Samsung Galaxy S4: δεύτερες σκέψεις

Samsung Galaxy S4: δεύτερες σκέψεις

Μέχρι πριν 2-3 χρόνια, η παρουσίαση συσκευής που συγκέντρωνε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς μέσων ενημέρωσης ήταν αυτή του iPhone. Όμως, αυτό δεν αποκλείεται πλέον να έχει αλλάξει. Γιατί και πέρσι και φέτος, η παρουσίαση της κορυφαίας συσκευής της Samsung (Galaxy S IIΙ και Galaxy S4 αντίστοιχα) έχουν συγκεντρώνει το ίδιο αν όχι περισσότερο ενδιαφέρον απ’ ότι το τελευταίο μοντέλο του iPhone. Σίγουρα, έχει βοηθήσει σε αυτό και τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανά η Samsung, μία κατηγορία όπου ξεπέρασε πλέον την Apple (401 εκατ. δολάρια έναντι 333 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση). Αν και προσωπικά νομίζω ότι αυτό που περιμένουν όλοι είναι να δουν κατά πόσον η Samsung μπορεί να «υποκαταστήσει» την Apple όσον αφορά στη δημιουργία του «the next big thing».

Η αγορά της τεχνολογίας οδηγείται εδώ και δεκαετίες από τις εντυπώσεις. Ελάχιστα είναι τα προϊόντα εκείνα, η εμφάνιση και μόνο των οποίων ήταν ικανή να δημιουργήσει νέες κατηγορίες και να αλλάξει το υπάρχον status quo. Το τελευταίο ήταν το iPhone, πιο πριν θα πρέπει να πάμε στην εποχή του Palm III που δημιούργησε την αγορά των PDA ή των Windows 95 για να δούμε κάτι ξεχωριστό. Δημοσιογράφοι, αναλυτές και καταναλωτές αναζητούν όμως πάντα αυτό το κάτι που θα κάνει τη διαφορά και θα αλλάξει τα δεδομένα.

Το Galaxy S4 δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι δεν είναι καλή συσκευή. Δεν την έπιασα στα χέρια μου, αλλά ο Φανούρης που το έκανε δείχνει αρκετά εντυπωσιασμένος. Και τον πιστεύω. Βέβαια, θα πρέπει να επισημάνω ότι εφαρμογές όπως ο μεταφραστής 9 γλωσσών και η μέτρηση των παλμών της καρδιάς είναι πολύ εντυπωσιακές. Όμως, πλέον δεν είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα εντυπωσιάσουν. Και πολύ περισσότερο θα χρησιμοποιηθούν ευρέως από το κοινό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Galaxy S4 θα σημειώσει εμπορική επιτυχία. Ακόμη και αν η τιμή του στην Ελλάδα πλησιάζει τα 749 ευρώ. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να έχουν μία κορυφαία συσκευή στα χέρια τους. Και θα την αποκτήσουν. Είτε είναι το Galaxy S4 είτε είναι το HTC One είτε το Sony Xperia Z. Αλλά, η νέα «ναυαρχίδα» της Samsung δεν αλλάζει τα δεδομένα του παιχνιδιού. Και ο κορεατικός κολοσσός χρειάζεται τάχιστα ένα τέτοιο προϊόν.

Όπως, επίσης, η Samsung χρειάζεται να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν το Android. Το λογισμικό μετρά πολύ στο χώρο των smartphones, οι καταναλωτές έχουν συνηθίσει το λειτουργικό της Google, αλλά επίσης δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μετακινηθούν από τη Samsung στη Sony, την HTC, την LG ή τη Huawei. Η Samsung προσπαθεί, βέβαια, να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα με τις υπόλοιπες συσκευές της και κυρίως με την τηλεόραση αλλά προς το παρόν δεν έχει καταφέρει να κάνει τους καταναλωτές να την εμπιστευτούν πλήρως για όλα τα προϊόντα τεχνολογίας. Όπως δεν το κατάφερε και παλαιότερα η Sony παρά την τεράστια δημοτικότητα του PlayStation. Όπως και η Microsoft δεν το πέτυχε ποτέ, παρά την προσπάθεια που έκανε με το Xbox και πλατφορμών όπως το Windows Media Center. Ακόμη και η Apple δεν το έχει πετύχει καθώς το Apple TV δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Οι καταναλωτές δείχνουν να προτιμούν να έχουν ευρεία γκάμα επιλογών. Το πρόβλημα για τους κατασκευαστές είναι πως θα πρέπει να προσαρμόζονται στις αλλαγές που υπάρχουν. Όμως, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν και ρίσκα και ενδεχομένως και να αποτύχουν 1-2 φορές. Τότε, όμως, οι επενδυτές και οι αναλυτές θα αρχίσουν τα παράπονα, η μετοχή θα κατρακυλήσει και η διοίκηση θα αλλάξει. Οπότε και οι διευθύνοντες σύμβουλοι προτιμούν να ακολουθούν την πεπατημένη. Μόνο που όπως έχουν αποδείξει περιπτώσεις όπως αυτή της Nokia ή της Motorola, η μη αλλαγή μπορεί να οδηγήσει στην πτώση. Γιατί κάποια στιγμή θα εμφανιστεί κάτι που θα αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.

SMARTPHONES,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home