Έχε γεια καημένο hotmail

Sofia Gkiousou @ 02.08.2012
Έχε γεια καημένο hotmail

Τώρα που η Microsoft μετατρέπει το hotmail σε outlook(ντοτ κομ) ήρθε η ώρα της νοσταλγίας. Μας πιάνει πού και πού όλους.

Εκεί γύρω στο 1996 δύο καλά παιδιά, ο Sabeer Bhatia και ο Jack Smith, δημιούργησαν το HoTMaiL. Ήταν οι εποχές των παχιών αγελάδων και η Microsoft αγόρασε την υπηρεσία. Μην κοιτάς που και τώρα αγοράζουν πάλι οι εταιρίες η μία την άλλη μετά κάποια χρόνια πλήρους καταστροφής. Οι σωστές εξαγορές γίνονταν τότε, όταν δεν ήταν καλή μέρα αν δεν είχες πουλήσει τουλάχιστον μία startup.

Ήταν ο καιρός του Internet Relay Chat, του ICQ, της Altavista, του Geocities, των πρώτων εύκολων λειτουργικών συστημάτων και εκείνων των θρυλικών modem US Robotics με τον χαρακτηριστικό ήχο. Εκείνες τις εποχές ξέραμε από τον ήχο του modem αν θα συνδεθεί ή όχι. Όποιος το έχει ζήσει και το θυμάται προσκυνάει τις οπτικές και το Wi-Fi κάθε μέρα.

Τα χρόνια εκείνα ήταν και η αρχή της κυριαρχίας των χρηστών. Σχεδιάστηκαν υπηρεσίες φιλικές προς τους χρήστες, φτιάξαμε τα πρώτα μας website, μάθαμε html και κάναμε γνωριμίες μέσα από το IRC. Και φυσικά οι φίλοι μας στο σχολείο που ήξεραν τί σημαίνουν όλα αυτά μετριούνταν στα δάχτυλα του μισού χεριού.

Το hotmail ήταν η υπηρεσία που όταν τη χρησιμοποιούσες ήσουν μέσα στα πράγματα. Μην κοιτάς τώρα που το gmail έχει γίνει de rigueur. Τη δεκαετία του ‘90 ή είχες hotmail ή ήσουν πολύ πίσω. Εκεί είχα τον πρώτο μου λογαριασμό για web based e-mail που υπάρχει ακόμα αλλά ανάθεμα με και αν τον χρησιμοποιώ. Μάλλον είμαι μειοψηφία, δεν ξέρω, γιατί παραμένει η πιο δημοφιλής πλατφόρμα (αλήθεια, έτσι λένε οι αριθμοί αλλά δεν μπορώ να τους πιστέψω).

Ήταν όμως ιστορικό πράγμα. Εκείνες τις εποχές δεν είχαμε και εύκολη πρόσβαση σε δικά μας domain και έτσι το sofia@δικόσουdomain.com ήταν λίγο σπάνιο, εκτός κι αν χρησιμοποιούσες το εταιρικό σου που είναι μέγα σφάλμα ούτως ή άλλως.

Το hotmail μας άνοιξε και το δρόμο του Messenger, που χωρίς αυτό εκατομμύρια ζευγάρια θα ήταν ακόμα μαζί και κάποια άλλα εκατομμύρια ζευγάρια - κυρίως αυτά που είχαν σχέση από απόσταση - μάλλον δεν θα ήταν ακόμα μαζί. Ήταν η πρώτη πολύ σταθερή πλατφόρμα για βίντεο. Από προσωπική εμπειρία μιλώντας έχει σώσει τη μαμά μου. Όταν το παιδί σου ζει στο εξωτερικό, λέει, κάνει μεγάλη διαφορά να το βλέπεις.

Πλέον η Microsoft ανακοίνωσε ότι το hotmail.com θα αντικατασταθεί από το outlook.com. Ακούγεται είναι η αλήθεια λίγο καλύτερα, γιατί όσο περισσότερο μεγαλώνεις τόσο πιο περίεργο σου φαίνεται το HOTmail.

Βέβαια αν το σκεφτείς εκείνες οι εποχές που το HOTmail ήταν από τις πιο επιθυμητές διευθύνσεις e-mail είχαν και τη γοητεία τους.

HOTMAIL,E-MAIL,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home