Lenovo Yoga Book review

Κάτι παραπάνω από ένα υβριδικό μοντέλο

Η πραγματικότητα είναι πως η αγορά των προσωπικών υπολογιστών χρειάζεται καινούρια form factors προκειμένου να αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Έχοντας μια πλούσια παράδοση σ’ αυτόν τον κλάδο αλλά και αρκετές τέτοιες προσπάθειες (η σειρά Yoga είναι ίσως η πιο ενδεικτική) η Lenovo παρουσίασε μια ακόμα ξεχωριστή συσκευή, το Yoga Book. Ένα υβριδικό προϊόν, που μπορεί να το χειριστεί κάποιος ως tablet, ως φορητό υπολογιστή αλλά και ως… σχεδιαστήριο.  Σ’ αυτό το επίπεδο, της διαφορετικότητας,  η Lenovo κερδίζει για μια ακόμη φορά αρκετούς πόντους. Ωστόσο, όπως ενδεχομένως να ισχύει σε κάθε πειραματική (καινοτόμα) προσπάθεια, ίσως και στο Yoga Book να κρύβεται ο κίνδυνος ότι δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται και πως θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει. Άλλωστε, το Yoga Book δεν είναι μια αυστηρά τεχνολογική πρόταση, αλλά ένα προϊόν που επιχειρεί επιπλέον να εισάγει νέες συνήθειες.  Ας γίνουμε συγκεκριμένοι…

Το Yoga Book είναι ένα πολύ όμορφο μηχάνημα. Ιδιαίτερα λεπτό, πολύ λεπτό και εξίσου εύκολο στη μεταφορά. Οι διαστάσεις του δεν ξεπερνάνε, θα μπορούσαμε να πούμε, χωρίς ίχνος υπερβολής, εκείνες ενός βιβλίου λίγο πάνω από τις 100 σελίδες. Ο παραλληλισμός με βιβλίο δεν είναι τυχαίος, τόσο λόγω του ονόματος που του έχει αποδώσει η Lenovo αλλά και γιατί αν σταθείς να το παρατηρήσεις μοιάζει τελικά, ιδίως όταν το κρατάς κάθετα. Ένα βιβλίο με μία οθόνη αφής 10,1 ιντσών στη μία πλευρά του. Στην απέναντι «πλευρά/σελίδα» βρίσκεται το πληκτρολόγιο και όχι μόνο… Εδώ πια ξεκινάει και το ενδιαφέρον της συσκευής.

 

Πληκτρολόγιο και sketch board

H Lenovo το ονομάζει Book Pad και έχει διπλή χρήση. Αν πατήσεις τη σχετική επιλογή πάνω δεξιά, τότε εμφανίζεται ένα εικονικό πληκτρολόγιο απτικής αντίδρασης, το οποίο αποκαλείται halo keyboard. Και μπορείς να γράψεις ότι θες. Πόσο βολικό είναι να γράψεις είναι μάλλον σχετικό και υποκειμενικό. Προσωπικά η αλήθεια είναι ότι άργησα να το συνηθίσω, όπως επίσης και αρκετοί συνάδελφοι, με τους οποίους αντάλλαξα απόψεις. Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, απέχει από την εμπειρία που σου προσφέρει ένα κανονικό πληκτρολόγιο και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για το χρήστη ώστε να συνηθίσει την απουσία ορίων στα πλήκτρα αλλά και την αντίδραση τους στην πληκτρολόγηση. Αξίζει να σημειώσω ότι στις πρώτες στιγμές που πέρασα με το Yoga Book πίστεψα ότι δεν υποστηριζόταν η ελληνική γλώσσα στην πληκτρολόγηση. Έψαχνα στις ρυθμίσεις, σε συντομεύσεις που εμφανίζονταν στην οθόνη, σε γνωστές συντομεύσεις πλήκτρων για αλλαγή γλώσσας, τίποτα. Όμως λίγο πριν βγάλω τελικό συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε… σωτηρία και συγκεκριμένα όταν αποφάσισα να περάσω το λογαριασμό του gmail (το Yoga Book που είχα στη διάθεσή μου ήταν η Android έκδοσή του) εμφανίστηκε μια ενημέρωση ότι μπορούσα να κατεβάσω ένα αρχείο, κάτι σαν ελληνικό λεξικό έλεγε… Τυχαίο ή όχι, μόλις έγινε η εγκατάσταση, το πληκτρολόγιο του Yoga Book υποστήριζε και την ελληνική γλώσσα (χωρίς όμως τους τόνους).

