Στο κινητό πάμε καλά...

...αλλά στο Internet είμαστε ακόμη πίσω, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου

Στο κινητό πάμε καλά...

Η χρήση του τηλεφώνου (κινητού και σταθερού) είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα, όπως και αυτή της τηλεόρασης. Αλλά στο Διαδίκτυο παραμένουμε στις τελευταίες θέσεις. Παράλληλα, ανησυχούμε για το κόστος της χρήσης των κινητών και δεν έχουμε ακόμη αγκαλιάσει την ψηφιακή τηλεόραση.
Μάλλον δεν προκαλούν και ιδιαίτερη εντύπωση τα συμπεράσματα για την Ελλάδα της τελευταίας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου για τη χρήση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στα νοικοκυριά των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E-Communications Household Survey) που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την εταιρεία ερευνών TNS. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2011) και συμμετείχαν σε αυτήν 26.836 νοικοκυριά από τις 27 χώρες της ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση ας δούμε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της πρόσφατα δημοσιοποιημένης έρευνας:

1. Το 93% των ελληνικών νοικοκυριών χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στο 89%

2. Το 99% των ελληνικών νοικοκυριών έχει τηλέφωνο (είτε σταθερό είτε κινητό) και το 78% έχει και τα δύο, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 62%.

3. Το 15% των νοικοκυριών στην Ελλάδα έχει μόνο κινητό. Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (τέλος 2009) υπάρχει μία μείωση 4 ποσοστιαίων μονάδων. Στην Ευρώπη, το ποσοστό είναι στο 27%, υπήρξε αύξηση σε 17 χώρες και σε πέντε κράτη (Τσεχία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία) είναι σε επίπεδα άνω του 50%.

4. Το 84% των ελληνικών νοικοκυριών, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις κλήσεις που πραγματοποιεί από το κινητό του λόγω ανησυχιών για το κόστος. Η μόνη χώρα που βρίσκεται κοντά στην Ελλάδα είναι η Ισπανία όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 79%.

5. Όσον αφορά στο Διαδίκτυο, το 47% των ελληνικών νοικοκυριών έχει πρόσβαση όταν στην ΕΕ είναι στο 62%.

6. Ευρυζωνική πρόσβαση έχει το 42% των νοικοκυριών στη χώρα μας έναντι 55% που είναι το αντίστοιχο ευρωπαϊκό νούμερο.

7. Το 68% των νοικοκυριών δηλώνει ότι οι ταχύτητες που έχει είναι ανάλογες με αυτές που προβλέπεται στις σχετικές συμβάσεις, ενώ το 72% απάντησε ότι η σύνδεση στο Internet δεν διακόπτεται ποτέ!

8. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα 15% των νοικοκυριών που διαθέτει μεν προσωπικό υπολογιστή αλλά δεν έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

9. Το 43% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί συνδυασμένο πακέτο υπηρεσιών

10. Το 99% των ελληνικών νοικοκυριών έχει τηλεόραση (σ.σ. ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι μία μονάδα χαμηλότερα)

11. Ψηφιακή τηλεόραση όμως βλέπει μόλις το 11% έναντι 29% στην ΕΕ

12. Η διείσδυση της δορυφορικής τηλεόρασης είναι μόλις στο 3% όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι στο 21%. Σημειωτέον πάντως πως θα ανέμενε κάποιος υψηλότερο ποσοστό δεδομένου ότι η Nova έχει περίπου 370.000 συνδρομητές και το σύνολο των νοικοκυριών, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, εκτιμάται σε 4,2 εκατομμύρια.

Όσοι ενδιαφέρεστε να διαβάσετε το σύνολο των στοιχείων της έρευνας πατήστε εδώ

 

ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ,INTERNET,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home