Samsung Galaxy S10+ review

Το 10 το καλό

Το 10 δεν είναι ένας απλός αριθμός. Σημειολογικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…  10 ψηφία, 10 εντολές, 10 με τόνο, 10 το καλό. Άλλοτε συμβολικά, άλλοτε επετειακά, το 10 συνοδεύεται από μια υπεραξία, εκπροσωπεί την πληρότητα αρκετές φορές και από αρκετούς πολιτισμούς θεωρούνταν ως ιερός αριθμός. Αυτή η «υπεροχή» του 10 έναντι των υπολοίπων αριθμών μεταφέρεται διαχρονικά και σε πλήθος εμπορικών προϊόντων.

Στη συμπλήρωση των 10 χρόνων ιστορίας της σειράς Galaxy S της Samsung ήταν δεδομένο ότι η κορεατική εταιρεία δεν θα παρουσίαζε ένα μοντέλο που απλά θα συμπλήρωνε την ιστορία και τη διαδρομή της. Το Galaxy S10 έπρεπε και είναι τελικά μια ξεχωριστή πρόταση, πλήρως ανανεωμένη, σε σχεδιασμό και τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

 

Η πρώτη επαφή με την επιβλητική οθόνη

Η πρώτη, σύντομη επαφή με τη νέα σειρά Galaxy S10 έγινε στο Λονδίνο πριν από 1,5 μήνα περίπου, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης. Ακολούθησε η Βαρκελώνη και η έκθεση Mobile World Congress και μερικές ημέρες αργότερα, η Cosmote μας παραχώρησε το μεγάλο Galaxy S10+ για τις ανάγκες της παρουσίασης. Άλλωστε, η συγκεκριμένη έκδοση με τη μεγαλύτερη οθόνη, τις τρεις κάμερες πίσω και τις δύο μπροστά ήταν και αυτή που κέντρισε περισσότερο το (θεωρητικό) ενδιαφέρον των περισσότερων. Αν αυτό το ενδιαφέρον μεταφράζεται και σε αγοραστικό είναι άλλο ερώτημα…

Χάρη στο 4G+ δίκτυο της Cosmote είχαμε τη δυνατότητα να σερφάρουμε σε πραγματικά πολύ υψηλές ταχύτητες.

To Samsung Galaxy S10+ είναι η κορυφαία πρόταση της κορεατικής εταιρείας για τη σεζόν που διανύουμε και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να διακρίνουν μια τέτοια πρόταση. Ανανεωμένο σχεδιαστικά, με γραμμές που θυμίζουν τη σειρά Note, με εξαιρετικά υλικά κατασκευής που αναδεικνύουν τον premium χαρακτήρα του τηλεφώνου και γυαλί μπρος-πίσω με επικάλυψη Gorilla Grass (κλάση 6 μπροστά, 5 πίσω) για μεγαλύτερη προστασία από γρατζουνιές και άλλα ατυχήματα. Με εξαίρεση βέβαια τις πτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η απόκτηση μιας θήκης προστασίας.

Συνολικά η αίσθηση που σου αφήνει στο χέρι η συσκευή είναι εξαιρετική, όμως αυτό που ενθουσιάζει πραγματικά τον χρήστη είναι η οθόνη. Επιβλητική σε μέγεθος, 6,4 ίντσες, αλλά και σε χρώματα, η Dynamic AMOLED οθόνη του Galaxy S10+ είναι σημείο αναφοράς για την αγορά των smartphones. Η ανάλυσή της φθάνει τα 3040 x 1440 pixels, τα περιθώρια περιμετρικά της έχουν ελαχιστοποιηθεί ακόμα περισσότερο, η ενοχλητική (σε κάποιους) εγκοπή στο πάνω μέρος έχει αφαιρεθεί και ο χρήστης λαμβάνει μια απολαυστική εμπειρία θέασης. Σύμφωνα με τη Samsung, η οθόνη Infinity-O οθόνη του Galaxy S10+ είναι η πιο πρωτοποριακή οθόνη που έχει χρησιμοποιήσει η εταιρεία στα smartphones της και η αλήθεια είναι ότι έχει δίκιο.