Όμως στη Lenovo δεν έφθανε μόνο η ικανοποίηση της ανάγκης για παραγωγικότητα αλλά πρόσθεσε μία ακόμη πλευρά στην επιφάνεια που φιλοξενεί το πληκτρολόγιο. Αυτή της ψυχαγωγίας ή της χαλάρωσης που ενδεχομένως να προσφέρει σε κάποιον η σχεδίαση σκίτσων ή ιδιόχειρων σημειώσεων. Απενεργοποιώντας το πληκτρολόγιο, η επιφάνεια μπορεί να μετατραπεί σε ένα sketch board, ένα πίνακα σχεδίασης, με τη βοήθεια της γραφίδας, που περιλαμβάνεται στη συσκευασία.

Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν είμαι κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο στη σκιτσογράφηση, ωστόσο αξίζει να σταθώ σε μερικές λεπτομέρειες αυτής της πλευράς του Yoga Book. Το Real Pen, όπως ονομάζει τη γραφίδα η Lenovo, καταρχήν έχει άριστη συνεργασία με την επιφάνεια στην οποία σχεδιάζεις. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι σε αντίθεση με άλλες γραφίδες που έχουμε δει σε τόσες και τόσες συσκευές, το Real Pen έχει κανονικό μελάνι. Μπορείς δηλαδή να το χρησιμοποιήσεις και σαν στυλό. Και παίρνει και ανταλλακτικά μελάνια. Αφού με εντυπωσίασε, μετά σαν να μπερδεύτηκα είναι η αλήθεια, αφού πίστεψα ότι θα αφήνει σημάδια πάνω στο πληκτρολόγιο. Η αλήθεια ότι η ίδια η Lenovo δεν συστήνει αυτόν τον τρόπο χρήσης της γραφίδας αλλά επίσης μια ακόμα αλήθεια είναι ότι δεν άφηνε σημάδια.  Αμέσως μετά ήρθε η… επιφοίτηση.

Στο πακέτο αγοράς του Yoga Book υπάρχει ένα μπλοκ λευκών σελίδων, στη διάσταση της επιφάνειας του πληκτρολογίου. Παίρνεις το μπλοκ, το τοποθετείς στην επιφάνεια, εφαρμόζει, το ανοίγεις, όπως θα άνοιγες οποιοδήποτε άλλο μπλοκ, σχεδιάζεις και έχεις στη διάθεσή σου και το χειρόγραφο σκίτσο αλλά και το ηλεκτρονικό που αποθηκεύεται στην εφαρμογή της Lenovo. Μια ιδιαιτερότητα του Yoga Book που ενδεχομένως να έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για όσους έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες και πιθανότατα θέλουν να διατηρούν και τη χειρόγραφη εκδοχή των σχεδίων τους.

 

Αλλά ακόμα και αν επιστρέψουμε στο επίπεδο της παραγωγικότητας το Real Pen μπορεί να προσφέρει λύση. Για να μην πάμε μακριά, ας πάρουμε για παράδειγμα το δικό μου επάγγελμα. Δημοσιογράφος, που στο πλαίσιο του ρεπορτάζ επιβάλλεται η χρήση σημειώσεων. Αναδιπλώνω την οθόνη στις 360 μοίρες, φέρνω τη συσκευή (που σε μέγεθος δεν ξεπερνάει ένα τετράδιο) κάθετα και αρχίζω να γράφω τις σημειώσεις που χρειάζεται. Ναι και εδώ θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προσαρμογής, ακόμα και στο αν πρέπει να αντιδράσεις διαφορετικά (από το παρελθόν) σε ένα λάθος που μπορεί να κάνεις σε μια πρόταση (συμπέρασμα: όχι δεν πρέπει). Όταν ολοκληρώνεις έχεις και χειρόγραφες αλλά και ηλεκτρονικές σημειώσεις.  

