

Στην ομιλία του, ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης είναι η γνώση, η καινοτομία, η δημιουργικότητα και σε αυτούς τους τομείς δίνεται ιδιαίτερη έμφαση. Η ΕΕ στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη έχει δεσμεύσει 53,2 δις ευρώ για την επταετία 2007-2013 (υπερδιπλάσια κονδύλια, σε σχέση με την περίοδο 2000-2006). Περιμένουμε τα Ελληνικά Ξυράφια να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας».

Νεανική φρεσκάδα στην παρουσίαση προσέθεσαν οι Νίκος  Μήτσου και Ειρήνη Ντούτση, οι οποίοι, ως φοιτητές, κέρδισαν το πρώτο βραβείο  στο διαγωνισμό καινοτομίας “Otenet” Innovation 2006”, στη κατηγορία «Εφευρετικότητα», με την πρόταση “News Monitoring”. Προτρέποντας του Έλληνες φοιτητές να συμμετάσχουν στον xirafia.gr, εξήγησαν πόσο απλή και ταυτόχρονα δημιουργική ήταν η όλη διαδικασία συμμετοχής τους, αλλά και πόσο σημαντική αυτή αποδείχθηκε, καθώς, μόλις 40 ημέρες προετοιμασίας, έβαλαν τις βάσεις της μελλοντικής επαγγελματικής πορείας.

Στον διαγωνισμό, ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2009, δικαίωμα συμμετοχής, μέσω της διαδικτυακής κατάθεσης λογισμικών «πακέτων», θα έχουν όλοι οι προπτυχιακοί φοιτητές των τμημάτων ή σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, καθώς και όλοι οι εγγεγραμμένοι προπτυχιακοί φοιτητές του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Κάθε φοιτητής μπορεί να συμμετάσχει μόνος του ή σε ομάδα συνεργασίας δύο έως 4 ατόμων.

Οι συμμετοχές θα αξιολογηθούν από Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης και τα 6 λογισμικά «πακέτα» που θα διακριθούν, θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.xirafia.gr στις 16 Νοεμβρίου.  Οι νικητές θα βραβευθούν, σε ειδική εκδήλωση στις αρχές Δεκεμβρίου 2009, με έπαθλα συνολικού ύψους 14.000€.

Για παροχή πληροφοριών και υποστήριξη κατά τη διαμόρφωση της πρότασής τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Ειδική Γραμμή Υποστήριξης του Διαγωνισμού (ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.xirafia.gr και τηλεφωνικά μέσω της γραμμής 801 11 88 3 88, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00-14.00).

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home