Γρήγορο, ασύρματο και πανευρωπαϊκό

(ευρωπαϊκά όνειρα υψηλών ταχυτήτων)

Γρήγορο, ασύρματο και πανευρωπαϊκό

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 5ετές πρόγραμμα για τη διαχείριση των ραδιοσυχνοτήτων και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγει ο δρόμος για τη νέα γενιά ασύρματων δικτύων με υψηλές ταχύτητες πρόσβασης και νέες υπηρεσίες.

Η ασύρματη πρόσβαση στο Internet, σημειώνει η Επιτροπή, είναι ιδιαίτερα σημαντική στην προσπάθεια ώστε το 2013 κάθε Ευρωπαίος πολίτης να έχει τη δυνατότητα χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών. Σταδιακά και μέχρι τον Ιούλιο του 2015 θα πρέπει:

* Να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σε κάθε κράτος-μέλος για τη χρήση των ζωνών 2,5-2,69 GHz, 3,4-3,9 GHz και 900/1800 MHz προκειμένου να αναπτυχθούν οι νέες "κινητές" ευρυζωνικές υπηρεσίες. Οι σχετικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

* Ολα τα κράτη-μέλη θα έχουν επιτρέψει τη χρήση της ζώνης των 800 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες. Ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2013. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη των αραιοκατοικημένων περιοχών. Η προθεσμία ενδεχομένως να μην εφαρμοστεί για μια σειρά κρατών-μελών που έχουν ήδη εξασφαλίσει σχετική εξαίρεση.

* Μέχρι τα μέσα του 2013 Ε.Ε. και κράτη-μέλη θα έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο συζήτησης προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος αξιοποίησης των συχνοτήτων από τα 400 MHz μέχρι τα 6 GHz, κάτι που είναι αναγκαίο για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών.

Το 5ετές πρόγραμμα είχε προταθεί από την Επιτροπή πριν από περίπου 1,5 χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2010. Οπως σημειώνει η Επιτροπή στη σχετική ανακοίνωση η ευρωπαϊκή αγορά ασύρματων επικοινωνιών απασχολεί 3,5 εκατ. ανθρώπους στα 27 κράτη-μέλη, συνεισφέρει το 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ αντιστοιχώντας σε 250 δισ. ευρώ και συνεισφέρει 130 δισ. ευρώ φορολογικών εσόδων σε ετήσια βάση.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home