Διατηρεί εξαιρετική αντίθεση και φωτεινότητα, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες του έντονου ηλιακού φωτός, είναι ξεκούραστη τις βραδινές ώρες, υποστηρίζοντας το πρότυπο HDR10+, μια τεχνολογία που η κορεατική εταιρεία θεωρεί ότι προσφέρει μια ρεαλιστική εμπειρία θέασης και ήδη έχει ξεκινήσει τις συνεργασίες για να παρέχει περιεχόμενο σε αυτήν την ποιότητα.

Όπως είπαμε και προηγουμένως, από το Galaxy S10+ έχει αφαιρεθεί το κλασσικό notch που συναντήσαμε σε πολλά smartphones τα 2-3 προηγούμενα χρόνια. Στη νέα συσκευή οι selfie κάμερες «φιλοξενούνται» σε ειδικές οπές στην πάνω δεξιά γωνία, περιορίζοντας σημαντικά τον χώρο που καταλαμβάνουν. Ο πληθυντικός για τις selfie κάμερες δεν είναι τυχαίος, καθώς το Galaxy S10+ διαθέτει δύο μπροστινές κάμερες και όχι μία, όπως συμβαίνει συνήθως. Τέλος, η οθόνη του Galaxy S10+ διατηρεί την πετυχημένη συνταγή των δύο κυρτών πλευρών, που αξιοποιούνται με την εμφάνιση του μενού Edge, στο οποίο φιλοξενούνται είτε οι λειτουργίες που χρησιμοποιεί πιο συχνά ο χρήστης είτε εκείνες που ο ίδιος μπορεί να προσθέσει.

 

Τριπλό σύστημα κάμερας

Για πρώτη φορά στη σειρά Galaxy S υιοθετεί ένα τριπλό σύστημα κύριας κάμερας, που έχει τοποθετηθεί σε οριζόντια διάταξη στην πίσω πλευρά. Η φωτογραφία άλλωστε είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων smartphones, ειδικά σ’ αυτά τα στρώματα της αγοράς, οπότε η κίνηση αυτή της Samsung ήταν και αναμενόμενη και απαραίτητη.

Οι τρεις κάμερες του Galaxy S10+ (τους ίδιους θα βρείτε και στην στάνταρ έκδοση Galaxy S10) περιλαμβάνουν:

-          Μία υπερευρυγώνιο, ανάλυσης 16ΜΡ και εστιακής απόστασης 13mm (f/2.4)

-          Μία ευρυγώνια-στάνταρ, ανάλυσης 12MP, εστιακής απόστασης 26mm και μεταβλητού διαφράγματος f/1.5–2.4

-          Μία telephoto, ανάλυσης 12ΜΡ και εστιακής απόστασης 52mm (f/2.4)

Ίδιο θέμα, με την υπερευρυγώνια (αριστερά) και την ευρυγώνια κάμερα (δεξιά).

H εναλλαγή μεταξύ των καμερών γίνεται απευθείας από τα ενδεικτικά εικονίδια που συναντά ο χρήστης στην οθόνη, με την εφαρμογή της κάμερας της συσκευής να ανοίγει by default στην ευρυγώνια. Όπως θα διαβάσατε, στη συγκεκριμένη κάμερα υπάρχει και το μεταβλητό διάφραγμα, μια πατέντα που υιοθέτησε πέρυσι η Samsung στο Galaxy S9 και συνεχίζει και φέτος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε συνθήκες που υπάρχει άπλετο φως, οπότε δεν είναι απαραίτητο ένα μεγάλο διάφραγμα, αυτό κατεβαίνει στο f/2.4, ενώ σε χαμηλό φωτισμό, όπου υπάρχει και η ανάγκη να απορροφήσει περισσότερο φως ο αισθητήρας, ανεβαίνει στο f/1.6 (στη γλώσσα της φωτογραφίας όταν λέμε ότι ανεβάζουμε το διάφραγμα μικραίνουν οι αριθμό και αντίστροφα όταν κατεβάζουμε διάφραγμα οι αριθμοί μεγαλώνουν).

