Το ChatGPT και οι κλώνοι του μπορούν να αντικαταστήσουν έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Deasy @ 31.03.2023
Το ChatGPT και οι κλώνοι του μπορούν να αντικαταστήσουν έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Έως και το ¼ των σημερινών θέσεων εργασίας υπάρχει ο κίνδυνος να αντικαταστήσει η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έκθεσης της Goldman Sachs. Ένα σενάριο εφιαλτικό για την αγορά εργασίας, με τους συντάκτες της έκθεσης να ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των θέσεων που κινδυνεύουν στα 300 εκατομμύρια.

Έως και το 50% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εκτίθενται σε κάποιο βαθμό αυτοματισμού τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρει η έκθεση, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι απώλειες θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν σε ένα βαθμό από τη δημιουργία νέων τύπων θέσεων εργασίας, όπως συνέβη και στο παρελθόν από άλλες τεχνολογικές επαναστάσεις. «Τα νέα επαγγέλματα που προκύπτουν μετά από τεχνολογικές καινοτομίες αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία της μακροπρόθεσμης αύξησης της απασχόλησης» σημείωσαν μεταξύ άλλων.

Ταυτόχρονα, επεσήμαναν τις προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξης που μπορεί να προσφέρει το Generative AI. «Ο συνδυασμός σημαντικής εξοικονόμησης κόστους εργασίας, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και υψηλότερης παραγωγικότητας για τους μη εκτοπισμένους εργαζομένους αυξάνει την πιθανότητα μιας έκρηξης στην παραγωγικότητα που με τη σειρά της μπορεί να συντελέσει στην αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, σημειώνει ότι ο χρόνος μιας τέτοιας έκρηξης είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs ένα σενάριο αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7% σε βάθος 10ετίας είναι πιθανό, αν οι υποσχέσεις της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης επαληθευθούν.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,GENERATIVE AI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home