Kickstarter: Τα υπέρ και τα κατά του crowdsourcing

Kickstarter: Τα υπέρ και τα κατά του crowdsourcing

Σε μια πρόσφατη συζήτηση με έναν φίλο, εξέθετα τις απόψεις μου για το ότι το crowdsourcing (αν και ιδιαίτερα κοντά στο πνεύμα και την ουσία του Ίντερνετ), έχει ορισμένες φορές τις αρνητικές του πλευρές –τόσο από την άποψη ότι μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων/συμπερασμάτων, όσο και στο ότι μπορεί να προάγει και να επιβραβεύσει την ανοησία. Και πριν περάσει μια εβδομάδα, έπεσαν στην αντίληψή μου δύο projects που χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολό τους μέσω Kickstarter και που εικονογραφούν γλαφυρά αυτό ακριβώς που εννοούσα περί ανοησίας: το ένα είναι το Opena και το άλλο το Capture.

Επί τροχάδην, το Opena είναι μια θήκη για iPhone, η οποία περιέχει ένα ανοιχτήρι μπύρας, ενώ το Capture ένα σύστημα για την ασφαλή μεταφορά μιας φωτογραφικής μηχανής D/SLR σε μια ζώνη ή σε έναν ιμάντα. Και παρότι είμαι βέβαιος ότι πολλοί αναγνώστες θα θεωρήσουν ότι ένα ανοιχτήρι μπύρας είναι πολύ χρήσιμο αξεσουάρ για ένα κινητό, η ιδέα ότι κάποιος κατάφερε να συγκεντρώσει εντός ενός μηνός όχι μόνο τα 15.000 δολάρια που ζητούσε για να το κατασκευάσει, αλλά περίπου τα διπλάσια, ομολογώ ότι με ξεπερνάει. Αντίθετα, θεωρώ ότι ένα προϊόν όπως το Capture είναι κάτι πραγματικά χρήσιμο και όχι μόνο για τους επαγγελματίες –για την ιστορία, και ο δημιουργός αυτής της ιδέας, κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό που ζητούσε, και μάλιστα επί 30! (306.000 δολάρια από 10.000).

Τελικά, βεβαίως, σε μια ελεύθερη αγορά, το κοινό έχει το δικαίωμα να επιλέξει αυτό που θέλει να επιλέξει· από τη στιγμή που αρκετές εκατοντάδες χρήστες θεώρησαν ότι το Opena αξίζει τον κόπο, καλά έκαναν και το στήριξαν με τα χρήματά τους. Προσωπικά πάντως, εξακολουθώ να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για την ευφυΐα του εγχειρήματος (και, ενδεχομένως, και των εμπλεκομένων) και δε θα πάψω να υποστηρίζω ότι υπάρχουν απείρως πιο έξυπνες και χρήσιμες εφαρμογές για το crowdsourcing.

 

CROWDSOURCING,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home