Κάνε κι εσύ ένα βίντεο Gangnam Style

Sofia Gkiousou @ 04.10.2012
Κάνε κι εσύ ένα βίντεο Gangnam Style

Δεν ξέρω αν έχεις πάρει χαμπάρι το Gangnam Style, πάντως εδώ στα εξωτερικά δεν μπορούμε να του ξεφύγουμε, ενίοτε δε τσακώνουμε και μια κάμερα για να κάνουμε τη δική μας εκδοχή. Εσύ τί έγινε, την έμαθες τη χορευτική φιγούρα της ιππασίας;

Το Gangnam Style είναι ένα καινούριο τραγούδι του Κορεάτη PSY. Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού μόλις έκανε και ρεκόρ Γκίνες ως το βίντεο με τα περισσότερα like στην ιστορία του YouTube. Την τελευταία φορά που κοίταξα είχε 357,448,882 views και 3,397,728 likes.

Το τραγούδι αναφέρει το στυλ της περιοχής Gangnam, σα να λέμε το Κολωνάκι της Σεούλ και βάλε. Η φράση που επαναλαμβάνεται είναι το Oppan Gangnam Style – κάπως σα να λέμε ότι ο μεγάλος αδελφός έχει στο στυλ του Gangnam. Βέβαια, Κορεάτης φίλος με πληροφόρησε ότι η λέξη Oppa μπορεί να χρησιμοποιείται και με τις έννοιες μεγαλύτερος φίλος και γκόμενος κυρίως από κοπέλες.

Στο βίντεο εμφανίζεται ο PSY σε διάφορα σημεία στο Gangnam και σε ακριβά γυμναστήρια, στάβλους με άλογα και διάφορα τέτοια της “καλής κοινωνίας” που λέμε, με επίσημο ένδυμα και χορεύοντας. Ο χορός τώρα είναι ολίγον γελοίος, ολίγον χαριτωμένος. Μαζί και η τιτανοτεράστια χορευτική φιγούρα της ιππασίας (δείτε το βίντεο και θα με θυμηθείτε). Οπότε μπορεί να σκεφτεί και κανείς ότι το τραγούδι είναι ειρωνικό – ο Κορεάτης φίλος λέει ότι είναι, αλλά δεν το έχω διασταυρώσει ακόμα, ψάχνω κι άλλους Κορεάτες να ρωτήσω την άποψη τους.

Το τραγούδι έχει γίνει τόσο δημοφιλές που πλέον το ακούμε παντού. Τις προάλλες το άκουσα από τα μεγάφωνα και στο γυμναστήριο - καλή ένδειξη ότι πλέον έχει γίνει mainstream. Και η φυσική ερώτηση είναι: Αν δεν υπήρχε το YouTube, τα social media, οι άνθρωποι που το μοιράστηκαν και το διέδωσαν, θα ήξερε τόσος κόσμος το Gangnam Style; Τολμώ να πω όχι.

Οι κυνικοί θα μου πουν ότι δεν θα είχαμε χάσει και τίποτα. Αντιθέτως, πιστεύω ότι θα είχαμε χάσει πάρα πολλά, τα οποία όμως δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο το τραγούδι ή το βίντεο αλλά κυρίως με το τί επακολούθησε. Διότι αυτό που συνέβη ήταν ότι πάρα πολλοί άνθρωποι πήρανε αυτό που έφτιαξε ο PSY και έφτιαξαν κατάδικα τους βίντεο.

Υπάρχει ένα με μια παρέα από το Λονδίνο, υπάρχει αυτό που έκαναν φυλακισμένοι στις Φιλιππίνες, υπάρχει ένα στο Skyrim (ναι, αλήθεια λέω, στο Skyrim, δυο φρουροί χορεύουν) και τέλος ένα δείγμα εξαιρετικής δημιουργικότητας όπου η παρέα έχει μεταφράσει το τραγούδι στα Klingon και έφτιαξαν το δικό τους βίντεο. Και στο Second Life αυτές τις μέρες όπου σταθείς κι όπου βρεθείς τα avatars αρχίζουν τα χορεύουν α λα Gangnam Style - όπου να ‘ναι θα το πετύχω και στο World of Warcraft, αν δεν έχει γίνει ήδη.

Για μένα όλα αυτά τα παραδείγματα λένε ότι κάποιοι άνθρωποι είδαν κάτι που είχε το γέλιο του, είχε ένα κάποιο ενδιαφέρον και ασχολήθηκαν με το να δημιουργήσουν κάτι δικό τους μέσα από αυτό. Παρέες οργανώθηκαν, κάποιος τράβηξε βίντεο, κάποιος έμαθε να χορεύει, κάποιος βρήκε τα ρούχα και τις τοποθεσίες, για να μην αναφέρω τα παιδιά που κάνανε ολόκληρη μετάφραση στα Klingon.

Ο διαχωρισμός μεταξύ του θεατή/ καταναλωτή αρχίζει να γίνεται λίγο πιο θολός μέσα από τέτοια παραδείγματα. Ίσως στο μέλλον, κάποιος από αυτούς τους ανθρώπους να κάνει κάτι αυθεντικό δικό του που θα το αντιγράφουμε όλοι οι υπόλοιποι, ίσως να εμπνευστεί κάποιος που είδε όλα αυτά τα βίντεο για να φτιάξει κάτι καινούριο. Ίσως πάλι και η αντιγραφή, αναπαραγωγή, ή remediation, όπως λέμε εμείς οι καημένοι ακαδημαϊκοί υπό εκπαίδευση, να είναι κι αυτά μια σεβαστή μορφή δημιουργικότητας που διευκολύνει η τεχνολογία που έχουμε πλέον στα χέρια μας.

Όπως και να έχει περιμένω το Gangnam Style βίντεο από το Κολωνάκι.

YOUTUBE,GUINNESS,SOCIAL MEDIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home