Μπεσαμέλ μούτσο

Deasy @ 17.01.2014
Μπεσαμέλ μούτσο

Δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για τον Φίλιππο Λοϊζο ο οποίος καταδικάστηκε για το αδίκημα της "καθύβρισης θρησκεύματος".

Το... ανοσιούργημα που διέπραξε ο κ. Λοϊζος είναι η δημιουργία της  σελίδας στο Facebook για τον Γέροντα Παστίτσιο, που ακόμα και αν πληροφορείσαι την ύπαρξή της από αυτές εδώ τις αράδες, μπορείς να καταλάβεις ότι σατίριζε τους θρησκόληπτους και τις συχνές πυκνές αναφορές τους στον μοναχό (Γέροντα) Παϊσιο. 

Θέλεις λεπτομέρειες; Ορίστε:

Το θέμα είχε ανακινήσει η Χρυσή Αυγή με ερώτηση του νυν προφυλακισμένου βουλευτή Επικρατείας  Χρ. Παππά προς τους υπουργούς Παιδείας και Δημ. Τάξης στις 18 Σεπτεμβρίου του 2012. Στην ερώτησή του ο βουλευτής ανέφερε πως το προφίλ που είχε δημιουργηθεί στο Facebook για τον Γέροντα Παστίτσιο "υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παϊσιο. Ενδεικτικά αναφέρονται αναρτήσεις όπως "Γέρων Παστίτσιος ο Πατσαφαρίτης", "το νέο θαύμα-τρολιά του Γέροντα στις Σέρρες", καθώς και πολλές προκλητικές και ανάρμοστες φωτογραφίες. Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί: Εχουν ενημερωθεί σχετικά με την προβολή της εν λόγω ιστοσελίδας στο διαδίκτυο; Θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες μέσω της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου προφίλ από το διαδίκτυο;..."

Η κυβέρνηση απάντησε δια των έργων. Οντως λίγες ημέρες αργότερα η σελίδα εξαφανίστηκε από το Facebook μετά από παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας που στις 24 Σεπτεμβρίου 2012 συνέλαβε τον Φ. Λοϊζο. Η υπόθεση προκάλεσε σάλο εντός και εκτός συνόρων με σχόλια κατά της "ιρανικής" αντίληψης που έχει το ελληνικό κράτος στην ελευθερία του λόγου. Για να μη νομίζεις πως μιλάμε για εξαιρέσεις, την κατηγορία της καθύβρισης θρησκεύματος αντιμετωπίζουν και οι συντελεστές της παράστασης Corpus Christi που επίσης είχαν προκαλέσει το "ενδιαφέρον" της Χρυσής Αυγής.

Για να έχεις, τέλος, μια εικόνα το άρθρο του Ποινικού Κώδικα βάσει του οποίου συμβαίνουν όλα αυτά είναι το 199 το οποίο λέει πως "Όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών".

Ενάμιση χρόνο μετά θα περίμενε κανείς να πρυτανεύσει η λογική. Σε τελική ανάλυση ουδείς υποχρέωσε οποιονδήποτε να επισκέπτεται συγκεκριμένες σελίδες στο Facebook και, τέλος πάντων, η ελευθερία του λόγου δεν έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ομως η Δικαιοσύνη καταδίκασε τον Φ. Λοϊζο, δίνοντας μια ακόμα ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει ξακουστή και το hashtag #FreeGeronPastitsios να θριαμβεύσει. 

Βαθιά η νύχτα... 

ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home