Μη λατρεύεις άλλους Θεούς εκτός από εμένα

Ισχύει και για το Internet

Μη λατρεύεις άλλους Θεούς εκτός από εμένα

Το Electronic Frontier Foundation δεν είναι ο μόνος φορέας που αντέδρασε κάπως…  αλλεργικά στο θέμα του Internet.org, του σχεδίου του Μαρκ Ζάκερμπεργκ για ανοιχτή πρόσβαση στο Δίκτυο για όλους (ή για παγκόσμια κυριαρχία –όταν κανείς έχει 1,6 δις χρήστες, τα όρια μεταξύ των δύο είναι δυσδιάκριτα). Μια συμμαχία από 67 οργανώσεις και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, ένωσε τη φωνή της με αυτή του θρυλικού EFF και κατέγραψε σε μια ανοιχτή επιστολή (η οποία, με κάποια δόση ειρωνίας, ανέβηκε και στο Facebook) μια σειρά από αστοχίες στην ανακοίνωση του Μεγάλου Μπλε Δικτύου.

Η υπόθεση θυμίζει κάπως την περίπτωση της America On Line πριν από 20 χρόνια, όταν το Internet άρχιζε να ανοίγει στον πολύ κόσμο. Η εταιρεία διέθετε ήδη μια μεγάλη χρηστική βάση από τις υπηρεσίες BBS που παρείχε (για τους νεώτερους, οι BBS ήταν κάτι σαν ιδιωτικές μικρογραφίες του Internet όπου οι χρήστες συνδέονταν απευθείας μέσω μόντεμ) και για τουλάχιστον μια πενταετία, όσοι έλεγαν «συνδέομαι στο Internet» εννοούσαν «συνδέομαι στην εκδοχή της AOL για το Internet», μια εκδοχή πολύ πιο περιορισμένη και ενίοτε αποκλειστική ως προς διάφορες από τις υπηρεσίες του Δικτύου.

Την εποχή εκείνη, πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι το Internet κινδύνευε από την AOL και θυμάμαι αρκετά κείμενα που κινδυνολογούσαν σχετικά με το μέλλον του και με την παντοδυναμία της. Ακόμα περισσότεροι ωστόσο ήταν εκείνοι που υποστήριζαν ότι το Δίκτυο είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε εταιρεία και ότι όσοι κατάφερναν παρόλα τα εμπόδια που έθετε (άλλοτε λόγω πολιτικής και άλλοτε λόγω τεχνολογίας) η AOL να πάρουν μια γεύση από αυτό, θα το προτιμούσαν από το «ασφαλές» περιβάλλον που τους παρείχε η εταιρεία. Και η ιστορία απέδειξε ότι είχαν δίκιο.

Προσωπικά πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και τώρα, παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη τα οποία εμπλέκονται στην περίπτωση της Facebook είναι πολύ πέρα από τη φαντασία της τότε AOL: ναι, κάποιοι άνθρωποι μαθαίνουν το Δίκτυο μέσω του Facebook και ναι, η εταιρεία προσπαθεί να φορτώσει το δικό της υποσύνολο του Internet με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία ώστε να κάνει τη… διαφυγή περιττή. Όμως πια οι τεχνικοί περιορισμοί δεν υφίστανται και τα εξωτερικά links είναι άφθονα οπότε είναι πρακτικά αδύνατον να ελέγξει τους ανθρώπους που κινούνται μέσα στο δίκτυό της. Ίσως κάποιοι από τους χρήστες του Internet.org να βρεθούν, τουλάχιστον αρχικά, περιορισμένοι εντός των τειχών του ιδιωτικού «πάρκου» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ όμως τα τείχη αυτά είναι πολύ χαμηλά για να τους περιορίσουν πραγματικά –αν το Δίκτυο κινδυνεύει από κάτι, αυτό δεν είναι το Internet.org.


ΥΓ: Αυτό δε σημαίνει βεβαίως ότι δεν πρέπει να εξακολουθήσουμε να ασκούμε κριτική στο εγχείρημα…

INTERNET.ORG,MARK ZUCKERBERG,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home