Η αρχή έγινε τον περασμένο Απρίλιο όταν η Amazon κινήθηκε δικαστικά κατά των διαχειριστών ορισμένων sites που φιλοξενούν reviews προϊόντων και υπηρεσιών (μεταξύ αυτών ήταν τα bayreviews.net, buyreviewsnow.com και buyamazonreviews.com) –το πρόβλημα της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής στον κόσμο ήταν, βεβαίως, τα ψεύτικα reviews που γίνονται κατόπιν παραγγελίας και που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στη φήμη της.
Αν και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, η εταιρεία ξεκίνησε έναν δεύτερο γύρο διώξεων, αυτή τη φορά εναντίον ιδιωτών που έχουν δημοσιεύσει reviews στο βρετανικό σχετικό site, fiverr. Αν και είναι άγνωστο αν σκοπεύει να σταματήσει, σε πρώτη φάση η αγωγή της περιλαμβάνει 1144 άτομα που, όπως υποστηρίζει πωλούν τις υπηρεσίες τους σε όποιον είναι διατεθειμένος να τις αγοράσει. Φυσικά η αγωγή είναι κατ' αγνώστων όμως η Amazon πιθανότατα προσδοκεί ότι η fiverr θα αποκαλύψει τα προσωπικά δεδομένα τους στην πορεία.
Από μια μεριά το θέμα είναι πράγματι ενδιαφέρον όμως από μια άλλη, αποκαλύπτει τη ματαιότητα που συνήθως περιλαμβάνουν οι απόπειρες να κινηθεί κανείς εναντίον κάποιων που τον βλάπτουν online: πώς θα μπορέσει άραγε η νομική ομάδα της Amazon να αποδείξει ότι τα reviews είναι ψεύτικα ή ότι όντως έγιναν έναντι αμοιβής; Και ακόμα και αν μπορέσει να φτάσει ως ένα σημείο, θα καταφέρει όντως να αποδείξει ότι η χρήση τέτοιων τακτικών υπήρξε στρατηγική επιλογή κάποιου ανταγωνιστή της με σκοπό να τη βλάψει;
Ακόμα περισσότερο, τι θα συμβεί αν κάποιος που σκοπεύει όντως να χρησιμοποιήσει τα ψεύτικα reviews για να πλήξει την Amazon, απλώς κάνει outsource τις κριτικές π.χ. στην Ινδία ή σε κάποια απίθανη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας; Ξέρουμε ήδη ότι οι εταιρείες που πουλούν followers στα social media το κάνουν και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος –θα είναι άραγε πολύ δύσκολο στο... μπουκέτο των υπηρεσιών τέτοιων εταιρειών να προστεθεί και αυτή των ψεύτικων reviews; Και αν πράγματι αποκαλυφθεί κάτι τέτοιο, πώς μπορεί μια αμερικανική εταιρεία να το αντιμετωπίσει; Ακόμα και η έρευνα θα προσκρούσει σε μια σειρά τεχνικών και διαδικαστικών τοίχων.
Το βλέπουμε κάθε χρόνο που περνάει: το τοπίο του ψηφιακού κόσμου γίνεται όλο και πιο σύνθετο. Οι κολοσσοί της αγοράς καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να τη διευρύνουν, ελπίζοντας ότι έτσι θα μεγαλώσουν το μερίδιό τους σ' αυτή όμως κάθε διεύρυνση αυξάνει παράλληλα τα προβλήματα και τον βαθμό της πολυπλοκότητάς τους. Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στη μεταβαλλόμενη αυτή κατάσταση οι εταιρείες, ιδιαίτερα εταιρείες όπως η Amazon που παρά τους τεράστιους τζίρους τους έχουν να παρουσιάσουν πολύ μικρά κέρδη –κάποτε οι βαριές βιομηχανίες έκαναν πολέμους για να τονώσουν την αγορά, τώρα όμως;
Σχόλια