Ψηφιακές οι άδειες οδήγησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ψηφιακές οι άδειες οδήγησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Προς την ψηφιοποίηση των αδειών οδήγησης βαδίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τάσσεται χθες υπέρ της καθιέρωσης ψηφιακής άδειας οδήγησης, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε κινητό τηλέφωνο και πλήρως ισοδύναμη με το συνηθισμένο δίπλωμα.

Η συγκεκριμένη πρόταση συμπεριλαμβάνεται σε ένα σύνολο νέων κανόνων οδήγησης που ψηφίστηκαν από την ολομέλεια του ΕΚ με 339 ψήφους υπέρ, 240 κατά και 37 αποχές. Ανάμεσα σε αυτούς τους κανόνες συναντάμε την ισχύ των αδειών οδήγησης για τουλάχιστον 15 χρόνια για μοτοσικλέτες και αυτοκίνητα, την αυτοαξιολόγηση της ικανότητας οδήγησης, αλλά και την υιοθέτηση δοκιμαστικής περιόδου τουλάχιστον δύο ετών στην οποία θα πρέπει να υποβάλλονται οι άπειροι οδηγοί. Επιπρόσθετα, για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη επαγγελματιών οδηγών, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν επίσης να επιτρέπεται σε οδηγούς 18 ετών και άνω να αποκτούν άδεια οδήγησης φορτηγού ή λεωφορείου με έως 16 επιβάτες, εφόσον διαθέτουν πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας. Αντιθέτως, οι ευρωβουλευτές δεν στήριξαν τη μείωση της διάρκειας ισχύος των αδειών οδήγησης για ηλικιωμένους (πρόταση της Επιτροπής), με σκοπό την αποφυγή διακρίσεων και τη διασφάλιση του δικαιώματός τους στην ελεύθερη κυκλοφορία και τη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η έκθεση για την αναθεώρηση των κανόνων εγκρίθηκε με 339 ψήφους υπέρ, 240 κατά και 37 αποχές, ολοκληρώνοντας την διαδικασία πρώτης ανάγνωσης και οριστικοποιώντας την θέση του ΕΚ. Η επόμενη σύνθεση του ΕΚ μετά τις εκλογές στις 6-9 Ιουνίου θα συνεχίσει τις σχετικές εργασίες.

ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home