Sony Ericsson Xperia Active

Το έξυπνο μελόψωμο δε φοβάται το νερό: Gingerbread’s living (safely) on the edge!

Ανδρέας Μούτσιος-Ρέντζος @ 09.12.2011

Τα ‘ανθεκτικά’ κινητά πάντα μου έφερναν στο νου εικόνες από chubby, λαστιχένιες φιγούρες περίεργης εσωστρεφούς αισθητικής. Επιπλέον, σίγουρα είναι καλό όταν ισχύει το ‘δε σπάει, δε χαλάει’, αλλά εξίσου ισχύει το ‘αν δεν πάει, με χαλάει’. Κι εκεί ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο αρκετές ανθεκτικές υλοποιήσεις του παρελθόντος δεν κατάφερναν να με κερδίσουν. Γιατί να θέλω ένα ανθεκτικό gadget που όμως δεν με ικανοποιεί ως gadget; Η Sony Ericsson διατείνεται ότι η υλοποίησή της μπορεί να συντρίψει τα στερεότυπα και να επαναπροσδιορίσει την κατηγορία, εντάσσοντας την στην τεχνολογία του τώρα και όχι στην ανθεκτική τεχνολογία του χθες. Τα καταφέρνει; Πόσο smart είναι το ανθεκτικό Active;

 

Ανοίγοντας το κουτί

Η πρώτη επαφή με το νέο Xperia Active εκπλήσσει ευχάριστα. Στο μικρό κουτί του, η Sony Ericsson, εποφθαλμιώντας τη δόξα της τσάντας του Sport Billy, κατάφερε να χωρέσει δύο αφαιρούμενα καλύμματα (μαύρο και λευκό), φορτιστή με αφαιρούμενο micro USB καλώδιο σύνδεσης (κλασική 2-σε-1 λύση για φόρτιση & σύνδεση με pc), ακουστικά με extra hold στο αυτί για να παραμένει στη θέση του/της active κατόχου. Επιπλέον, ένα λαστιχένιο wrist band και μια θήκη μπράτσου φροντίζει να ικανοποιήσει όλους και όλες εσάς που θέλετε τον καινούριο σας σύντροφο στις outdoor αναζητήσεις σας να βρίσκεται μεν στο χέρι σας, χωρίς όμως να το απασχολεί δε.

 

‘Ανθεκτική’ αισθητική…

Σχεδιαστικά, τίποτα δε θυμίζει τους λαστιχένιους προγόνους του. Κομψή σχεδίαση, με μικρή κάτοψη (92×55 mm), αλλά ιδιαιτέρως ευτραφή μέση (16,5 mm) μορφώνουν έναν υπολογίσιμο, αλλά όχι δύσκολα διαχειρίσιμο και ανεκτού βάρους (110,8 g), όγκο. Κάτω δεξιά μια σχεδιαστική ασυμμετρία οριοθετεί τη θέση του wrist band, προσθέτοντας αισθητικά στο οπτικό αποτέλεσμα. Η μικρή σχετικά οθόνη (3 inches) με την επαρκή ανάλυση (320 x 480) πλαισιώνεται από ένα ματ μεταλλικό πλαίσιο. Η έντονα πορτοκαλί πλαϊνή πλαστική ρίγα, κάθε άλλο παρά ικανοποιεί την αισθητική του γράφοντος, αλλά έρχεται να τονίσει τον active χαρακτήρα της συσκευής. Στο πλάι της συσκευής υπάρχουν (επίσης πορτοκαλί) αριστερά κουμπί power/lock, ενώ δεξιά κουμπιά camera και up/down. Κάτω βρίσκονται οι θύρες USB και ακουστικών, υπό τη στεγανό εναγκαλισμό καλυμμάτων τα οποία η συσκευή φροντίζει να υπενθυμίσει την επανατοποθέτησή τους μετά από τη χρήση όποιας εκ των δύο θυρών. Αν και από την κομψή πρόσθια όψη απουσιάζει το μάτι μιας κάμερας, στην οπίσθια πλευρά βρίσκεται η 5 MP camera με το μονό led flash (με δυνατότητα λήψης βίντεο 720p), καθώς και το μεγάφωνο. Κάτω από το διπλό οπίσθιο (για στεγανότητα) κάλυμμα βρίσκεται η μπαταρία (1200 mAh Li-Ion) και η micro SD slot (2GB ενσωματωμένη μνήμη με expansion έως και 32 Gb).

Συνολικά, η προσπάθεια της Sony Ericsson να προσφέρει ένα αποτέλεσμα ανθεκτικό στη σύγχρονη αισθητική κρίνεται επιτυχής, καθώς δημιούργησε ένα compact σύνολο που, αν και έχει στα γονίδιά του γηραιότερα μέλη της οικογένειας, διαφοροποιείται σαφώς, φωνάζοντας με στεντόρεια φωνή ότι ανήκει στο σύγχρονο σχεδιαστικό σύμπαν. Όμως, δεδομένων των λειτουργικών ‘αμαρτιών’ άλλων μελών της κατηγορίας, για το Active δεν αρκεί ‘η γυναίκα του Καίσαρα’ να δείχνει smart. Οπότε…

 

