ΟΤΕ: συνεχίζονται οι επενδύσεις με το βλέμμα στο 2020

ΟΤΕ: συνεχίζονται οι επενδύσεις με το βλέμμα στο 2020

Τους στόχους που έχει θέσει η ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα για την παροχή υπερ-υψηλών ταχυτήτων πρόσβασης στο Internet στην πλειοψηφία των κατοίκων της συμπεριλαμβάνει στο επενδυτικό του πλάνο για τα επόμενα χρόνια και ο ΟΤΕ, παρά τις δυσκολίες που εμφανίζει το ευρωπαϊκό αλλά και το ελληνικό τοπίο. Σε μια εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση για την πορεία και τους στόχους του Ομίλου για το 2015, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε ότι η εταιρεία παραμένει πιστή στο πλάνο της, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. την τρέχουσα τετραετία, που έρχονται να προστεθούν στα 2 δισ. που επένδυσε ο Οργανισμός την προηγούμενη πενταετία.

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Τσαμάζ έκανε εκτενή αναφορά στις επιδόσεις του Οργανισμού τόσο σε επίπεδο συνολικών οικονομικών μεγεθών όσο και σε επίπεδο εσόδων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται. Ειδικότερα, το πλάνο μετασχηματισμού του Ομίλου που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει έσοδα ύψους 4 δισ., να μειώσει περαιτέρω το δανεισμό του και ταυτόχρονα να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμά του, τα οποία αγγίζουν πλέον το 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω ο ΟΤΕ στην κινητή τηλεφωνία διατηρεί μερίδιο εσόδων 52,4%, στον ΟΤΕ TV έφθασε πλέον τους 375.000 συνδρομητές, ενώ κατάφερε και τη μεταστροφή στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, στην οποία καταγράφηκε αύξηση εσόδων το πρώτο θετικό τρίμηνο, μετά από 9 χρόνια.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις σε νέα δίκτυα, η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G έχει φθάσει το 70%, στο VDSL το 30%, ενώ το 4G+ παρέχεται από τους πρώτους μήνες του 2015 σε επιλεγμένες περιοχές. Οι στόχοι στο κλείσιμο του έτους είναι η κάλυψη του 4G να φθάσει το 80% του πληθυσμού και το VDSL στο 40%, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινάει ο μετασχηματισμός του δικτύου του ΟΤΕ σε all IP, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί το 2018. Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Τσαμάζ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις απαιτήσεις της Ψηφιακής Ατζέντας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020, κάνοντας λόγο ότι αν ο ΟΤΕ δεν τις συμπεριλάμβανε στους στόχους του, η χώρα δεν θα μπορούσε να τους καλύψει. Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί στόχοι της Ψηφιακής Ατζέντας επικεντρώνονται στην παροχή υπερ-υψηλών ταχυτήτων πρόσβασης στο Internet στην πλειοψηφία των κατοίκων. Ειδικότερα, προβλέπει ότι μέχρι το 2020, το 100% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει πρόβαση σε ταχύτητες άνω των 30Mbps, ενώ ο πήχης για το 50% του πληθυσμού έχει τοποθετηθεί στα 100Mbps.

Σχετικά με τα άμεσα σχέδια του Οργανισμού αυτά περιλαμβάνουν την παροχή για πρώτη φορά συνδυαστικών υπηρεσιών (γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα και την αλλαγή στο εμπορικό σήμα της εταιρείας) αλλά και την υπηρεσία OTE TV Hybrid. Μέσα από τη νέα υπηρεσία ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να συνδέσει στον αποκωδικοποιητή του τόσο το καλώδιο Internet όσο και το καλώδιο που προέρχεται από τη δορυφορική κεραία, συνδυάζοντας έτσι την καλύτερη εικόνα που προσφέρει ο δορυφόρος με τη διαδραστική εμπειρία που προσφέρει το ΟΤΕ TV που παρέχεται μέσω Internet. O κ. Τσαμάζ ανέφερε ότι οι επενδύσεις στο αθλητικό περιεχόμενο του ΟΤΕ TV αναμένεται να προσελκύσουν νέους καταναλωτές στην πλατφόρμα, εκτιμώντας ότι η συνδρομητική βάση θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει τους 400.000. Για το 2015 τα έσοδα του ΟΤΕ TV αναμένεται να κλείσουν στα 80 εκατομμύρια ευρώ, εκτιμώντας ότι το 2016 θα αυξηθούν στα 110 εκατομμύρια.

Στην ενημέρωση, ο επικεφαλής του ΟΤΕ στάθηκε για ακόμα μία φορά στους ΟTT players, τους παρόχους περιεχομένου, όπως η Google, το WhatsApp ή το Netflix που εκμεταλλεύονται τα δίκτυα των εταιρειών κινητής για να προσφέρουν τις δικές τους υπηρεσίες, αφήνοντας την αίσθηση ότι οι τελευταίες επιθυμούν μια πολιτική παρέμβαση (από πλευράς των Ευρωπαϊκών Πολιτικών Οργάνων) που θα οδηγεί στην ισόνομη μεταχείριση των δύο πλευρών. Προς την ίδια κατεύθυνση της πολιτικής λύσης από τα Ευρωπαϊκά Όργανα, ο κ. Τσαμάζ στάθηκε επίσης στον κατακερματισμό του Ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού τοπίου, όπου δραστηριοποιούνται συνολικά 200 πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Η διοίκηση του Οργανισμού ταυτίζεται με αντίστοιχες φωνές που προέρχονται από άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ζητώντας απορύθμιση της αγοράς, αντιπαραθέτοντας τα παραδείγματα των ΗΠΑ και της Κίνας, όπου υπάρχουν 4-5 πάροχοι για 300 εκατομμύρια και 1,5 δισ. κατοίκους αντίστοιχα.

Αναφορά έγινε και στο τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας του ΟΤΕ, που έκλεισε πριν από μερικές μέρες. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ στο πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 800 υπάλληλοι, ανεβάζοντας το κόστος του κοντά στα 110 εκατομμύρια, ενώ ο ΟΤΕ θα προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη 300 υπαλλήλων, κυρίως για τα καταστήματα και αλλά και το τεχνικό τμήμα του.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home