Nokia N8

Techinsider @ 06.10.2010

Το περιμέναμε καιρό το N8 κι όλες αυτές οι αναβολές μας είχαν τσακίσει τα νεύρα. Τώρα θα βγει, τότε θα βγει, να'το έρχεται, πηγαίναμε από αναβολή σε αναβολή. Μέχρι που χτύπησε το τηλέφωνο και μια γυναικεία φωνή με ρώτησε αν ήθελα να το δω από κοντά. Το ίδιο απόγευμα ήμουν καθισμένος σε ένα meeting room με όλα τα νέα κινητά της Nokia πάνω στο τραπέζι. Το N8 ξεχώριζε. Κάπως έτσι άρχισε μια σχέση μίσους και πάθους.

 

Λίγο ιστορία και μελόδραμα

Το πρώτο Nokia κινητό που αγόρασα ήταν γύρω στο 2000. Τότε είχα ένα Siemens αλλά το όνειρο όλων μας ήταν να αγοράσουμε ένα τηλέφωνο από την καλή σειρά της Nokia γιατί τα τηλέφωνα αυτά ήταν αξιόπιστα, λειτουργικά και καινοτόμα και γιατί το να είχες Nokia ήταν status.

Τα χρόνια πέρασαν και μετά βγήκε το iPhone το οποίο έβαλε στη ζωή μας αυτό που λέμε “wow factor” (επίπεδο ενθουσιασμού). Λίγα χρόνια μετά βγήκε το λειτουργικό Android που έκανε την εμφάνισή του σε μια πληθώρα συσκευών και είχε τη συνταγή της Google και αρκετό wow factor. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα.

Η Nokia σήμερα συνεχίζει να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στα κινητά τηλέφωνα αλλά έχει χάσει το παιχνίδι στα smartphones. Γιατί; Γιατί δεν είχε μέχρι σήμερα τις κατάλληλες συσκευές. Αυτό όμως φαίνεται να αλλάζει με το Nokia N8 και την παρέα του που θα βγουν στην αγορά σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Η Nokia κουβαλάει ακόμα στη μαρκίζα της τον τίτλο του αξιόπιστου και του χρηστικού και οι συσκευές της σίγουρα αναγνωρίζονται για την αρτιότητά τους. Όμως σήμερα το παιχνίδι έχει αλλάξει και παίζεται γύρω από το λογισμικό και τις εφαρμογές. Πόσο έτοιμη είναι και σε αυτόν τον τομέα η Nokia; Το Ν8 είναι εδώ για να μας δώσει απαντήσεις σε όλα.

 

Εδώ αρχίζει η ανάλυση του κινητού

Το N8 δεν είναι ένα απλό κινητό, είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η τεχνολογία σήμερα. Ας ξεκινήσουμε από την κάμερα 12MP και φακό Carl Zeiss που βγάζει εξαιρετικές φωτογραφίες και το βράδυ χάρη στο Xenon Flash. Αυτό το “εξαιρετικές” δεν το λέμε έτσι, οι φωτογραφίες από τη συναυλία των U2 στην Αθήνα ήταν εντυπωσιακά καλές. Τέρμα ο μύθος ότι τα κινητά δεν βγάζουν καλές φωτογραφίες τη νύχτα, αυτό βγάζει.

Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και τους αντίστοιχους κ*λους, έτσι και το N8 δεν θα μπορούσε να έχει τίποτα λιγότερο από μια εξαιρετική οθόνη. Η 3.5 ιντσών OLED οθόνη του N8 θα γίνει θέμα συζήτησης και συγκρίσεων. Είναι ή όχι καλύτερη από την AMOLED της Samsung και την Retina του iPhone 4 ; Ο Άρης Μάρκου από τη Nokia λέει ότι είναι. Δεν είναι ο μόνος. Το έχουν γράψει κι άλλοι, το έχουν πει άλλοι περισσότεροι. Δεν ξέρω αν όντως είναι καλύτερη. Εγώ δεν απαντάω εύκολα σε τέτοια ερωτήματα. Σκεφτείτε ότι ακόμα ψάχνω την απάντηση σε άλλα παρόμοια διλήμματα, πχ το “Ferrari Enzo VS Lamborghini Murcielago LP640 VS McLaren F1...

Το Ν8 διαθέτει επίσης έξοδο HDMI για να το συνδέεται απευθείας με την τηλεόραση ή τον βιντεοπροβολέα, είσοδο ακουστικών 3.5mm για να βάλεις όποια ακουστικά θέλεις, υποδοχή για microSD, GPS, Bluetooth, Wi-Fi και όλα αυτά τρέχουν με επεξεργαστή (680MHz ARM 11) που κάποιοι κακόπιστοι είπαν ότι είναι αρκετά πιο αργός σε σχέση με τον ανταγωνισμό όμως δεν ξέρανε ότι το Symbian 3 είναι πολύ πιο ελαφρύ από τα άλλα λειτουργικά συστήματα οπότε το N8 είναι ικανοποιητικό. Αλλά εδώ είπαμε τη μαγική λεξούλα, Symbian 3.

