Πληγωμένος γίγαντας τα SMS

Για πρώτη φορά τα μηνύματα μέσω εφαρμογών, όπως το WhatsApp ή το Viber ξεπέρασαν τα SMS.

Deasy @ 29.04.2013
Πληγωμένος γίγαντας τα SMS
Πηγή: flickr.com

Ανεβαίνει συνεχώς η δημοτικότητα υπηρεσιών, όπως το WhatsApp, το Viber, το WeChat, το iMessage της Apple κ.α. τρώγοντας αντίστοιχα μερίδιο από τα έσοδα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας που προέρχονται από τα SMS. Και μάλιστα η νέα έρευνα της Informa που έρχεται στο προσκήνιο, μέσω των Financial Times, δείχνει ότι για πρώτη φορά μέσα στο 2012, οι υπηρεσίες δωρεάν μηνυμάτων ξεπέρασαν τα SMS: 19 δισ. μηνύματα στάλθηκαν μέσω αυτών των εφαρμογών έναντι 17,6 δισ. SMS. Μάλιστα, η πρόβλεψη της Informa κάνει λόγο για διπλασιασμό των μηνυμάτων μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Η αλλαγή συμπεριφοράς των καταναλωτών και η στροφή προς αυτόν τον τύπο επικοινωνίας είναι εμφανής και στη δική μας καθημερινότητά. Τα μηνύματα μέσω των παραπάνω εφαρμογών είναι δωρεάν, καθώς αρκεί η πρόσβασή μας στο Internet (είτε μέσω WiFi, είτε μέσω ενός πακέτου mobile Internet), είναι πιο άμεσα, προσφέρουν πολύ περισσότερες δυνατότητες (όπως group chat, εύκολο μοίρασμα multimedia περιεχομένου) πληγώνοντας τα έσοδα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Μάλιστα, πολλές από τις εταιρείες που έχουν αναπτύξει τις εφαρμογές αυτές έχουν δυναμώσει τόσο πολύ, που έχουν αρχίσει να δημιουργούν τα δικά τους οικοσυστήματα και βέβαια να γίνονται στόχος εξαγοράς από γίγαντες στο χώρο της τεχνολογίας.

Η έρευνα της Informa δείχνει ότι μέχρι το 2014 o αριθμός αυτών των μηνυμάτων αυτών θα αγγίξει τα 50 δισ., μεγαλώνοντας τη διαφορά με τα SMS που υπολογίζονται για την ίδια χρονιά στα 21 δισ. Στοιχείο που αποδεικνύει ότι και τα SMS θα κινούνται ανοδικά, έστω και με μικρότερους ρυθμούς. Ο άμεσος κίνδυνος θα έρθει τη στιγμή που τα smartphones και η συνδρομή σε κάποιο πακέτο δεδομένων είναι η πλειοψηφία και όχι η μειοψηφία, που ισχύει προς το παρόν. Γι' αυτό καλό είναι να είναι προετοιμασμένες οι εταιρείες. 

Πάντως η Nellie Cross, Ευρωπαία Επίτροπος και υπεύθυνη για την υλοποίηση της Ψηφιακής Ατζέντας, με σημερινό μήνυμά της στο Twitter προειδοποιεί τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. «It's official: chat apps have overtaken SMS globally. The cash cow is dying. Time for telcos to wake up & smell the data coffee» αναφέρει στο tweet η κ. Cross, δείχνοντας ότι οι εταιρείες κινητής πρέπει να προσανατολιστούν προς μία άλλη κατεύθυνση από τη σημερινή.   

SMS,WHATSAPP,VIBER,MOBILE APPLICATION,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home