Η υιοθέτηση των τριών καμερών προσφέρει μια άνεση στο χρήστη να προσεγγίσει τα φωτογραφικά του θέματα με τον πιο αποτελεσματικό –για τον ίδιο- τρόπο. Η ποιότητα των λήψεων, ειδικά στη διάρκεια της ημέρας είναι εξαιρετικές, πολύ καθαρές, με ζωντανά χρώματα και ωραία αντίθεση. Προσωπικά, λάτρεψα την υπερευρυγώνια κάμερα, που σε ένα αστικό τοπίο μπορεί να χαρίσει πολύ όμορφα καρέ. Κάποιος ίσως να δυσανασχετεί με τις παραμορφώσεις ενός φακού εστιακής απόστασης 13mm (είναι σύνηθες φαινόμενο σ’ αυτές τις εστιακές αποστάσεις), όμως μπορούν αποτυπώσουν εντυπωσιακές λήψεις. Θα χρειαστεί λίγη συνήθεια, αποφύγετε τις φωτογραφίες από το κλασικό ύψος του ώμου και αναζητήστε χαμηλές ή αφ’ υψηλού γωνίες λήψεις που δίνουν μια πιο καλλιτεχνική χροιά στις εικόνες. Αποφύγετε επίσης τις πολύ κοντινές λήψεις πορτρέτων με τον υπερευρυγώνιο φακό, καθώς η παραμόρφωση του προσώπου είναι αρκετά έντονη.

Όταν μειώνεται το φως, η απόδοση της στάνταρ κάμερας στην αυτόματη λειτουργία είναι εκείνη που κερδίζει τις εντυπώσεις, αποτέλεσμα του μεταβλητού διαφράγματος που περιγράψαμε λίγο πιο πάνω. Οι άλλες δύο κάμερες δίνουν λίγο παραπάνω θόρυβο, ο οποίος μπορεί να μειωθεί εφόσον αποκτήσετε τη συνήθεια να χρησιμοποιήσετε το manual mode και σταθερή βάση/τρίποδο για τις φωτογραφίες.

Ακολουθούν μερικά δείγματα φωτογραφιών με τις κάμερες του Galaxy S10+ (πατήστε πάνω τους για να τις δείτε σε μεγέθυνση)

Αν στη φωτογραφία η Samsung αναβάθμισε τις δυνατότητες λήψεις και την ποιότητά τους, στην καταγραφή video πραγματικά τις απογείωσε. Όχι μόνο γιατί προσφέρει για μια ακόμα φορά πολύ ωραίες εικόνες αλλά κυρίως γιατί στη σταθεροποίηση εικόνας ανέβηκε επίπεδο. Ιδιαίτερα με την ενεργοποίηση του Super Steady Mode, η σταθερότητα του video είναι μάλλον η καλύτερη που μπορείτε να βρείτε σε ένα σύγχρονο smartphone.

H μέγιστη ποιότητα στην καταγραφή video φθάνει το 4K (3840 x 2160 pixels) σε ρυθμό 60fps, ενώ για τα (δημοφιλή πλέον) στιγμιότυπα αργής κίνησης υπάρχουν δύο επιλογές: είτε πολύ αργή κίνηση στα 960fps σε ανάλυση HD είτε αργή κίνηση στα 240fps σε fullHD ανάλυση.

