250.000 Ευρωπαίοι άσκησαν το δικαίωμα στη λήθη

Μόλις 1.498 αιτήματα από την Ελλάδα

250.000 Ευρωπαίοι άσκησαν το δικαίωμα στη λήθη

Δεν ξέρουμε αν θυμάσαι το θέμα που ξέσπασε πέρυσι όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του έδωσε το δικαίωμα στους Ευρωπαίους πολίτες να ζητήσουν από την Google να διαγράψει από το αρχείο της, σελίδες που σχετίζονται με το άτομό τους και που είναι πλέον άσχετες, «ξεπερασμένες ή ανακριβείς.

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά η Google έχει δεχθεί στο site της 250.000 αιτήσεις από Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι άσκησαν το δικαίωμά τους. Η αλήθεια είναι ότι θα τους περιμέναμε περισσότερους λόγω του έντονου θορύβου που ξέσπασε τον προηγούμενο Ιούνιο αλλά όπως φαίνεται με το πέρασμα του χρόνου «η σκόνη έκατσε». Το φανερώνει και ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται οι αιτήσεις. Τους πρώτους τρεις μήνες ο ρυθμός άγγιζε τις 1.500 αιτήσεις κάθε μέρα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει πέσει στις 500.

Στο σχετικό site της Google μαθαίνουμε ότι το σύνολο διευθύνσεων URL που υπέβαλε σε έλεγχο η Google για κατάργηση ξεπέρασε τις 900.000. Πιο απλά, ο αριθμός αυτός αφορά τις ιστοσελίδες που περιείχαν τα λανθασμένα στοιχεία στα οποία αναφέρονταν οι 250.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν στην εταιρεία. Από τα 900.000 URLs καταργήθηκε ποσοστό 41,3%, με το υπόλοιπο 58,7% να διατηρείται.

Τα στοιχεία για την Ελλάδα

Χαμηλό, όπως φαίνεται, ήταν το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών, καθώς μόλις 1.498 ήταν οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από τη χώρα μας. Από τα 6.772 URLs που ζητήθηκε η κατάργηση μόλις το 31,3% καταργήθηκε.

Από το σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών η πλειοψηφία των αιτημάτων προέρχονταν από τη Γαλλία, όπου ξεπέρασαν τα 52.000, με τη Γερμανία να ακολουθεί (πάνω από 43.000) και την Αγγλία στην τρίτη θέση με περίπου 32.000.

Στην ίδια σελίδα της Google μπορούμε να δούμε και ενδεικτικά παραδείγματα αιτημάτων που έφθασαν στη Google, δίνοντάς μας μια ιδέα σχετικά με τις υποθέσεις και τα προβλήματα που έχουν προκύψει και ανέδειξαν το θέμα τον περυσινό Ιούνιο.

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η τεράστια διασπορά των λανθασμένων URLs καθώς τα 10 sites που επηρρεάζονται περισσότερο (από τις καταργήσεις στις οποίες προχώρησε η Google) αντιπροσωπεύουν μόλις το 8% του συνόλου.

Η Google απορρίπτει περίπου το 70% των αιτήσεων

Αξίζει βεβαίως να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία που δίνει ανεξάρτητη έρευνα από το reputationvip.com (για την πορεία αυτών των αιτημάτων εδώ και ένα χρόνο) δείχνουν να είναι αρκετά διαφορετικά. Για παράδειγμα, η έρευνα δείχνει ότι η πλειοψηφία των αιτημάτων προέρχεται από την Αγγλία (το 26,5%) με τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες να ακολουθούν. Όποιος θέλει να ρίξει μια ματιά στη συγκεκριμένη έρευνα τα αποτελέσματά της δημοσιεύονται εδώ (στη γαλλική γλώσσα) και κάποια από αυτά αναδημοσιεύονται και στο QZ.com (στην αγγλική γλώσσα).  

Όμως, πέρα από τα ποσοτικά στοιχεία της έρευνας, ενδιαφέρον έχουν και τα ποιοτικά. Διαβάζουμε λοιπόν ότι η πλειοψηφία των αιτημάτων αφορά την εισβολή στην ιδιωτική ζωή (67%) με όλες τις υπόλοιπες αιτιολογήσεις να ακολουθούν με μονοψήφια ποσοστά.

Ένα ακόμα στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Google φαίνεται να απορρίπτει το 70% των αιτημάτων που κατατίθονται (η έρευνα περιλαμβάνει στοιχεία μέχρι και το Μάρτιο). Κοιτώντας τα «Ναι» και «Όχι» της Google ανά μήνα παρατηρούμε ότι μόνο τον προηγούμενο Ιούνιο η αμερικάνικη εταιρεία ενέκρινε την πλειοψηφία των αιτημάτων (57%) και από τον προηγούμενο Αύγουστο το ποσοστό των απορρίψεων  άρχισε να φθάνει τα επίπεδα του 70%.

Επιστολή 80 ακαδημαϊκών και η απάντηση της Google

Στο μεταξύ 80 ακαδημαϊκοί συνυπογράφουν ανοικτή επιστολή με την οποία ζητούν από τη Google αλλά και κάθε άλλη μηχανή αναζήτησης μεγαλύτερη διαφάνεια και κυρίως, τα συγκεντρωτικά στοιχεία που προκύπτουν από την υποχρέωσή τους να σεβαστούν το «Δικαίωμα στη Λήθη» (π.χ. ποια στοιχεία κατά κανόνα διαγράφονται και ποια όχι).

Στην επιστολή απάντησε πριν από λίγο η αμερικάνικη εταιρεία. “Παρουσιάσαμε ένα τμήμα της Έκθεσής μας για τη Διαφάνεια σχετικά με αυτές τις διαγραφές εντός 6 μηνών από την απόφαση, επειδή ήταν σημαντικό να βοηθήσουμε το κοινό να κατανοήσει τον αντίκτυπο της απόφασης. Η Έκθεση Διαφάνειας εξελίσσεται και είναι χρήσιμο να έχουμε ανταπόκριση σαν και αυτή ώστε να γνωρίζουμε ποιες πληροφορίες θα έβρισκε χρήσιμες το κοινό. Θα εξετάσουμε αυτές τις ιδέες, ζυγίζοντάς τες κατά των διαφόρων περιορισμών μέσα στους οποίους οφείλουμε να εργαστούμε-λειτουργικά και από την πλευρά της προστασίας των δεδομένων" ανέφερε μεταξύ άλλων η απάντηση της Google.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε ότι η σελίδα της Google στην οποία κατατίθονται τα αιτήματα βρίσκεται εδώ.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ,GOOGLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home