Ποιοι οργάνωσαν την κυβερνοεπίθεση στον ΔΕΣΦΑ

Deasy @ 23.08.2022
Ποιοι οργάνωσαν την κυβερνοεπίθεση στον ΔΕΣΦΑ

Ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία μετά την επίθεση που δέχθηκε πριν από λίγα 24ωρα από την ομάδα Ragnar Locker, η οποία όπως αναφέρει το FBI βρίσκεται πίσω από τουλάχιστον 52 επιθέσεις σε εταιρείες υποδομών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ομάδα λειτουργεί έχοντας ως αιχμή του δόρατος ένα ransomware, λογισμικό που "κλειδώνει" τα υπολογιστικά συστήματα σε σημείο που αν δεν υπάρχουν αντίγραφα ασφαλείας να χρειάζεται η καταβολή λύτρων στους δράστες. Το FBI τονίζει πως η πληρωμή λύτρων δεν είναι κάτι που προτείνεται, καθώς δεν είναι βέβαιο πως οι δράστες τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεων θα δώσουν το απαραίτητο αντικλείδι. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου έχουν καταβληθεί λύτρα στη μορφή κρυπτονομισμάτων έχει καταστεί δυνατή η ανάκτησή τους καθώς οι διωκτικές αρχές των ΗΠΑ (και άλλων χωρών) έχουν αναπτύξει μεθόδους εντοπισμούν των σχετικών συναλλαγών και δέσμευσης των αντίστοιχων ποσών.

Η ομάδα Ragnar Locker έχει δημοσιεύσει κάποια δεδομένα από αυτά που υφάρπαξε από την επίθεση στα συστήματα του ΔΕΣΦΑ, ωστόσο δεν φαίνεται να πρόκειται για ευαίσθητης φύσεως πληροφορίες.

Η ομάδα υποστηρίζει επίσης πως εντόπισε πολλά κενά ασφαλείας στα συστήματα του ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η Ragnar Locker ξεκίνησε τη δραστηριότητά της τον Απρίλιο του 2020. Συνήθως οι επιθέσεις της ξεκινούν με την απόκτηση πρόσβασης στο δίκτυο του στόχου και την εγκατάσταση του ransomware με την ταυτόχρονη απενεργοποίηση των συστημάτων προστασίας. Μετά την επιτυχή επίθεση η ομάδα ενημερώνει τους διαχειριστές των συστημάτων του στόχου και τους κατευθύνει σε μια διεύθυνση στο "σκοτεινό" Web όπου μπορούν να δουν μέρος των αρχείων που έχουν υποκλαπεί. Ο ΔΕΣΦΑ δηλώνει πως δεν συνομιλεί με κυβερνοεγκληματίες, ενώ ορισμένα συστήματα που αφορούν στη λειτουργία και οργάνωση της εταιρείας παραμένουν εκτός λειτουργίας.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home