Οι φορητοί υπολογιστές “επιστρέφουν”

Ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα tablets στο β' τρίμηνο του 2014

Οι φορητοί υπολογιστές “επιστρέφουν”

Οι “Κασσάνδρες” που ήθελαν τους φορητούς υπολογιστές να εξαλείφονται λόγω της επέλασης των tablets δεν δείχνουν να επιβεβαιώνονται, ιδίως αν δει κανείς τις πωλήσεις στο β' τρίμηνο του 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Canalys, το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2014 διετέθησαν παγκοσμίως 49,1 εκατ. φορητοί υπολογιστές έναντι 48,4 εκατ. tablets. Η Canalys εκτιμά ότι στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διετέθησαν περίπου 123,9 εκατ. προσωπικοί υπολογιστές, νούμερο στο οποίο περιλαμβάνει επιτράπεζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές αλλά και τα tablets. Σε συνολικό επίπεδο, η αύξηση στις πωλήσεις υπολογιστικών συσκευών ήταν 14% αλλά στα tablets υπήρξε μείωση 5%, κάτι που δεν είχε συμβεί στα προηγούμενα τρίμηνα.

Οι αναλυτές της Canalys υποστηρίζουν ότι ο λόγος που οι φορητοί υπολογιστές είναι ότι οι τιμές τους έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ ταυτόχρονα στα tablets δεν υπήρξαν αρκετές καινοτομίες και βελτιώσεις σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών προκειμένου να ωθήσουν τους καταναλωτές να αλλάξουν τις συσκευές τους.

Η παραπάνω άποψη αυτή έχει βάση, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι που οι φορητοί υπολογιστές δείχνουν τάσεις επιστροφής. Ένας από αυτούς είναι ότι ως φορητοί υπολογιστές χαρακτηρίζονται μοντέλα, τα οποία είναι “υβριδικά” και επειδή χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows 8 εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία. Τα μοντέλα αυτά είναι ουσιαστικά tablets που συνδέονται σε ειδικές βάσεις – πληκτρολόγια (docking stations) και ουσιαστικά μετατρέπονται σε φορητούς υπολογιστές. Τέτοιου είδους συσκευές έχουν αρχίσει να γίνονται όλο και πιο δημοφιλή καθώς καλύπτουν περισσότερες ανάγκες, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούν ένα υπολογιστικό μηχάνημα και για επαγγελματικούς λόγους και χρειάζονται τόσο την αυξημένη επεξεργαστική ισχύ, όσο και και τη δυνατότητα για εισαγωγή δεδομένων μέσω των “φυσικών” πληκτρολογίων που είναι πολύ πιο πρακτικά σε σχέση με τα “εικονικά” που συναντάμε στα tablets.

Ένας άλλος λόγος είναι οι μεγαλύτερες οθόνες των ...smartphones. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των πωλήσεων tablets αφορά μοντέλα με οθόνη 7 ιντσών. Όταν, όμως, στο χώρο των smartphones συναντάμε μοντέλα με οθόνες 5 και 5,5 ιντσών σε τιμές που ξεκινούν ακόμη και από τα 250 ευρώ, τότε το μικρό 7άρι tablet μοιάζει περιττό.

 

NOTEBOOKS,TABLETS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home