NameTag: σκανάροντας πρόσωπα

NameTag: σκανάροντας πρόσωπα

Μάλλον έχω αλλοτριωθεί πολύ περισσότερο από όσο πίστευα: διαβάζοντας για το app NameTag της εταιρείας FacialNetwork δεν αισθάνθηκα στο στομάχι το σφίξιμο που αισθάνομαι κάθε φορά που συνειδητοποιώ ότι κάποιος καλοπροαίρετος αφελής ετοιμάζεται να τινάξει το σύμπαν στον αέρα. Δυστυχώς, το πρώτο πράγμα που μου πέρασε από το μυαλό ήταν "Αυτό θα έχει πολλή πλάκα!" και φοβάμαι ότι κάπως έτσι πρόκειται να το δουν και οι περισσότεροι χρήστες ανοίγοντας την πόρτα για διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις.

Το NameTag κάνει (ή έστω, υπόσχεται να κάνει) αυτό που βλέπουμε να κάνουν τα πολύ ακριβά (και συνήθως φανταστικά) προγράμματα facial recognition του Εφ Μπι Άι ή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στις αστυνομικές σειρές: συλλαμβάνει με τη φωτογραφική μηχανή του κινητού το πρόσωπο του ανθρώπου που κάθεται απέναντί μας (ή που βλέπουν τα Google Glass μας), το αντιπαραβάλλει με μια βάση δεδομένων που αντλεί στοιχεία από τα κοινωνικά δίκτυα και αποφαίνεται ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ο Χ, όπου "Χ" τα στοιχεία που αντιστοιχούν στα δημόσια προφίλ του ανθρώπου. Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει αναγνώστες QR code στα κινητά τους θα αναγνωρίσουν την ιδέα.

Για να κάνει τα πράγματα ακόμα καλύτερα (ή εξωφρενικά -αναλόγως πώς βλέπει κανείς τα πράγματα), η FacialNetwork προσπαθεί να επεκτείνει την αναζήτησή της εκτός social networks και σε sites όπως τα OKCupid και Match.com, εξασφαλίζοντας σ' αυτόν που κάνει την αναζήτηση ότι ο Χ που λέγαμε παραπάνω πέρα από π.χ. συνεργάτης του Deasy στην Ιαπωνία, ψάχνει και για μια μόνιμη σχέση. Αυτό βεβαίως μπορεί να μην το ξέρουν οι φίλοι του στο Facebook, ο εργοδότης του στο LinkedIn -ή η σύζυγός του στο Τόκιο. Όμως θα μπορεί να το μάθει οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί το NameTag.

Οι ενδεχόμενες συνέπειες της διάδοσης ενός τέτοιου προγράμματος είναι υπερβολικά πολλές και μεγάλες για να τις αναλύσει κανείς -είμαι σίγουρος ότι ο σχετικός με τον online κόσμο αναγνώστης μπορεί να σκεφτεί αρκετές. Και μάλλον τις έχει σκεφτεί και η Google και γι αυτό απαγορεύει τις εφαρμογές facial recognition στο MyGlass. Όμως οι δημιουργοί του NameTag είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν -η πρώτη έκδοση beta για τα Google Glass είναι διαθέσιμη από το site της εφαρμογής. Όσο για το θέμα του privacy, η "λύση" που προτείνουν είναι "ανοίξτε έναν λογαριασμό στο NameTag και ζητήστε το προφίλ σας να μην εμφανίζεται στις αναζητήσεις".

Μάλιστα...

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ,NAMETAG,FACIALNETWORK,ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home