Θύμα ransomware έπεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Θύμα ransomware έπεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης

«Κλειδωμένα» παραμένουν τα αρχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει πέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης στην οποία έχει χρησιμοποιηθεί ransomware.

Οι δράστες φέρονται να έχουν ζητήσει την καταβολή λύτρων 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να δώσουν το κλειδί με το οποίο θα απενεργοποιηθεί το ransomware. Σε δηλώσεις του στο voria.gr ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Αβαρλής ανέφερε πως όταν κάποιος επιχειρεί να μπει σε ένα από τα χακαρισμένα αρχεία, τότε πετιέται ένα μήνυμα στα αγγλικά που λέει «Θεσσαλονίκη, την έχετε πατήσει», ενώ παρατίθεται και ένας υπερσύνδεσμος που οδηγεί, όπως γράφουν, στον αριθμό των χρημάτων που ζητούν για να ξεμπλοκάρουν το σύστημα. Ο αντιδήμαρχος ωστόσο διέψευσε τις αναφορές περί αιτήματος καταβολής λύτρων 20 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το βράδυ, λίγες δηλαδή ώρες πριν την εκδήλωση της επίθεσης, ο Δήμος είχε λάβρει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων. Εφόσον ισχύει αυτό, το ξεκλείδωμα των υπολογιστών με την καταβολή λύτρων μπορεί να αποφευχθεί, αφού με τη χρήση των αντιγράφων ασφαλείας τα συστήματα μπορούν να επιστρέψουν στην προ επίθεσης κατάσταση. Κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ερευνά την υπόθεση.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση με ransomware που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα σε κρατική υποδομή. Είχε προηγηθεί προ δεκαημέρου ανάλογο περιστατικό στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο ήταν σχετικώς περιορισμένο και, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, δεν επηρέασε σε εκτεταμένο βαθμό τη λειτουργία των υπηρεσιών του.

RANSOMWARE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home