…και ‘ανθεκτική’ λειτουργικότητα…

Ανοίγοντας το Active σε υποδέχεται ο γλυκός και ελαφρά καυτερός κόσμος του Gingerbread Android 2.3 (για την ακρίβεια 2.3.4). Ένας κόσμος κατ’όνομα, και όχι μόνο, ταιριαστός με το Active. Το Gingerbread, προσαρμοσμένο στις ανάγκες μιας μικρής σχετικά οθόνης, σε συνδυασμό με τον παραπάνω από επαρκή 1 Ghz επεξεργαστή προσφέρει μια deasy life, ενώ η 2 Gb ενσωματωμένη μνήμη κρίνεται απλώς επαρκής για αποθήκευση αρχείων μουσικής, photos, videos, docs κτλ. Η συσκευή προσφέρει πολυεπίπεδη συνδεσιμότητα συμπεριλαμβανομένων Bluetooth 2.1, micro USB 2.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n και DLNA. Δεδομένου του ιδιαίτερου outdoor χαρακτήρα του Active, θα θέλαμε την battery life να ήταν μεγαλύτερη (δεν υπάρχουν και πολλές πρίζες δίπλα σε ένα campfire στο βουνό, αν και υπάρχουν αρκετές after market λύσεις για ηλιακή ή/και μηχανική φόρτιση). Επιπροσθέτως, αν και σε γενικές γραμμές η οθόνη κρίθηκε ως ιδιαίτερα ικανοποιητική (συμπεριλαμβανομένων της απόδοσης χρωμάτων και της αντίθεσης), θα τη θέλαμε φωτεινότερη για να είμαστε σίγουροι οι δεν θα μας δυσκολέψει στις εξορμήσεις μας.

Το λειτουργικό που έθεσε νέα standards με το πλήθος των apps που μπορούν να προστεθούν έχει υλοποιηθεί απολύτως ικανοποιητικά σε αυτή τη συσκευή. Εκτός από τη δυνατότητα ανάγνωσης και επεξεργασίας εγγράφων, ακρόασης, λήψης και επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο, ειδικά για τους active χρήστες της συσκευής έχουν προεπιλεχθεί apps για την καταγραφή και παρακολούθηση των αθλητικών δραστηριοτήτων του χρήστη, συνδεσιμότητα ANT+ για σφυγμομέτρηση, WalkMate, πυξίδα, FM ραδιόφωνο για συντροφιά στην περιπέτεια, aGPS, Wisepilot κ.ά. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποτελεσματικότατης οργάνωσής τους, καθώς πέραν των 5 homescreens, υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης έως και 4 shortcuts στις 4 γωνίες της οθόνης (το οποίο αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρηστικό στη συμβίωση μας με τη συσκευή). Στα dizzy σημεία καταγράφεται η κάμερα, καθώς παρά την δυνατότητα προσαρμογής διάφορων παραμέτρων, παρατηρήθηκε μια δυσκολία στην αμεσότητα της λήψης φωτογραφίας με τον τρόπο που στοχεύαμε.

Αναμένονταν η μικρή οθόνη να ‘υποχρεώνει’ τη κυρίως χρήση του virtual πληκτρολογίου στη landscape εκδοχή. Ίσως, αλλά αυτό που πρέπει να τονιστεί η επιλογή swipe στην εισαγωγή κειμένου. Είναι εντυπωσιακά αποτελεσματική και βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα και την ακρίβεια γραφής, εφόσον αποφασίσετε να τη χρησιμοποιήσετε. Στα διπλά γράμματα γίνεται λίγο νευρική, αλλά μετά από ελάχιστη εξοικείωση δεν μπορείς να φανταστείς πως έγραφες χωρίς αυτή μέχρι τώρα!

Για το τέλος, αυτό που περιμέναμε να δοκιμάσουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη συσκευή: την ανθεκτικότητα και λειτουργικότητα σε ‘δύσκολες’ συνθήκες. Το Active φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως τις προσδοκίες μας. Δεν πτοήθηκε ούτε στην ‘ελεύθερη πάλη’ του με το πάτωμα, ούτε στις ‘καταδύσεις’ με διπλή ανάποδη περιστροφή σε ποτήρι με νερό. Αλλά το αγώνισμα στο οποίο το Active διέπρεψε ήταν η δυνατότητα χειρισμού της συσκευής με βρεγμένα δάχτυλα. Με μια λέξη, η Wet finger λειτουργία (χρήσιμη σε active και μη κατόχους) δουλεύει και αυτό αρκεί!

 

… = Mission accomplished!

Σε γενικές γραμμές το Active είναι μια κομψή (ίσως πιο πορτοκαλί από ότι θα θέλαμε), compact, mid-range συσκευή, fully packed για τον active χρήστη (και όχι μόνο). To Gingerbread και ο 1 Ghz επεξεργαστής υπόσχονται μια deasy active life. Μόνο dizzy σημείο στη δραστήρια συμβίωση είναι η battery life και ενίοτε η λήψη φωτογραφιών. Αυτά τα χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τo πλούσιο πακέτο accessories στο κουτί και με τη σχετικά προσιτή τιμή (κοντά στα 330 ευρώ) καθιστά το Active μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή. Η υλοποίηση της μαμάς Sony Ericsson είναι σαφώς παράδειγμα προς μίμηση για την κατηγορία. Το Active δεν είναι αψεγάδιαστο, αλλά είναι ανθεκτικό, είναι smart και είναι αισθητικά σύγχρονο. Nicely done Sony Ericsson!

 

* Ευχαριστούμε το Getinow.gr για την παραχώρηση της συσκευής.

SONY ERICSSON,SMARTPHONES,ANDROID,ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ,SONY ERICSSON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home