Η Ευρώπη ανοίγει το δρόμο για συγχωνεύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

Η Ευρώπη ανοίγει το δρόμο για συγχωνεύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών

«Ο κατακερματισμός του κλάδου (των τηλεπικοινωνιών) θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα των παρόχων να φτάσουν στην απαιτούμενη κλίμακα για να επενδύσουν στα δίκτυα του μέλλοντος». Με αυτήν την φράση που προέρχεται από έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής για τις ψηφιακές υποδομές και η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, οι Βρυξέλλες μοιάζει να ανοίγουν το δρόμο για συγχωνεύσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με τους Financial Times, που δημοσιεύουν αποσπάσματα της έκθεσης, η Επιτροπή, παρότι αναγνωρίζει ότι μια ανταγωνιστική αγορά τηλεπικοινωνιών είναι προς όφελος των καταναλωτών, η «βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και η οικονομική ασφάλεια» είναι στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη στη συζήτηση για το μέλλον του κλάδου. Απόψεις, που δείχνουν ότι η Επιτροπή μοιάζει να αλλάζει στάση σε σχέση με την παγιωμένη (για πολλά χρόνια) θέση της, κατά των συμμαχιών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξήσεις τιμών και κατ’ επέκταση εις βάρος των καταναλωτών.

Αν και οι συστάσεις της Έκθεσης δεν είναι δεσμευτικές, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι εκτιμούν ότι οι Βρυξέλες δείχνουν πλέον πρόθυμες να εξετάσουν περισσότερες συγχωνεύσεις στην Ευρώπη, με στόχο να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα στις επενδύσεις σε νέα δίκτυα. Ενδεικτικά, όπως έχουν αναφέρει από πέρυσι διάφοροι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, στην επόμενη πενταετία θα χρειαστεί να επενδύσουν έως και το 50% του ετήσιου τζίρου τους, σε τομείς όπως οι υποδομές.

«Η δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών απαιτεί προβληματισμό σχετικά με την ενθάρρυνση της διασυνοριακής ενοποίησης», δήλωσε στους Financial Times ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την ενιαία αγορά.

«Η κλίμακα είναι το κλειδί για την υλοποίηση των τεράστιων επενδύσεων που απαιτούνται για τη δημιουργία της ψηφιακής υποδομής αιχμής που χρειάζεται η Ευρώπη για την ανταγωνιστικότητά της. Εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλά ρυθμιστικά εμπόδια σε μια πραγματική ενιαία αγορά τηλεπικοινωνιών», πρόσθεσε.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home