Αποζημιώσεις στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης από τις Τράπεζες φέρνει νέο νομοσχέδιο

Αποζημιώσεις στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης από τις Τράπεζες φέρνει νέο νομοσχέδιο

Σημαντικά μέτρα προστασίας για τους κατόχους πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, αλλά και τους χρήστες e-banking φέρνει νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται αύριο και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το νέο νομοσχέδιο ουσιαστικά θα εξαναγκάζει τις Τράπεζες να είναι πιο προσεκτικές στη μεταφορά μεγάλων εμβασμάτων σε άλλους λογαριασμούς, επισύροντας και αποζημιώσεις στις περιπτώσεις που θα αποδεικνύονται ότι οι συγκεκριμένες μεταφορές έγιναν από υποκλοπείς κωδικών e-banking.

Ειδικότερα, σε αυτές τις περιπτώσεις και για τη μεταφορά εμβασμάτων ποσών μέχρι 1000 ευρώ υπεύθυνος είναι ο κάτοχος του e-banking, ωστόσο αν γίνουν μεταφορές άνω αυτού του ποσού καθίσταται υπεύθυνη η Τράπεζα και ο κάτοχος δικαιούται πλήρης αποζημίωσης. Ένα μέτρο που ουσιαστικά ωθεί τις Τράπεζες να λαμβάνουν μέτρα προστασίας σε κινήσεις που δεν συνηθίζει να πραγματοποιεί ο πελάτης τους.

Επιπλέον, με το νέο νομοσχέδιο που προωθείται, σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας κάρτας ο νόμιμος κάτοχός της δικαιούται αποζημίωσης για απώλεια χρημάτων άνω των 50 ευρώ. Ειδικότερα, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ αν κάποιος χάσει την κάρτα του και το δηλώσει μετά από 1-2 ώρες, διάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν αγορές άνω των 50 ευρώ, δικαιούται αποζημίωσης για όλο το υπόλοιπο ποσό αγορών που θα υπερβαίνει τα 50 ευρώ.  

Το νέο νομοσχέδιο φέρνει ρυθμίσεις και στο πλαίσιο λειτουργίας των ηλεκτρονικών καταστημάτων, υποχρεώνοντάς τα να αναγράφουν τον ΑΦΜ, τον αριθμό Εμπορικού Μητρώου αλλά και τον αριθμό άδειας ασκήσεως επαγγέλματος στην ιστοσελίδα τους. Αν κάποιο στοιχείο λείπει θα επιβάλλεται πρόστιμο από 5000 ευρώ έως 1,5 εκατομμύριο, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα φθάνει ακόμα και τα 3 εκατομμύρια ευρώ ή ακόμα και το κλείσιμο της επιχείρησης.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home