Άγνωστες ανισότητες

Άγνωστες ανισότητες

Δεν είναι από τα θέματα που σκεφτόμαστε συχνά, ακόμα και όταν αναφερόμαστε στις ανισότητες του καπιταλισμού, στο διαβόητο «1%» κ.λπ. όμως ένα πρόσφατο άρθρο στο «Quartz» υπογεγραμμένο από την Ελίζαμπεθ Σαρπφ, στέλεχος και συνεργάτη των προγραμμάτων «Echoing Green» και «Sustainable Health Enterprises» το δείχνει σε όλο του το μεγαλείο: μόλις 3% των Αμερικανών μπορούν να συμμετάσχουν νόμιμα σε επενδύσεις σε startups –και στην πλειονότητά τους οι επενδυτές αυτοί είναι λευκοί και άντρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Σαρπφ, το πρόβλημα αν και κοινωνικό ξεκινάει από το κανονιστικό πλαίσιο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς: προκειμένου να αποτρέψει το μέρος του κοινού που δε διαθέτει την απαιτούμενη πείρα ώστε να επενδύσει σωστά, η επιτροπή απαιτεί από τους δυνητικούς επενδυτές να έχουν προσωπική περιουσία τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου δολαρίων (από το ποσό εξαιρείται η αξία της πρώτης τους κατοικίας) ή να έχουν εισόδημα τουλάχιστον 200.000 δολάρια το χρόνο τα τελευταία δύο χρόνια και να προσδοκούν να έχουν το ίδιο τον επόμενο. Προφανώς όσοι εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες είναι λίγοι και από αυτούς τους λίγους επενδύουν σε νέες εταιρείες μόνο 300.000 άτομα και 500 εταιρείες.

«Προβλήματα πολυτελείας», θα πουν κάποιοι –και από μια άποψη θα έχουν δίκιο. Όμως το θέμα που θέτει η κ. Σαρπφ στο άρθρο της είναι σημαντικό για όλους μας: η επιλογή για τις επιπλέον συσκευές ή τις εφαρμογές που θα τρέξουμε στους υπολογιστές, τα κινητά ή τις ταμπλέτες μας, γίνεται από μια πολύ μικρή και πολύ συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, τουλάχιστον όταν αναφερόμαστε στις ΗΠΑ. Και παρότι ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος για να περιέχει ανθρώπους διαφορετικών αντιλήψεων, δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να επιτρέπει σε όλες αυτές τις αντιλήψεις να εκπροσωπούνται εξίσου. Μ’ άλλα λόγια, πολλές από τις ανάγκες π.χ. γυναικών, μαύρων ή ισπανόφωνων Αμερικανών εξακολουθούν να παραμένουν ακάλυπτες επειδή οι άνθρωποι που θα ενδιαφέρονταν να επενδύσουν σε λύσεις που θα τις καλύπτουν δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σκοπεύει να κάνει κάτι για να αλλάξει η συγκεκριμένη κατάσταση –πρόκειται για τον νόμο JOBS (ή «Jumpstart Our Business Startups») ο οποίος υπογράφηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ το 2012 και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Οκτώβριο. Βασικό στοιχείο του νόμου είναι η αναθεώρηση ορισμένων από τους κανόνες που σχετίζονται με την υποστήριξη των νέων και των μικρών επιχειρήσεων από μικροεπενδυτές ώστε να διευκολυνθεί το ξεκίνημα της παρουσίας τους στην αγορά. Μια τέτοια εξέλιξη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στους μελλοντικούς επενδυτές αλλά σε όλους μας, είτε βρισκόμαστε στη θέση του χρήστη/καταναλωτή, είτε (ακόμα περισσότερο) στη θέση του δημιουργού/επιχειρηματία.

 

STARTUPS,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ,ΗΠΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home