Οι Σουηδοί πουλάνε

Από το 2008 συζητούσε η Sony το ενδεχόμενο αγοράς του μεριδίου της Ericsson στη Sony Ericsson

Οι Σουηδοί πουλάνε

Οι πληροφορίες από το εξωτερικό αναφέρουν πως η Sony βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά του ποσοστού της Ericsson στη Sony Ericsson, την κοινοπραξία που δημιούργησαν πριν από 10 χρόνια οι δύο πρώτες εταιρείες και στην οποία έχουν από 50%. Όμως, οι συζητήσεις δεν είναι καθόλου πρόσφατες.

Το 2008, στο πλαίσιο της IFA, είχα βρεθεί σε μία κλειστή συνάντηση δημοσιογράφων με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Sony Corp., σερ Χάουαρντ Στρίνγκερ. Η Sony Ericsson αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα εκείνη την περίοδο, αλλά ο σερ Στρίνγκερ έδειχνε να πιστεύει πολύ στη συγκεκριμένη εταιρεία, πιθανότατα επειδή στη Sony είχαν κατανοήσει ότι το κινητό τηλέφωνο αποτελεί τον “πυρήνα” των ψηφιακών δραστηριοτήτων των ανθρώπων. Η αναφορά στη Sony Ericsson ήταν συνεχής, οπότε όταν έφθασα η σειρά μου, η ερώτηση που έκανα μου φάνηκε απόλυτα λογική: “Γιατί δεν αγοράζετε το μερίδιο της Ericsson στη Sony Ericsson;”

Δεν θα ξεχάσω το πάγωμα στα πρόσωπα των ανθρώπων του τμήματος δημοσίων σχέσεων, καθώς ήταν προφανές ότι ήταν μία ερώτηση που δεν περίμεναν. Ο σερ Στρίνγκερ, ο οποίος είναι εξαιρετικά έμπειρος από επικοινωνιακής απόψεως, μου απάντησε πολύ έξυπνα: “Γιατί το πουλάνε;”. Ήταν προφανές ότι το σχέδιο υπήρχε. Και ήμουν και λίγο προετοιμασμένος καθώς δεν ξεχνάω ότι όταν ξεκινούσε η Sony Ericsson στην Ελλάδα, υψηλόβαθμο στέλεχος της τοπικής θυγατρικής μου είχε πει ότι κάποια στιγμή στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, το δεύτερο συνθετικό θα σταματούσε να υπάρχει.

Τώρα, οι Σουηδοί φαίνεται πως είναι έτοιμοι να πουλήσουν τη συμμετοχή τους. Η Wall Street Jounral που δημοσίευσε το θέμα, σπανίως διαψεύδεται και δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει αναδημοσίευση της είδησης από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οπότε, το πιθανότερο είναι εντός των επόμενων εβδομάδων να βγει και η επίσημη ανακοίνωση.
Πρόκειται για μία εξαιρετικά φυσιολογική εξέλιξη. Τα τελευταία χρόνια, η Sony Ericsson αξιοποιεί όλες τις τεχνολογίες της Sony αλλά και τα εμπορικά σήματα της. Έχουμε δει κινητά Cyber-shot και Play, έχουμε δει χρήση της Bravia Engine. Ακόμη και κινητό Sony Ericsson Bravia που θα είχε ενσωματωμένο δέκτη τηλεόρασης υπήρχε στα πλάνα αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Φυσικά, όλο το περιεχόμενο που διαχειρίζεται ο όμιλος Sony (π.χ. ταινίες από τη Sony Pictures ή μουσική από τη Sony Music) ήταν, είναι και θα είναι διαθέσιμο στις συσκευές της Sony Ericsson.
Στη Sony γνωρίζουν πως το κινητό αποτελεί βασικό κομμάτι της στρατηγικής οποιουδήποτε κατασκευαστή ψηφιακών προϊόντων, πολύ απλά, γιατί λειτουργεί και ως συνδετικός κρίκος του οικοσυστήματος που δημιουργείται σε ένα σπίτι ή σε έναν επαγγελματικό χώρο. Και το κινητό είναι αυτό που έχουμε διαρκώς μαζί μας. Οπότε, χρειάζονται τη Sony Ericsson.

Από την άλλη, η Ericsson κινείται προς άλλες κατευθύνσεις Παραμένει δυνατή στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, αλλά πλέον κοιτάζει και προς τον κόσμο του Internet of things, όπου όλες οι συσκευές είναι διασυνδεδεμένες μεταξύ τους. Και δεν έχει να προσφέρει και τόσα πολλά στη Sony Ericsson. Οπότε, σε μία δύσκολη συγκυρία, τα κεφάλαια που θα αντλήσει ίσως τη βοηθήσουν να επενδύσει αλλού.

Σε περίπτωση, πάντως, που η Ericsson πουλήσει, σημειώστε ότι εκεί που κάναμε λόγο για 1,5 Ευρωπαίο μεγάλο “παίκτη” στα ψηφιακά προϊόντα, πλέον θα έχουμε μόνο έναν, τη Nokia.

MOBILE COMPUTING,SMARTPHONES,SONY,ERICSSON,NOKIA,SONY,SONY ERICSSON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home