Τέλος διαδρομής για το PC

Τέλος διαδρομής για το PC

Οπως θα έλεγε και ο ναύτης που το πειρατικό του βούλιαξε όταν εμβολίστηκε από το πλοίο με τους Αστερίξ και Οβελίξ στο κατάστρωμα, sic transit gloria mundi.

Το PC είναι στην εντατική και ελπίδες ανάνηψης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν υπάρχουν. Η συσκευή με την οποία γνωρίσαμε το Internet και τον μαγικό κόσμο της πληροφορικής, με την οποία παίξαμε και δουλέψαμε αποχωρεί από το προσκήνιο και τα σημάδια είναι παντού.

Η Sony "ξεφορτώνεται" τα Vaio λίγα χρόνια μετά την απόφαση της ΙΒΜ να απαλλαγεί από τον δικό της κλάδο των PC τον οποίο πούλησε στην κινεζική Lenovo. Η LG αποχωρεί και αυτή από την αγορά, η Dell μειώνει το προσωπικό της, η HP σχεδιάζει διάφορες στρατηγικές εξόδου. Το παιχνίδι τελείωσε για τα μεγάλα ονόματα της αγοράς, στην οποία πλέον θα κυριαρχούν -πέραν των τοπικών συναρμολογητών- εταιρείες της Κίνας και της Ταϊβάν. 

Κατά λάθος αυτή η περιθωριοποίηση στέλνει το PC στο μακρινό 1981, όταν έκανε την πρώτη εμφάνισή του στην αγορά. Τότε, η ΙΒΜ προόριζε το PC ως συσκευή γραφείου. Δεν είχε κατά νου της την οικιακή αγορά και τους εκτός των εταιρικών τειχων χρήστες. Τους τελευταίους "αγκάλιασε" λίγα χρόνια αργότερα η Apple και η Microsoft που χρησιμοποίησε ως αιχμή του δόρατος το PC. Σκέψου πως η Microsoft έχει φτιάξει περιφερειακά (όπως πληκτρολόγια, κάμερες και ποντίκια), έχει φτιάξει παιχνιδοκονσόλα (το xBox), πειραματίστηκε με κινητά, αλλά δεν κατασκεύασε ποτέ της PC, επιτραπέζιο ή φορητό. Τα PC ήταν η δικαιολογία, το προϊόν της ήταν τα Windows. 

Θα πεις πως δεν υπάρχει πια λόγος να χρησιμοποιείς PC. Smartphones και tablets, μαζί με μια νέα γενιά ελαφρών συσκευών που χρησιμοποιούν εφαρμογές αποθηκευμένες σε ένα "σύννεφο", κάνουν όλα όσα έκανε (ή θα ήθελε να κάνει) ένα PC. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καταναλωτές περιεχομένου, δεν χρειάζονται ένα PC. 

Οπότε; Οπότε, αντίο. Αλλά θα σε θυμόμαστε...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home