Αν ήθελα να θέσω μια ένσταση για τη συγκεκριμένη υλοποίηση της Lenovo αυτή θα ήταν μόνο το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια θήκη πάνω στη συσκευή στην οποία θα τοποθετείται η γραφίδα. Σίγουρα φταίει ότι το Real Pen είναι πιο παχύ από το Yoga Book αλλά αν θέλω να το έχω μαζί μου στις καθημερινές μετακινήσεις μου έχω μια έγνοια παραπάνω…

 

Εξοπλισμός

Και το μέγεθος του Yoga Book είναι τέτοιο που σε προκαλεί να το έχεις μαζί σου. Με βάρος μόλις 690 γραμμαρίων είναι ένα εντυπωσιακά φορητό μηχάνημα παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί μια οθόνη 10,1 ιντσών. Το μεγάλο display, όπως και ο αναδιπλούμενος χαρακτήρας της συσκευής, προσφέρει άνεση στην παρακολούθηση ακόμα και ταινιών, με την απόδοση των γραφικών και του ήχου (Dolby Atmos) να κυμαίνεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Ο Intel Atom επεξεργαστής που «τρέχει» στα 1,44 GHz είναι αρκετός για τις βασικές εφαρμογές, ενώ τα 4 GB μνήμη επίσης καλύπτουν τις ανάγκες του μέσου χρήστη.

Η χρήση του στις καθημερινές μετακινήσεις προϋποθέτει και μεγάλη αυτονομία και όπως μου έδειξε, το Yoga Book έβγαζε εις πέρας πολύ παραπάνω από μια απαιτητική μέρα. Για την έκδοση με Windows δεν μπορούμε να σας πούμε, όμως η Lenovo κάνει λόγο για 13 ώρες χρήσης. Ναι, το Yoga Book μπορείς να το βρεις και με λειτουργικό της Microsoft.

Αφού λοιπόν φτάσαμε στις εκδόσεις του ας δούμε ποιες κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά και πόσο κοστίζουν. Η έκδοση με Android ξεκινά από τα 599 ευρώ για το WiFi μοντέλο. Με το ίδιο λειτουργικό αλλά και υποστήριξη 4G το κόστος ανεβαίνει στα 699 ευρώ. Αντίστοιχα, οι τιμές για την έκδοση με Windows 10 Pro είναι στα 699 ευρώ και στα 799 ευρώ. Αν βάλεις κάτω τις τιμές και συγκρίνεις το Yoga Book με άλλα tablets τότε ενδεχομένως να θεωρήσεις ότι η συσκευή της Lenovo είναι ακριβή. Αν από την άλλη πλευρά συγκρίνεις τις τιμές της Lenovo με άλλες υβριδρικές προτάσεις (tablet και φορητός υπολογιστής) να πιστέψεις ότι είναι φθηνό. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η τιμή του Yoga Book είναι αρκετά καλή για αυτά που προσφέρει. Στα οποία θα πρέπει να συνυπολογίσεις βέβαια την εμπειρία της γραφίδας που περιγράψαμε προηγουμένως.

Στο τελευταίο είναι και το μεγάλο στοίχημα της συσκευής αλλά και της Lenovo. Πως δηλαδή θα καταφέρει να αναδείξει αυτήν την επιπλέον πλευρά του Yoga Book στον καταναλωτή και να τον πείσει να την υιοθετήσει. Ενέργεια απαραίτητη ώστε να ξεχωρίσει η συσκευή από τα υπόλοιπα υβριδικά μοντέλα της αγοράς. Μπορεί να το καταφέρει;

LENOVO YOGA BOOK,TABLETS,LENOVO,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home