Η ομορφιά των θερινών σινεμά μέσα από το φακό του Huawei P30 Pro Vol 2

Η ομορφιά των θερινών σινεμά μέσα από το φακό του Huawei P30 Pro Vol 2

Καθισμένοι δίπλα από το κλασικό τσίγκινο τραπεζάκι, ο Σωτήρης Ρίγγας, ιδιοκτήτης του κινηματογράφου Παναθήναια και εγώ, χαζεύουμε τις πολυκατοικίες του 60 που μας περικυκλώνουν.  «Ο κινηματογράφος είναι η γειτονιά του» θα μου πει, θέλοντας να μου δείξει ότι ανεξάρτητα από το αν αποτελούν οάσεις μέσα στον οικιστικό ιστό ή δίπλα σε παραλίες, οι θερινοί κινηματογράφοι αποτελούν κάτι σαν πεδία διαλόγου με τον περιβάλλοντα χώρο και αντανακλούν με κάποιο μαγικό τρόπο την κουλτούρα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων της γειτονιάς τους.

Ναι, είναι και αυτή μια ακόμα ομορφιά των θερινών σινεμά που επισκεφθήκαμε με το Huawei P30 Pro στο χέρι. Συνεχίζοντας από εκεί που σταματήσαμε πριν από λίγες ημέρες. Για να ανακαλύψουμε και να αποτυπώσουμε με το smartphone της Huawei τη ξεχωριστή ομορφιά των θερινών κινηματογράφων της Αθήνας. Όπως προτρέπει όλους μας ο νέος διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός της Huawei, στον οποίο μπορείτε να δηλώσετε και εσείς συμμετοχή. Άλλωστε, χάρη στην αλματώδη εξέλιξη των smartphones η αποτύπωση μοναδικών στιγμών και της ομορφιάς που παραμένει ανεξερεύνητη είναι πλέον πιο εύκολη από ποτέ. Το μόνο που χρειάζεται είναι η δική σου ματιά και το κινητό που έχεις στην τσέπη. Σήμερα όλοι μας μπορούμε να γίνουμε «καλλιτέχνες» και να εκφραστούμε μέσω της φωτογραφίας και η Huawei έρχεται να μας επιβραβεύσει μέσα από τον διαγωνισμό InFocus Awards 2019.

Χάρη στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του, το Huawei P30 Pro μας έδωσε την ευχέρεια να φωτογραφίσουμε με επιτυχία, ακόμα και στις δύσκολες φωτιστικές συνθήκες των θερινών κινηματογράφων και να αναδείξουμε την ατμόσφαιρα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μικρά και μεγάλα, κάθε χώρου που επισκεφθήκαμε. Ειδικότερα:


Cine Δεξαμενή

Σε μια γειτονιά πνευματικά ανήσυχη στο παρελθόν και ιδιαιτέρως ζωντανή εδώ και πολλά χρόνια, λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του 80 το Cine Δεξαμενή, αναβιώνοντας τον ομώνυμο κινηματογράφο που λειτούργησε στον ίδιο χώρο στις αρχές του 20ου αιώνα. Η σύνδεση του παλιού με το καινούριο στο Cine Δεξαμενή συμβαίνει και με ένα ακόμα τρόπο: ακριβώς κάτω από τον κινηματογράφο βρίσκεται η Αδριάνειος Δεξαμενή, που χρονολογείται από την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού.

Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι το Cine Δεξαμενή δεν ανήκει σε κάποιον «αιθουσάρχη», όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τους ανθρώπους που διαχειρίζονται κινηματογράφους. Αντιθέτως, είναι μια πρωτοβουλία και ταυτόχρονα έργο του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, στην οποία ανήκει ο χώρος. Ενός δραστήριου συλλόγου, με πλήθος πολιτιστικών δράσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα και ο οποίος αριθμεί περίπου 1.500 μέλη. Αυτός ο πολιτιστικός σύλλογος διαχειρίζεται τον κινηματογράφο, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη λεπτομέρεια. Από την καθημερινή φροντίδα του μέχρι τις απαραίτητες επενδύσεις που υλοποιεί τακτικά, με στόχο να προσφέρει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο εξυπηρέτησης στο θεατή. Από τη λειτουργία του κυλικείου μέχρι τις ταινίες που θα επιλεγούν για να προβληθούν μέσα στη σεζόν, όπως μας ανέφερε ο κ. Διονύσης Γελαδάς, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του.

Στο Cine Δεξαμενή δένει αρμονικά η ελληνική παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία, ο ρομαντισμός με τον επαγγελματισμό. Το γιασεμί, ο κισσός και το φουαγιέ που θυμίζει μια κυκλαδίτικη αυλή με την σύγχρονη οθόνη προβολής και το σύστημα περιφερειακού ήχου, στοιχεία, που όλα μαζί τελικά προσφέρουν στον θεατή μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Στο πρόγραμμα προβολών κάθε σεζόν είναι σαφής η προτίμηση προς τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Ίσως κι αυτό να αποτελεί κάτι σαν φόρος τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της ομώνυμης Πλατείας.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγέθυνση

Τρεις διαφορετικές λήψεις, τρία διαφορετικά σενάρια για το πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπερευρυγώνιο φακό του Huawei P30 Pro.

