Samsung Galaxy Note 10+ review

Ο ηγέτης της premium κατηγορίας.

Οκτώ χρόνια πριν, όταν η Samsung παρουσίασε το πρώτο Galaxy Note, αρκετοί έσπευσαν τότε να «κοροϊδέψουν» την κορεατική εταιρεία για την κίνησή της να παρουσιάσει ένα smartphone με πολύ μεγάλη οθόνη για τα τότε επίπεδα (5,3 ίντσες, έναντι π.χ. 3,5 ίντσες για το επίσης μοντέλο του 2011, iPhone 4S) και να το συνοδέψει και με μία γραφίδα (S Pen) που παρέπεμπε στα αποτυχημένα Windows Mobile smartphones.

Επιστρέφοντας στο παρόν η σειρά Galaxy Note έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση του κοινού, έχει αποκτήσει εκατομμύρια φίλους και η Samsung συνεχίζει να… μεγαλώνει το μέγεθος της οθόνης και να εξελίσσει τo S Pen σε ένα πολυσύνθετο εργαλείο για το χρήστη. Φέτος, μάλιστα προχωράει σε μια ξεχωριστή κίνηση αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της σειράς Galaxy Note δεν έχουμε ένα νέο μοντέλο αλλά δύο: το Galaxy Note 10 και το Galaxy Note 10+, με την οθόνη των 6,8 ιντσών. Μια κίνηση που ίσως και να οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το αντίπαλο δέος, η Huawei, με την κορεατική εταιρεία να σπεύδει να εκμεταλλευτεί το timing.

Η αίσθησή μας είναι ότι μέσα στο 2019 η κορεατική εταιρεία ποντάρει στη μεγάλη οθόνη και τείνει να καθιερωθεί μονίμως σε επίπεδα πάνω από τις 6 ίντσες. Το είδαμε στο Galaxy S10, με τις δύο εκδόσεις στις 6,4 και στις 6,7 ίντσες, αργότερα σε αρκετά μοντέλα της σειράς Galaxy A στα οποία έρχονται τώρα να προστεθούν και τα δύο της σειράς Galaxy Note 10, με την οθόνη του 10+ να είναι μόλις μισή ίντσα μικρότερη από εκείνη του Foldable.

Είναι απαραίτητο ένα smartphone με οθόνη σχεδόν 7 ιντσών; Είναι υπερβολή ή μπορεί να βοηθήσει πραγματικά το χρήστη στην καθημερινότητά του;

 

Αποχαιρετισμός στα bezels

Αυτό που αξίζει να πούμε είναι ότι η Samsung κατάφερε να ανεβάσει την οθόνη του Galaxy Note 10+ στις 6,8 ίντσες, χωρίς να μεγαλώσει τον όγκο της συσκευής, σε σχέση με την περυσινή της πρόταση. Στο Galaxy Note 10+ εγκαταλείπονται πλήρως τα bezels, παρέχοντας έτσι την ευχέρεια να μεγαλώσει η οθόνη, χωρίς να επιβαρύνεται η φορητότητα και η λειτουργικότητα. Στην πράξη, αν κάποιος χειριζόταν άνετα το Galaxy Note 9 θα χειρίζεται εξίσου άνετα και το Note 10+.

Με το Galaxy Note 10+ να αποχαιρετά πλήρως τα bezels γύρω από την οθόνη, προσφέρει στο χρήστη μεγαλύτερο χώρο για να απολαύσει το περιεχόμενο που θέλει σε μια οθόνη που για ακόμα μία φορά αποτελεί σημείο αναφοράς για τα smartphones. Για τα smartphones της Samsung οι οθόνες τους έχουν αναδειχθεί ως καθοριστικό στοιχείο τους και δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και ο σκληρός ανταγωνισμός τους (βλέπε Apple) έχει σπεύσει να τις χρησιμοποιήσει. Στο Galaxy Note 10+ η ιστορία επαναλαμβάνεται ακόμα πιο εμφατικά, με τη συσκευή να ενσωματώνει μια οθόνη που χαίρεσαι να βλέπεις. Τεχνολογίας Dynamic AMOLED, ανάλυσης Quad HD+ (3040x1440 pixels), με πυκνότητα pixel 498 ppi και υποστηρίζοντας το standard HDR 10+ η οθόνη του Galaxy Note 10+ σε κερδίζει με την ποιότητα, τη λεπτομέρεια, την απεικόνιση των χρωμάτων που προσφέρει.

