Παρακολουθώντας τους Ολυμπιακούς online

Sofia Gkiousou @ 11.08.2012
Παρακολουθώντας τους Ολυμπιακούς online

Οι Ολυμπιακοί στη Βρετανία είναι παντού. Στην τηλεόραση, στο ράδιο, στους δρόμους. Εκεί όμως που δεν ξεφεύγεις με τίποτα είναι online. Δηλαδή δεν ξεφεύγεις αν είσαι στη Βρετανία.

Έχω ενθουσιαστεί με το πόσο εύκολο είναι να παρακολουθήσω τους Ολυμπιακούς. Ακόμα και όσο δουλεύω δεν χρειάζομαι τηλεόραση κοντά μου. Ακόμα και εκτός σπιτιού. Όπου και να είμαι, μπορώ να παρακολουθώ τί γίνεται με τους Ολυμπιακούς.

Το BBC έχει live online κάλυψη των αθλημάτων και μπορώ να επιλέξω πιο αγώνισμα θέλω να δω. Μπορώ να πάω και πίσω πέντε λεπτά ή να βλέπω απλά ζωντανά. Μεγάλες εφημερίδες έχουν ένα σωρό άρθρα, φωτογραφίες και βίντεο στις σελίδες τους. Και διαγράμματα. Και συνδέσμους σε άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Και κουτσομπολιά. Δηλαδή όρεξη να έχεις να βλέπεις και να διαβάζεις.

Εκεί όμως που υπάρχει καταπληκτική ευκολία είναι στα online δίκτυα. Το twitter για παράδειγμα έχει πάρει φωτιά. Ο λογαριασμός της Βρετανικής ομάδας @TeamGB πρέπει να γίνει υποχρεωτικό μάθημα. Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις, αναφορές στους αθλητές, σύνδεσμοι προς βίντεο και σχετικά άρθρα. Οι αθλητές οι ίδιοι μοιράζονται τις φωτογραφίες τους στο twitter και τα νέα τους. Όπου και να γυρίσεις, τσουπ ένας αθλητής που πάει να το γιορτάσει ή που μιλάει για την απογοήτευση του για κάποια κακή επίδοση.

Από την άλλη όμως υπάρχει και ένα θεματάκι. Αυτό που βλέπω εγώ, δεν το βλέπουν απαραίτητα όλοι ή δεν το βλέπουν από αυτούς που θέλουν. Για παράδειγμα το BBC δεν επιτρέπει την πρόσβαση από άλλες χώρες (υπάρχουν κολπάκια, αλλά δεν τα μάθατε από μένα). Υποθέτω ότι ο λόγος είναι το πώς χρηματοδοτείται το BBC (από κατοίκους της Βρετανίας). Πόσο απαρχαιωμένο είναι αυτό; Ευτυχώς κάτι πήρε το αυτί μου ότι θα ανοίξει η πρόσβαση και σε άλλες χώρες με κάποια χρέωση. Πράγμα που θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, αφού η ποιότητα κάλυψης του BBC είναι σχεδόν πάντα εξαιρετική - άρα το κοινό αρχίζει να απαιτεί καλύτερα πράγματα - και το BBC γνωρίζει την κουλτούρα και την ιστορία και άρα οι εκφωνητές του δίνουν πολλές πληροφορίες που ο ξένος εκφωνητής τις χάνει.

Εκεί όμως που δεν χρειάζονται πολλές αλλαγές είναι στη χρήση των online υπηρεσιών και δικτύων. Ήθελα πάρα πολύ να μπορώ να παρακολουθώ τί γίνεται με τους Έλληνες αθλητές. Χωρίς πρόσβαση σε Ελληνική τηλεόραση μου μένουν ουσιαστικά μόνο κάποια online άρθρα. Δεν έχω βρει καλούς λογαρισμούς στο twitter ή ενδιαφέρον περιεχόμενο από την ίδια την Ελληνική Ολυμπιακή αποστολή - αλλά αν υπάρχει ειδοποιήστε με!

Όταν εμφανίζεται κάποιος Έλληνας αθλητής ψάχνω online να δω ποιος είναι και το ιστορικό του και οι πληροφορίες που βρίσκω είναι λίγες και γραμμένες σε διάφορα μη επίσημα σημεία. Αντιθέτως όταν θέλω να μάθω για τη Jessica Ennis, πέρα από το δικό της site υπάρχει και η επίσημη βιογραφία της από το site της teamGB.

Δεν πιστεύω ότι είναι μόνο θέμα ενημέρωσης. Πιστεύω ότι είναι και θέμα αίσθησης συμμετοχής ή υποστήριξης του αθλητή από εμάς που παρακολουθούμε ή από παιδιά που τους ενδιαφέρει να γίνουν αθλητές, ή από τους δημοσιογράφους ή ακόμα κι από πιθανούς χορηγούς. Έτσι όπως είναι ο αθλητισμός σήμερα όλα αυτά είναι σημαντικά. Και είναι κρίμα να μη χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να διευκολύνουμε την ενημέρωση, τη συμμετοχή και την εξέλιξη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ,ΛΟΝΔΙΝΟ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home