 

 

Cine Βοτσαλάκια

Μετά τον κόλπο του Μικρολίμανου, κάτω από τον λόφο της Καστέλας, βρίσκεται η Ακτή Απόλλωνα ή αλλιώς «πλαζ Βοτσαλάκια». Δίπλα στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες, τα γήπεδα τένις και μπάσκετ, το κολυμβητήριο και το αναψυκτήριο της πλαζ λειτουργεί από το 2014 το ομώνυμο σινεμά.

Ο θερινός κινηματογράφος συναντά το ελληνικό καλοκαίρι στο Cine Βοτσαλάκια, σε ένα χώρο που σίγουρα στους παλιότερους θυμίζει παιδικά βιώματα από τις δικές τους καλοκαιρινές διακοπές. Η νέον επιγραφή, οι μπανανιές, το χαλίκι, τα καλαμάκια που σερβίρει το κυλικείο και αρκετά ακόμη δημιουργούν δικαίως αυτούς τους συνειρμούς. Οι… παλιοί επίσης θα σου πουν ότι ο ιδανικός καιρός για να επισκεφθείς «τα Βοτσαλάκια» είναι με λίγο αεράκι ώστε στην συντροφιά της ταινίας να προστεθεί και ο ήχος από το κύμα της θάλασσας.

Το Cine Βοτσαλάκια δεν έχει τη μακροχρόνια διαδρομή των υπόλοιπων. Έχει ίσως όμως λίγο παραπάνω ρομαντισμό, όχι μόνο για την ατμόσφαιρά του αλλά κυρίως λόγω της προσπάθειας των ανθρώπων που τον δημιούργησαν και της διάθεσής τους να μάθουν τη δουλειά από την αρχή, αφού μέχρι τότε δεν είχαν κάποια επαφή με τον κινηματογράφο.

Για την Ήρα, τη γυναίκα που ασχολείται με κάθε μικρή και μεγάλη λεπτομέρεια για τη λειτουργία του σινεμά, το άνοιγμα του Cine Βοτσαλάκια ξεπερνάει τα στενά όρια μιας επιχειρηματικής κίνησης και είναι εξίσου μια προσπάθεια αναβίωσης του θερινού κινηματογράφου στον Πειραιά, σε μια πόλη που κάποτε φιλοξενούσε πέντε τέτοιες «αίθουσες». Μια προσπάθεια στην οποία ανταποκρίθηκαν πολύ ζεστά οι κάτοικοι της πόλης αλλά και εκείνοι γειτονικών περιοχών. Μία προσπάθεια, στην οποία θα προστεθεί από την επόμενη σεζόν μία δεύτερη, καθώς η Ήρα αποφάσισε να επαναλειτουργήσει ένα ακόμα θερινό κινηματογράφο στην περιοχή του Πειραιά, αυτή τη φορά στο Πέραμα.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγέθυνση

 

Κινηματογράφος Παναθήναια

Σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον (από τα Βοτσαλάκια), περικυκλωμένος από τις πολυκατοικίες περασμένων δεκαετιών της Αθήνας, βρίσκεται ο θερινός κινηματογράφος Παναθήναια. Άλλωστε και η ιστορία και η διαδρομή του σινεμά είναι στενά συνδεδεμένη με εκείνη της γειτονιάς του. Στις αρχές του, σε πολύ περασμένες δεκαετίες ήταν ένας γιγαντιαίος κινηματογράφος 2.000 θέσεων. Η οικοδόμηση της περιοχής μπορεί να περιόρισε το χώρο του, όχι όμως και τη δραστηριότητά του η οποία συνεχίζεται αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.

Τα Παναθήναια είναι ένας αυθεντικός κινηματογράφος του κέντρου της πρωτεύουσας. Στα σύνορα των Εξαρχείων, δίπλα από το λόφο του Λυκαβηττού, ένα βήμα από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το σινεμά Παναθήναια επηρεάζει και επηρεάζεται από τη γειτονιά του. Επηρεάζεται το πρόγραμμα προβολών του, που λόγω περιοχής στρέφεται στη μεγάλη πλειοψηφία του προς τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και σε ταινίες σινεφίλ. Επηρεάζει τη γειτονιά του, διαθέτοντας πιστό κοινό από τη γύρω περιοχή, που θα το επισκεφθεί, όχι απαραίτητα για την ταινία που προβάλλεται αλλά για το ίδιο το σινεμά και την κληρονομιά του.  

