Μικρός ο αριθμός των ελληνικών startups

Μικρός ο αριθμός των ελληνικών startups

Σε μόλις μερικές εκατοντάδες ανέρχεται ο αριθμός των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται έντονα στο χώρο των startups, σύμφωνα με τον πρέσβη της Ολλανδίας, Γιαν Φέρστεϊχ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τον ένα χρόνο λειτουργίας του Orange Grove, του συν-εργασιακού χώρου που αποτελεί πρωτοβουλία της πρεσβείας της Ολλανδίας.

Για τον κ. Φέρστεϊχ, ο μικρός αριθμός των ανθρώπων που ασχολούνται με το χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων την ώρα που υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανέργων, με υψηλού, μάλιστα, επιπέδου μόρφωση, είναι ένα παράδοξο γεγονός. Ταυτόχρονα βέβαια έχει και αρνητικές συνέπειες καθώς οι όποιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δεν βρίσκουν startups που αξίζει να λάβουν χρηματοδότησης.

 

Δράση και σχέδια του Orange Grove

Το Orange Grove επιδιώκει πάντως να προωθήσει ελληνικά startups και ο λόγος της δημιουργίας του είναι να προσφέρει μία άλλη επιλογή στους νέους της Ελλάδας. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Orange Grove, 47 startups (με 90 επιχειρηματίες) συμμετείχαν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων 20 εταιρείες άρχισαν στο μεσοδιάστημα να έχουν και έσοδα. Επίσης, 2 startups ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους, άλλα 2 σταμάτησαν τη δραστηριότητα τους, 9 “πάγωσαν” επειδή οι δημιουργοί τους βρήκαν θέσεις εργασίας και τα υπόλοιπα 34 συνεχίζουν να λειτουργούν εντός του Orange Grove. Τα startups δεν προέρχονται μόνο από το χώρο της τεχνολογίας, όπως συνήθως συμβαίνει, καθώς οι τρεις πιο δημοφιλείς κατηγορίες είναι αυτός της αγροτικής παραγωγής – τροφίμων (8 startups), του τουρισμού (7 startups) και ο χώρος της υγείας και του αθλητισμού (6 startups).

Στόχος της προσπάθειας είναι δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον, ενώ τα συμμετέχοντα startups λαμβάνουν βοήθεια από μέντορες και εξειδικευμένους συμβούλους, όπως και συμμετέχουν σε διάφορα σεμινάρια.

Στο πλάνο περιλαμβάνεται και η προσέγγιση επενδυτικών κεφαλαίων και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει μία σχετική εκδήλωση. Μέχρι τώρα, πάντως,  τα startups του Orange Grove έχουν λάβει περίπου 120.000 ευρώ σε μορφή χρηματοδότησης από επενδυτές.

Όσον αφορά στο προσεχές μέλλον, στόχος του Orange Grove είναι να προσελκύσει έναν σύμβουλο ανάπτυξης επιχειρήσεων, να ξεκινήσει να παρέχει ξεχωριστά γραφεία σε νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι σε πιο ώριμη φάση και να στηρίξει οικονομικά έναν μικρό αριθμό startups μέσω ενός καινούριου θεσμού βραβείων. Σημειωτέον πως το Orange Grove ξεκίνησε μία συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου που θα στηρίξει χρηματικά την προσπάθεια.

ORANGE GROVE,STARTUPS,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home