Η καμπάνια για τα ψέματα στο Twitter που δεν ήταν του Twitter

Deasy @ 21.08.2018
Η καμπάνια για τα ψέματα στο Twitter που δεν ήταν του Twitter

Αν καταφέραμε έστω και λίγο να σε μπερδέψουμε, μπράβο μας. Ο όρος fake news έχει γίνει γνωστός ακόμα και σε απομονωμένες ραχούλες της πατρίδας μας και είμαστε σχεδόν σίγουροι πως θα τον ακούσουμε και στις εκλογές, όποιες και αν γίνουν όποτε και αν γίνουν. Ενα μέσο που είναι φυσικά ευάλωτο στα fake news είναι το Twitter και προχθές βγήκε online μια καμπάνια με βασικό μήνυμα “Μην πιστεύεις κάθε tweet” και με τη σημείωση πως από αυτούς που λένε πως έχουν βαθιά γνώση σε κάτι, κάποιοι δεν λένε την αλήθεια.

Η εκστρατεία “φόρεσε” το γνωστό πουλάκι του Twitter ως υπογραφή στα βίντεο στα οποία πρωταγωνιστεί ο κωμικός Κρεγκ Μπάρις και συνοδεύτηκε από ένα site όπου ο επικεφαλής του Twitter, o Τζακ ο Ντόρσεϊ εμφανίζεται να συνιστά στους χρήστες της υπηρεσίας να μην θεωρούν αλήθεια όλα όσα διαβάζουν στο Twitter.

Βεβαίως και επειδή καμία εκστρατεία για το Twitter δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη αν δεν έχει και έναν λογαριασμό στο Twitter, δημιουργήθηκε ο χρήστης @DontBelieveEv που ανέλαβε να κυκλοφορήσει τα μηνύματα, προωθώντας το hashtag #dontbelieveeverytweet.

Μόνο που η εκστρατεία αυτή δεν δημιουργήθηκε από το Twitter και βασικά δεν γνωρίζει κανείς ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή. Το Verge αναφέρει πως η εκστρατεία επικρίνει τη στάση του Twitter έναντι του υπερ-συντηρητικού (πες τον ακροδεξιό να τελειώνουμε) συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόνας και του δικτύου Infowars που ο ίδιος λειτουργεί, το οποίο απομακρύνθηκε από το Twitter μετά από επανειλημμένες διαμαρτυρίες χρηστών. Ο Ντόρσεϊ παραδέχθηκε πως ήταν λάθος ο Τζόνας να έχει στη διάθεσή του το “βήμα” του Twitter για να προπαγανδίζει τις θέσεις του και έκανε λόγο για την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και του ελέγχου της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Βεβαίως καλό είναι να θυμίζει κανείς πως κάθε χρήστης έχει ευθύνη για το τι επιλέγει να διαβάσει και πως, τελικά, “στο Internet κανείς δεν ξέρει αν είσαι σκύλος”, ακόμα και αν το κάνει με έναν φαινομενικά απατηλό τρόπο.

FAKE NEWS,TWITTER,TWITTER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home