Ούτε λεπτό μακριά από το τηλέφωνο

Το ανδρικό κοινό είναι πιο εθισμένο

Deasy @ 30.08.2016
Ούτε λεπτό μακριά από το τηλέφωνο

Μόλις 44 δευτερόλεπτα ήταν ο μέσος χρόνος στον οποίο οι συμμετέχοντες σε πείραμα που έμειναν μόνοι τους σε αίθουσα αναμονής άντεξαν πριν αγγίξουν το smartphone τους. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον; Οι άνδρες δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν ούτε καν το μισό αυτού του χρόνου, περιμένοντας κατά μέσο όρο μόλις 21 δευτερόλεπτα, σε σύγκριση με τις γυναίκες που «άντεξαν» 57 δευτερόλεπτα

Για να εμβαθύνουν στην σχέση των ανθρώπων με τις ψηφιακές συσκευές, οι ερευνητές ρώτησαν μετά από δέκα λεπτά τους συμμετέχοντες πόση ώρα πίστευαν ότι είχε περάσει πριν πάρουν το κινητό στα χέρια τους. Οι περισσότεροι απάντησαν μεταξύ δύο και τριών λεπτών, αναδεικνύοντας μια σημαντική αποσύνδεση μεταξύ της αντιλαμβανόμενης και της πραγματικής συμπεριφοράς μας.

Μάλιστα, πρόσθετη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ίδιους φορείς του παραπάνω πειράματος (το Πανεπιστήμιο του Würzburg και το Πανεπιστήμιο Nottingham-Trent) δείχνει ότι αυτή η μανία να ελέγχουμε τα τηλέφωνά μας θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του «φόβου μην χάσουμε κάτι» (Fear Of Missing Out ή FOMO), όταν δε βρισκόμαστε online. Σε μία συνοδευτική έρευνα, οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνά τους πιο έντονα έφταναν υψηλότερα επίπεδα FOMO.

Επίσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας, τόσο πιο αγχωμένοι γινόμαστε. Αλλά παραδόξως, όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με τη συνολική ευτυχία τους δεν υπήρχε καμία διαφορά μεταξύ «ελαφρών» και «βαρέων» χρηστών. Έτσι, η πίεση που προκαλείται από τη χρήση smartphone δεν φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην ευημερία μας γενικότερα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας δεκάλεπτης αναμονής, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν το smartphone τους σχεδόν το μισό χρόνο (πέντε λεπτά), κατά μέσο όρο .

Το πείραμα και η πρόσθετη έρευνα πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό της Kaspersky Lab, στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιεί η τελευταία σχετικά με τις κοινωνικές συνέπειες της ψηφιοποίησης και το πώς αυτή η τάση κάνει τους ανθρώπους δυνητικά πιο ευάλωτους στο ηλεκτρονικό έγκλημα. Μια επισκόπηση των αποτελεσμάτων είναι διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση amnesia.kaspersky.com.

SMARTPHONES,KASPERSKY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home