Η Kaspersky Lab και το Ακρωτήρι της Σαντορίνης

Deasy @ 22.06.2016

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για το αντικείμενο της ρώσικης Kaspersky Lab ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ασφάλειας στον κόσμο, σήμερα όμως θα ασχοληθούμε με μια δράση της που σχετίζεται με τη χώρα μας και συγκεκριμένα με τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη.

Ένα ιστορικής σημασίας χώρο στον οποίο η Kaspersky Lab είναι χορηγός μιας σειράς δραστηριοτήτων με στόχο να βοηθήσει τους επιστήμονες να προχωρήσουν το έργο της αποκατάστασης των ανασκαφών, της διατήρησης των τοιχογραφιών και τη μελέτη στερέωσης των κτισμάτων. Η συνεργασία μεταξύ της Kaspersky Lab και της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας ξεκίνησε το 2015, όταν η εταιρεία προχώρησε στη χορηγία της αποκατάστασης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου. Το έργο έχει επεκταθεί και η Kaspersky Lab, αναγνωρίζοντας τη σημασία του, παρέχει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη στους επιστήμονες, σε διάφορους τομείς της έρευνας τους. Το έργο επικεντρώνεται τώρα στη συλλογή νέων στοιχείων σχετικά με τον αρχαίο πολιτισμό και τον οικισμό στο ηφαιστειογενές νησί της Σαντορίνης.

 

Η συνεργασία της Kaspersky Lab με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία θα υποστηρίξει διάφορες φάσεις του έργου στο Ακρωτήρι. Η πρώτη φάση θα αποτελείται από ανασκαφές στην Οικεία των Θρανίων, κοντά στο κτήριο Ξεστή 3, όπου και βρέθηκε το χρυσό ειδώλιο αιγάγρου το 1999. Επειδή αυτό αποτελεί το μοναδικό χρυσό αντικείμενο που έχει ανακαλυφθεί στο Ακρωτήρι μέχρι τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η περαιτέρω έρευνα και ανασκαφή θα τους βοηθήσει να βρουν ένα βωμό.

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει εργασίες για την αποκατάσταση και τη διατήρηση των τοιχογραφιών από το Μέγα Κλιμακοστάσιο του κτηρίου Ξεστή 4. Στη διάρκεια των προηγούμενων ανασκαφών, αρκετές δεκάδες τετραγωνικά μέτρα των κατακερματισμένων τοιχογραφιών ανακτήθηκαν εδώ, αλλά πολλά τμήματά τους δεν έχουν βρεθεί ακόμα. Οι τοιχογραφίες αυτές διακοσμούσαν κάποτε τους τοίχους, πλαισιώνοντας όλα τα πατώματα της σκάλας, με το πλατύσκαλό της να εκτιμάται ότι θα κάλυπτε συνολική επιφάνεια περίπου 90 τετραγωνικών μέτρων. Η Kaspersky Lab έχει ήδη υποστηρίξει την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία για τη διατήρηση του τμήματος από τον Ανατολικό και Βόρειο τοίχο του πλατύσκαλου στο δεύτερο όροφο (περίπου 12,50 τετραγωνικά μέτρα). Φέτος, το έργο θα καλύψει το επόμενο τμήμα παρόμοιου μεγέθους, δηλαδή τους Βόρειους και Νότιους τοίχους του τέταρτου πατώματος της σκάλας.

Επίσης, η Kaspersky Lab είναι χορηγός των εργασιών συντήρησης των κτισμάτων. Το αρχαίο σύστημα των ξύλινων κτιριακών ενισχύσεων αποσυντίθεται, παραμορφώνοντας τμήματα τοίχων και δαπέδων. Μέτρα διάσωσης λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τη δεκαετία 1960-70, αλλά η συμπεριφορά των μνημείων στο πέρασμα του χρόνου, σε συνάρτηση με τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και τους σεισμούς, δεν έχει ακόμη μελετηθεί πλήρως. Η Kaspersky Lab είναι χορηγός της επιτόπιας χαρτογράφησης της παρούσας κατάστασης διατήρησης των ερειπίων και της ανάλυσης και ταξινόμησης των δεδομένων που συλλέγονται για τα μνημεία, ώστε να βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για τη διάσωση των κτισμάτων από τη φθορά.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,ΙΣΤΟΡΙΑ,KASPERSKY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home