 

S Pen: η ταυτότητα του Galaxy Note 10+

Στη σειρά Galaxy Note η γραφίδα αποτέλεσε από την αρχή το χαρακτηριστικό εκείνο που προσέδιδε την ιδιαίτερη ταυτότητα στη σειρά. Ακριβώς λόγω αυτής της ιδιότητάς του το S Pen με την πάροδο των ετών εξελισσόταν, ενσωματώνοντας νέες δυνατότητες για το χρήστη. Στο Galaxy Note 10+ φθάνουμε πλέον σε ένα σημείο που το S Pen έχει εξελιχθεί σε ένα πολυσύνθετο εργαλείο που μπορεί να απολαύσει ο χρήστης σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας. Τα Air Actions, που πέρυσι είχαμε δει μόλις ένα ψήγμα, έχουν εμπλουτιστεί με πλήθος ενεργειών χειρισμού της συσκευής από απόσταση. Με συγκεκριμένες κινήσεις του S Pen ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί από απόσταση σχεδόν όλο το μενού της εφαρμογής της κάμερας, να μεταβεί στην επόμενη ή την προηγούμενη φωτογραφία στη γκαλερί των φωτογραφιών, να αυξήσει ή να μειώσει την ένταση του ήχου κ.α.

Το S-Pen δε μένει όμως στα Air Actions. Οι ιδιόχειρες σημειώσεις με τη γραφίδα αναγνωρίζονται και μπορούν να μετατραπούν σε ένα κανονικό text, που μπορεί να επεξεργαστεί ή να μοιραστεί ο χρήστης. Δες το μικρής διάρκειας βίντεο.

 

Mε το AR Doodle σκίτσο και video από την κάμερα του Galaxy Note 10 γίνονται ένα και μοναδικό όριο είναι η δημιουργικότητα του χρήστη. Εδώ μπορείτε να δείτε το σύνολο της λίστας με τις λειτουργίες που προσφέρει το S-Pen του Galaxy Note 10+.

Βελτιωμένη τριπλή κύρια κάμερα

Το πλήρες πακέτο που υπόσχεται το Samsung Galaxy Note 10+ αφορά και τις φωτογραφικές δυνατότητες του τηλέφωνου, με την κορεατική εταιρεία να έχει προχωρήσει σε μια σημαντική αναβάθμιση. Όχι μόνο προσθέτοντας επιπλέον κάμερες, σε σχέση με το παρελθόν.

Το Samsung Galaxy Note 10+ διαθέτει τον κλασσικό συνδυασμό υπερευρυγώνιας, στάνταρ ευρυγώνιας και τηλεφακού, που τείνει να υιοθετήσει το σύνολο της αγοράς στα ακριβότερα στρώματα, μαζί ένα ένα τέταρτο αισθητήρα βάθους. Σε επίπεδο ανάλυσης και διαφράγματος οι τρεις αυτές κάμερες προσφέρουν:

-          Υπερευρυγώνια: 16MP με διάφραγμα F2.2

-          Στάνταρ ευρυγώνια: 12ΜΡ με μεταβλητό διάφραγμα F1.5/F2.4 (σε χαμηλού φωτισμού συνθήκες το διάφραγμα ρυθμίζεται αυτόματα στο F1.5, ενώ στο φως της ημέρας πέφτει στο F2.4)

-          Telephoto: 12MP με διάφραγμα F2.1

Χάρη στο συνδυασμό αυτό, πλήθος λειτουργιών που υπάρχουν μέσα στο μενού αλλά και τις δυνατότητες χειρισμού της κάμερας μέσω του S-Pen (τις αναφέραμε νωρίτερα) το Samsung Galaxy Note 10+ προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία φωτογραφίας αλλά και video σε όλα τα επίπεδα. Σε φωτεινές συνθήκες η απόδοση είναι εξαιρετική, τα χρώματα αποδίδονται πειστικά, με ωραία λεπτομέρειας και ευκρίνεια, ενώ τη νύχτα η λειτουργία Night Mode αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο για να βελτιώσετε το αποτέλεσμα στις δύσκολες φωτιστικές συνθήκες. Μια εικόνα για τις φωτογραφίες που μπορεί να σας δώσει το Samsung Galaxy Note 10+ μπορείτε να πάρετε από τις δικές μας λήψεις (μπορείτε να πατήσετε πάνω τους για μεγέθυνση).

Ίδιο πλάνο από τον υπερευρυγώνιο στον telephoto φακό.

O υπερευρυγώνιος αποδίδει ωραία χρώματα και πολύ δυναμικές προοπτικές των αντικειμένων της λήψης μας.

Αριστερά: Παρά το σχετικά μικρό διάφραγμά του, ο τηλεφακός μπορεί να αποδώσει ωραίες εικόνες. Δεξιά: Σε συγκεκριμένες συνθήκες ακόμα και η χρήση του ψηφιακού ζουμ δεν θα σας προβληματίσει, αφού ο ψηφιακός θόρυβος είναι πολύ μικρότερος από αυτό που περιμέναμε.

Από τον υπερευρυγώνιο στον στάνταρ ευρυγώνιο. Ο τελευταίος αποδίδει καλύτερα χρώματα, ο πρώτος πιο φωτεινή φωτογραφία, αφού το μεγαλύτερο κάδρο του προσφέρει περισσότερα φωτεινά στοιχεία φωτομέτρησης. 