Άλλωστε, «στο θερινό σινεμά η ταινία είναι δευτερεύον θέμα» όπως μας τόνισε, ο κ. Σωτήρης Ρίγγας, η οικογένεια του οποίου διαχειρίζεται τα Παναθήναια για περισσότερα από 20 χρόνια. Μεγαλώνοντας μέσα στους κινηματογράφους ο κ. Ρίγγας παρατηρεί και τις αλλαγές των εποχών. «Παλαιότερα αρκούσε ένα εντυπωσιακό ταμπλό για να τραβήξεις κόσμο στο σινεμά. Τώρα ο πελάτης είναι πολλές φορές πιο ενημερωμένος από τον αιθουσάρχη», μας αναφέρει σε ένα άλλο σημείο της κουβέντας μας.

Μεγαλώνοντας μέσα και στα Παναθήναια αυτά τα 20 χρόνια έχει ζήσει πολλές αξέχαστες στιγμές. Όμως μία θα μείνει χαραγμένη οπωσδήποτε στη μνήμη του. Εκείνη που κατά τη διάρκεια προβολής της ταινίας «Το Πάρτι» του Πίτερ Σέλερς, μια ολόκληρη σειρά καρεκλών, δεμένων μεταξύ τους, έφυγε πίσω από τα γέλια των θεατών. Είπαμε, το κοινό των Παναθήναιων είναι ιδιαίτερο. Το ίδιο ιδιαίτερος είναι και ο κινηματογράφος.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγέθυνση

 

9o Open Air Gilm Festival – Τεχνόπολη

Η Τεχνόπολη, το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας έχει μεταμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ένα πολύ ζωντανό πολυχώρο πολιτισμού. Στην καρδιά της πόλης, ο κάποτε βιομηχανικός χώρος που τη δεκαετία του 80 συγκέντρωνε τα πυρά των κατοίκων της περιοχής, που ζήταγε την απομάκρυνση του εργοστασίου, αναπλάστηκε και διαμορφώθηκε στον πιο σημαντικό πολιτιστικό χώρο της Αθήνας, με πλήθος δράσεων καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού είναι και ο κινηματογράφος, οπότε η Τεχνόπολη δεν λείπει ποτέ από το πρόγραμμα του Open Air Film Festival. Οι άλλοτε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι δεξαμενές, οι αποθήκες, οι καπνοδόχοι και οι φούρνοι δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό, μοναδικό ίσως, για να παρακολουθήσεις μια κλασσική ταινία, όπως αυτές που προβάλλονται στο Open Air Film Festival. Όπως αυτή που είδαμε και εμείς πριν από μερικές ημέρες, το Blow Up, του Michelangelo Antonioni, από το μακρινό 1966. Μια ταινία κλασσική για τους φίλους του κινηματογράφου, με χρυσό φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, μια ταινία κλασσική όμως και για τους φίλους της φωτογραφίας, τόσο λόγω του κεντρικού της ήρωα όσο και της εξαιρετικής δουλειάς του Carlo Di Palma.

Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγέθυνση

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το αφιέρωμά μας στο θερινό κινηματογράφο της Αθήνας. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να επισκεπτόμαστε χώρους και προβολές και να προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τις μοναδικές στιγμές και τις ομορφιές τους. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς και να συμμετέχετε στο φωτογραφικό διαγωνισμό της Huawei, InFocus Awards 2019 και να διεκδικήσετε πλούσια δώρα. Ειδικότερα:

Για τον μεγάλο νικητή του Grand Prix, τα δώρα είναι ένα Huawei MateBook 13, ένα smartwatch Huawei Watch GT, το ποσό των 10.000 ευρώ, ένα κουπόνι αξίας 250 δολαρίων για το Trip Advisor και δημοσίευση της φωτογραφίας του για μία εβδομάδα ως ταπετσαρία στις κεντρικές σελίδες της TripAdvisor στις εξής χώρες: Σουηδία, Πολωνία, Δανία, Αυστρία, Νορβηγία, Φινλανδία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Σερβία, Σλοβακία και Τουρκία.

Για τους νικητές της πρώτης θέσης σε κάθε κατηγορία: ένα Huawei MateBook 13, ένα smartwatch Huawei Watch GT, ένα Huawei P30 Pro, ποσό 2.000 ευρώ και έναν e-voucher κωδικό αξίας 250 δολαρίων για το Trip Advisor.

Για τους Νικητές της δεύτερης θέσης σε κάθε κατηγορία: ένα Huawei P30 Pro.

Για τους Νικητές της τρίτης θέσης σε κάθε κατηγορία: ένα Huawei P30.

Ο Νικητής του Βραβείου του Κοινού θα λάβει ένα Huawei P30 Pro και ένα smartwatch Huawei Watch GT.

 

 

HUAWEI P30 PRO,SMARTPHONES,ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ,HUAWEI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home