To Insight προσεδαφίστηκε στον Άρη

To Insight προσεδαφίστηκε στον Άρη

Κρατήστε τη χθεσινή ημερομηνία στη μνήμη σας. Είναι βέβαιο ότι στην ιστορία της εξερεύνησης του πλανήτη Άρη, μία ιστορία που κρατάει ήδη περισσότερα από 50 χρόνια και περισσότερες από 40 αποστολές, η προσεδάφιση του Insight έχει μια ξεχωριστή θέση. Μετά από ένα ταξίδι 7 μηνών το διαστημοπλοίου InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) προσεδαφίστηκε στον… κοντινό μας πλανήτη έχοντας  διανύσει περισσότερα από 484 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ταξιδεύοντας με ταχύτητες  έως και 10.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Λένε ότι μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Αυτή είναι η εικόνα του κέντρου ελέγχου της διαστημικής αποστολής στην Καλιφόρνια λίγα δευτερόλεπτα πριν την προσεδάφιση. Αγωνία, χέρια σταυρωμένα, μάτια καρφωμένα στα μόνιτορς.

 

Αυτή είναι η εικόνα του κέντρου μόλις γίνεται γνωστό ότι το Insight προσεδαφίστηκε με επιτυχία. Ξέσπασμα, χαρά, ευτυχία.

 

Και αυτή είναι η εικόνα του ίδιου κέντρου μερικά λεπτά αργότερα, όταν το Insight έστειλε την πρώτη φωτογραφία από τον κόκκινο πλανήτη. Ένα ακόμα ξέσπασμα χαράς.

 

Το Insight μπήκε στην ατμόσφαιρα του Άρη λίγα λεπτά πριν τις 10 το βράδυ με ταχύτητες που έφθασαν ακόμα και τα 19.800 χιλιόμετρα, με τη θερμοκρασία στην θερμική του ασπίδα λόγω της τριβής να αγγίζει τους 1500 βαθμούς. Επτά λεπτά πριν την προσεδάφιση άνοιξε το αλεξίπτωτο, άφησε τη θερμική ασπίδα, ξεδίπλωσε τα τρία πόδια, ενεργοποίησε το ραντάρ ώστε να επιβεβαιωθεί η απόστασή του από το έδαφος και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. Στο κέντρο ελέγχου σιγή: 500 μέτρα, 300 μέτρα, 100 μέτρα, 60 μέτρα, 40 μέτρα, 30 μέτρα, 20 μέτρα, 17 μέτρα ήταν η τελευταία απόσταση που μετρήθηκε, πριν το Insight προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Άρη με ταχύτητες 8 χιλιομέτρων ανά ώρα. Η προσεδάφιση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ.

Ποια είναι η αποστολή του Insight; Από το 1965 και έπειτα μαθαίναμε για την τροχιά, την επιφάνεια, τον καιρό, την ατμόσφαιρα, τη γεωλογία και την χημεία της επιφάνειάς του. Τώρα ήρθε η ώρα να μάθουμε για το υπέδαφος του κόκκινου πλανήτη σε μεγάλο βάθος, αυξάνοντας κι άλλο τις γνώσεις μας.

Το κόστος της αποστολής έφθασε το 1 δισ. με το 20% να προέρχεται από την Ευρώπη. Άλλωστε δεν πρόκειται για μια αποστολή της NASA, είναι μια αποστολή ολόκληρης της ανθρωπότητας. Το Insight κατασκευάστηκε από την «Lockheed Martin Space», όμως όργανα μέτρησης, όπως αισθητήρες και σεισμογράφοι είναι ευρωπαϊκής προέλευσης.

Πριν κλείσουμε, αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έστειλε το Insight αμέσως μετά την προσεδάφισή του.

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΗΣ,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home