Από την άλλη πλευρά, η εγγραφή video είναι επίσης απολαυστική με τη Samsung να πιστοποιεί για μια ακόμα φορά ότι σ’ αυτό το πεδίο μπορεί να υπερέχει έναντι του ανταγωνισμού. Ο σταθεροποιητής εικόνας (ενισχύεται και με ηλεκτρονική σταθεροποίηση στα 1080p) βοηθάει πολύ στη βελτίωση της ποιότητας, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εσείς από τα δύο δικά μας βίντεο που θα δείτε παρακάτω.

 

 

Αν κάτι δεν μας άρεσε στο video είναι η επιλογή του Live focus video, στην οποία εφαρμόζεται θόλωμα του φόντου. Ίσως κάποιοι να το βρουν χρηστικό, όμως πιστεύουμε ότι το software έχει ατέλειες ακόμα και το αποτέλεσμα δεν είναι απολύτως πειστικό. Ενδιαφέρουσα είναι και η λειτουργία τρισδιάστατης σάρωσης αντικειμένων, με το κατέβασμα της απαραίτητης εφαρμογής, που επιτρέπει το 3D σκανάρισμα αντικειμένων και την εισαγωγή τους στο app της κάμερας. Όμως και εδώ εντοπίζονται ατέλειες, καθώς θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες για να σαρώσει σωστά κάποιος ένα αντικείμενο.

 

Εξοπλισμός και software

Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του premium κοινού, στο Samsung Galaxy Note 10+ η κορεατική εταιρεία έχει προσθέσει ότι καλύτερο διαθέτει προκειμένου ο χρήστης να απολαμβάνει την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Χάρη στον τελευταίας γενιάς SoC Exynos 9825 αλλά και τα 12GB μνήμης RAM (το laptop μου έχει …μόνο 8GB) το smartphone της Samsung διαχειρίζεται κάθε εφαρμογή κάθε λειτουργία, ταχύτατα και απρόσκοπτα και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Χάρη στους πλούσιους αυτούς επεξεργαστικούς πόρους αλλά και τη μεγαλύτερη μπαταρία των 4300mAh, το Samsung Galaxy Note 10+ καταφέρνει να εξασφαλίσει και καλύτερη αυτονομία, τουλάχιστον μίας απαιτητικής καθημερινής μέρας. Ταυτόχρονα, υποστηρίζεται η ταχεία φόρτιση (αν και η Samsung δεν έχει προσθέσει τον γρήγορο φορτιστή στο πακέτο αγοράς, που πωλείται ξεχωριστά) όπως επίσης και η δυνατότητα αντίστροφης φόρτισης, τοποθετώντας για φόρτιση μια άλλη συσκευή στην πλάτη του Note 10+.

Από το Galaxy Note 10+ απουσιάζει η υποδοχή των κλασικών ακουστικών 3,5mm, όμως στο πακέτο αγοράς θα βρείτε ένα πολύ αξιόπιστο σετ ενσύρματων in ear ακουστικών.

Εκτός της εξαιρετικής δουλειάς που έκανε η κορεατική εταιρεία στον τομέα του hardware, εξίσου καλή δουλειά έχει γίνει και στο software της συσκευής. Αναφερθήκαμε πριν στις δυνατότητες του S-Pen, όμως βελτιωμένο είναι και το game launcher της συσκευής, βελτιώνοντας κατ’ επέκταση την εμπειρία των φίλων των παιχνιδιών που θα σπεύσουν να αποκτήσουν τη συσκευή. Βελτιώσεις συναντάμε και στο DeX, που επιτρέπει την πλήρη διαχείριση της συσκευής από το PC, την άμεση μεταφορά αρχείων (drag n drop) από το smartphone στο PC κ.α.

 

Η ετυμηγορία μας

Το πλήρες πακέτο που υπόσχεται και παρέχει το Samsung Galaxy Note 10+ το καθιστούν χωρίς αμφιβολία ως την καλύτερη πρόταση που έχει παρουσιάσει η κορεατική εταιρεία. Ποιότητα κατασκευής, οθόνη, τεχνικά χαρακτηριστικά χαρίζουν ένα χορταστικό πακέτο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας στο χρήστη. Φέτος μάλιστα είναι και μια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς στο στρατόπεδο του Android το Galaxy Note ίσως να έχει μικρότερο ανταγωνισμό, λόγω των προβλημάτων της Huawei. Οπότε αν θέλει κάποιος να αποκτήσει ένα πολύ ακριβό Android smartphone ίσως η επιλογή του Note 10+ να είναι μονόδρομος. Τα 1150 ευρώ (η λιανική τιμή πώλησης του Note 10+) δημιουργούν όπως και να έχει υψηλές προσδοκίες, στις οποίες όμως μπορεί να ανταποκριθεί το νέο smartphone της Samsung.

SAMSUNG GALAXY NOTE 10,SMARTPHONES,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home