Οι θησαυροί της Σαντορίνης και η Kaspersky Lab

Πριν τρία χρόνια η ιδιωτική επίσκεψη του ιδρυτή της Kaspersky Lab στη Σαντορίνη στάθηκε η αφορμή για να αποκαλύψει όχι μόνο τις ομορφιές του νησιού αλλά και το πλούσια ιστορία του, που πηγαίνει χιλιάδες χρόνια πίσω. Ήταν τέτοιο το ενδιαφέρον του Eugene Kaspersky για την περιοχή του Ακρωτηρίου και τα μυστικά που κρύβει, που σχεδόν άμεσα αποφάσισε να βοηθήσει στις ανασκαφές με όποιον τρόπο μπορούσε.

Έτσι, η Kaspersky Lab ξεκίνησε τη συνεργασία της με Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία για να στηρίξει την ανασκαφή του οικισμού του Ακρωτηρίου στο Αιγαίο. Και μετά από τρία χρόνια η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει σημαντικούς καρπούς. Τελευταία είδηση είναι τα νέα θεαματικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων 13 λάρνακες που χρονολογούνται μέχρι και 5.000 χρόνια πριν, γεμάτες με αντικείμενα κυκλαδικής κουλτούρας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τμήματα των τοιχογραφιών από την προϊστορική πόλη, που αποτελείται από χιλιάδες θραύσματα γύψου, ήρθε επίσης στην επιφάνεια.

Ειδικότερα, η προσεκτική εξέταση του τμήματος του οικισμού γνωστού ως «Οικία των Θρανίων» είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη 13 πήλινων λαρνάκων κάτω από τα συντρίμμια που κάλυπταν το πάτωμα ενός από τα κτήρια. Οι λάρνακες αποκαλύφθηκαν και τώρα θα εξεταστούν διεξοδικά από τους ερευνητές. Επιπλέον, ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα ήταν ένα παλιό γυναικείο ειδώλιο, κρυμμένο μέσα σε μία μικρή λάρνακα που χρονολογείται 5.000 χρόνια πριν. Η φιγούρα έχει επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς η εμφάνισή της αντικατοπτρίζει μια μετάβαση από τις πρώτες περιόδους του κυκλαδικού πολιτισμού και μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για πολλά μυστήρια της περιοχής του Ακρωτηρίου.

Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα ήταν η αποκάλυψη μιας από τις πιο εντυπωσιακές συνθέσεις τοιχογραφιών από την προϊστορική πόλη: συμπεριλαμβανομένων των τοιχογραφιών στον τοίχο του μεγαλύτερου κτηρίου της πόλης. Αυτές οι τοιχογραφίες διακοσμούσαν κάποτε τους τοίχους που πλαισιώνουν όλες τις πτυχώσεις της σκάλας και τα σκαλοπάτια και εκτιμάται ότι καλύπτουν συνολική επιφάνεια περίπου 90m². Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των τοιχογραφιών θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα ευρήματα αυτά αναμφισβήτητα σχετίζονται με τις αντιλήψεις και τις δοξασίες της Θηραϊκής κοινωνίας και προκαλούν ερεθίσματα για νέα ερμηνευτική ώθηση σε ουσιώδη ερωτήματα για την ιδεολογία και πιθανώς τη θρησκεία της κοινωνίας του προϊστορικού Αιγαίου

Οι πρωτοβουλίες της Kaspersky Lab δεν περιορίζονται στην εξερεύνηση του παρελθόντος - η εταιρεία παρουσιάζει επίσης τις ανακαλύψεις της στις νεότερες γενιές. Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές εργάζονται για την ψηφιοποίηση πληροφοριών για το Ακρωτήρι και τη βελτίωση της οπτικής παρουσίασης του χώρου.

Για τη συνεισφορά του στον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού, ο Eugene Kaspersky ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σαντορίνης, από τον Δήμαρχο Θήρας, Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ,KASPERSKY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home