 

Που θα μας βγάλει αυτό το πάθος;

Η Nokia έχει κατηγορηθεί πολύ γι'αυτό της το πάθος με το Symbian 3. Οι Φιλανδοί (που πλέον έχουν Καναδό αφεντικό) δεν ακούνε κανέναν. Έτσι είναι τα πάθη, σε πάνε είτε στα ουράνια, είτε στα τάρταρα. Για να δούμε που θα πάει το Symbian 3 τη Nokia. Put your bets!

Το καλό αλλά και το κακό με το Symbian 3 είναι ότι σου θυμίζει το παλιό σου κινητό. Καλό γιατί δεν θα αργήσεις να βγάλεις άκρη και να ελέγξεις το τηλέφωνο, κακό γιατί δεν έχει αυτό το wow factor που λέγαμε νωρίτερα.

Η αρχική οθόνη έχει 3 διαφορετικά πάνελ στα οποία μπορείς να προσθέσεις widgets με αγαπημένες εφαρμογές. Καιρός, ειδήσεις, μουσική, κουμπιά άμεσης πρόσβασης στο Facebook και το email, χωράνε όλα εκεί. Μπορεί να μην έχει τα εντυπωσιακά γραφικά που προσφέρει το Android αλλά σε τελική ανάλυση, ποιος νοιάζεται για φρου φρου κι αρώματα, με το N8 μπορείς να κάνεις με άνεση και ευκολία όσα μπορείς να κάνεις και με το Android ή το iPhone. Ή σχεδόν...

Το μενού των επαφών είναι πιο βελτιωμένο από ποτέ. Χωρίς περιττές λεπτομέρειες σε πρώτο πλάνο, μπορείς να συγχρονίσεις τις επαφές σου με τους λογαριασμούς τους στο Facebook και το Twitter και να μην χάνεις καμία εξέλιξη.

Όμως δεν θα λατρέψεις το N8 για την επαφή του με τα social networks αλλά για πολλούς άλλους λόγους όπως για το browser που, χάρη στην υποστήριξη του flash, προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία ίντερνετ που έχουμε δει σε κινητό.

Το ενσωματωμένο GPS σε συνδυασμό με τους Ovi Maps που προσφέρονται δωρεάν σου χαρίζουν πλοήγηση σε όποιο σημείο της πόλης θέλεις απολύτως δωρεάν (διπλή υπογράμμιση σε αυτό). Φυσικά οι Ovi Maps είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πλοήγησης και μας έκανε θετική εντύπωση η πληρότητα σε σημεία ενδιαφέροντος εντός Αττικής.

Το Ovi Store, δηλαδή το iTunes της Nokia, έχει μια πληθώρα ελληνικών εφαρμογών. Η ομάδα της Nokia στην Ελλάδα έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και κατάφερε να ενσωματώσει εφαρμογές από ελληνικά site στο Ovi Store. Θα δεις τις εφαρμογές μόλις ανοίξεις το κινητό σου και μπεις στο ηλεκτρονικό κατάστημα. Αυτά να τα βλέπουν στην Google που λανσάρανε το Android χωρίς να δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να αγοράζουν εφαρμογές μέσω του android market (ξεφτίλα). Η Nokia τέτοια λάθη δεν έκανε. Η εμπειρία βλέπεις...

Η διαχείριση της μουσικής που έχουμε αποθηκευμένη στο κινητό είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα. Τα άλμπουμ εμφανίζονται με τα εξώφυλλα τους και η επιλογή τους γίνεται εύκολα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το N8 είναι (και) μουσικό τηλέφωνο. Φυσικά έχει και ραδιόφωνο.

Η μπαταρία του N8, αν και δεν είναι από τις μεγαλύτερες που έχουμε δει σε smartphone, ωστόσο καταφέρνει να σε εντυπωσιάσει με τις επιδόσεις της. Ο μικρός επεξεργαστής σε συνδυασμό με την ισορροπημένη οικονομία σε ενέργεια του Symbian δίνουν αυτονομία 3 ημερών κάτι που είναι πέρα από ικανοποιητικό. Το μόνο περίεργο είναι ότι η μπαταρία βρίσκεται ενσωματωμένη στο τηλέφωνο και δεν μπορείς να την αντικαταστήσεις με ευκολία (σας θυμίζει κάτι αυτό;)

 

Κέρδισε την καρδιά του techinsider

- κάμερα 12MP,

- browser με flash,

- Ovi Maps για πλοήγηση,

- Ovi Store με ελληνικές εφαρμογές,

- εμφάνιση με μεταλλικό φινίρισμα

- μπαταρία

 

Ράγισε την καρδιά του techinsider

- Symbian 3 χωρίς εκπλήξεις

- no wow factor

 

Ερωτόλογα για το N8: Μπορεί να μην είναι έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά σίγουρα θα ζήσετε μια ουσιαστική και μακροχρόνια αγάπη. Θα κάνει τα πάντα για σένα. Αγάπα τo όπως σε αγαπάει κι εκείνο. Με τον τρόπο του.

NOKIA,SYMBIAN,SMARTPHONES,CARL ZEISS,FACEBOOK,SOCIAL MEDIA,TWITTER,OVI,NOKIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home