 

 

Πανίσχυρο εργαλείο

Ο συνδυασμός επεξεργαστή και μνήμης RAM δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης των επιδόσεων που μπορεί να προσφέρει το Samsung Galaxy S10+. Το τελευταίας γενιάς οκταπύρηνο chip Exynos 9820 σε συνδυασμό με τα 8GB RAM προσφέρουν στο smartphone της Samsung την ευχέρεια να διαχειριστεί με άνεση οποιαδήποτε απαιτητική χρήση. Άνοιγμα πολλαπλών εφαρμογών, παιχνίδια, video διεκπεραιώνονται άνετα και ο χρήστης απολαμβάνει μια ομαλή και σταθερή εμπειρία.  

Σ’ αυτήν την εμπειρία συμβάλλουν και οι αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει η Samsung στο δικό της User Interface που έχει τοποθετήσει πάνω στο Android. Εύκολη διαχείριση με το ένα χέρι, παρά το μεγάλο μέγεθος της οθόνης, νέο σύστημα ειδοποιήσεων, συντομεύσεις για άνοιγμα εφαρμογών, υποστήριξη χειρονομιών και αρκετά ακόμη είναι στοιχεία που θα εκτιμήσει ο κάτοχος του τηλεφώνου και θα κάνουν την επαφή μαζί του ευκολότερη.

 

Ψυχαγωγία στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο του Galaxy S10+ είναι σίγουρα η ψυχαγωγία. Η εντυπωσιακή οθόνη του τηλεφώνου συνοδεύεται και από καθαρό, δυνατό στερεοφωνικό ήχο, οπότε είτε είστε φίλοι της εικόνας (ταινιών, σειρών κλπ.) είτε της μουσικής το Galaxy S10+ θα σας καλύψει στο μέγιστο βαθμό. Οι φίλοι των ενσύρματων ακουστικών θα εκτιμήσουν την παρουσία και της υποδοχής 3,5mm, που το τελευταίο διάστημα οι κατασκευαστές τείνουν να αφαιρούν από τα smartphones.

Όμως και οι φίλοι του gaming έχουν ένα ακόμα λόγο να εκτιμήσουν το Galaxy S10+, αφού σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το Game Launcher, που εξαφανίζει κάθε ενοχλητική ειδοποίηση την ώρα του παιχνιδιού (μην ανησυχείτε οι ειδοποιήσεις δεν χάνονται, απλά παραμένουν στο background).

 

Νέα ξεχωριστά χαρακτηριστικά  

Για πρώτη φορά στη σειρά Galaxy S αλλά και σε όλα τα Samsung smartphones συναντάμε δύο νέα χαρακτηριστικά: τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη και τη δυνατότητα ασύρματης φόρτισης άλλων συσκευών από τη μπαταρία του Galaxy S10+.

Η υλοποίηση στον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων θέλει ακόμα δουλειά από τη Samsung, με το τηλέφωνο να μην αναγνωρίζει αρκετές φορές το δάχτυλό μας για να ξεκλειδώσει τη συσκευή. Επειδή είναι μάλλον θέμα software λογικά θα είναι εύκολο να το λύσει η κορεατική εταιρεία σε κάποια από τις επόμενες αναβαθμίσεις. Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης άλλων συσκευών λειτουργεί άψογα.

Τοποθετώντας μια συμβατή συσκευή στην πλάτη του S10+ και ενεργοποιώντας την λειτουργία Wireless Powershare μπορείτε να τη φορτίσετε. 

Το Samsung Galaxy S10+ έρχεται με μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 4.100mAh, που είναι αρκετή για να βγάλει μια μέρα για μια μέση χρήση. Η συσκευή υποστηρίζει ταχεία φόρτιση, με τη συσκευασία να προσφέρει έναν τέτοιο φορτιστή. Εκτός του φορτιστή το πακέτο αγοράς περιλαμβάνει καλώδιο USB Type-C, αντάπτορα USB A σε C και ενσύρματα ακουστικά AKG

Το Galaxy S10+ στη βασική έκδοσή του (με τον αποθηκευτικό χώρο στα 128GB) κοστίζει 1039 ευρώ.

SAMSUNG GALAXY S10,SMARTPHONES,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home