Φρένο στην αγορά των smartphones

Φρένο στην αγορά των smartphones

Προς άλλες φορητές συσκευές, όπως τα tablets δείχνουν να στρέφονται οι Έλληνες καταναλωτές, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα έσοδα των εταιρειών που προέρχονται από τα smartphones, όπως τουλάχιστον μαρτυρούν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2014. Και ενώ λοιπόν την προηγούμενη τριετία και μέσα στην οικονομική κρίση τα smartphones ήταν μία από τις ελάχιστες κατηγορίες προϊόντων με ανοδική πορεία, ήρθαν οι πρώτοι μήνες του 2014, που σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν κατά 20% τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξία.

Στο α' τρίμηνο της φετινής χρονιάς διετέθησαν περίπου 550.000 smartphones, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχαν τιμή πώλησης κάτω από τα 200 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 24,3% ήταν κάτω από 100 ευρώ, το 23,7% μεταξύ 101 και 150 ευρώ και το 26% μεταξύ 151 και 200 ευρώ. Συνολικά, το 74% των πωληθέντων smartphones κόστιζε κάτω από τα 200 ευρώ, ενώ το μερίδιο των συσκευών που ήταν μεταξύ 201 και 300 ευρώ ήταν στο 8,2%. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι πάροχοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τις πιο προσιτές συσκευές.

Αντίθετα, οι εταιρείες κινητής αισθάνονται περισσότερο αισιόδοξες καθώς η πτώση των εσόδων δείχνει να επιβραδύνεται. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι το α' τρίμηνο η πτώση στα έσοδα από υπηρεσίες κινήθηκε περίπου στα επίπεδα των 6-8%, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων τριμήνων. Σημειωτέον πως η Cosmote έκανε λόγο πρόσφατα για πτώση 7,6% στα έσοδα από υπηρεσίες στο α' τρίμηνο, ενώ η Vodafone ανακοίνωσε μείωση 5,3%.

Το 2013 η αγορά έκλεισε με πτώση στα έσοδα από υπηρεσίες της τάξεως του 18%, ενώ η εκτίμηση που υπήρχε για το 2014 ήταν για -10%. Ενδεχομένως, όμως, πλέον οι εκτιμήσεις αυτές να αναθεωρηθούν προς τα κάτω.

SMARTPHONES,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home